Πρώτα απ΄όλα θέλω να σας πω ότι ο Στέφανος Κασσελάκης εκτός από το προνόμιο να έχει το Range Rover του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ,, το γραφείο του προκατόχου του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή, θα διαθέτει και την φρουρά (που δεν είναι και λίγη) την οποία (εάν βεβαίως την θελήσει) δικαιούται, βάσει του νόμου, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ήτοι συνοδευτικό αυτοκίνητο, άνδρες της προσωπικής του ασφάλειας και πιθανόν προπομπό μοτοσικλετιστή. Δεύτερον άρχισαν ανάμεσα σε πολιτικούς (κυρίως πρώην υπουργοί), σε δικαστικούς (πρώην και νυν), επιχειρηματίες (πρώην και νυν) οι γκρίνιες γιατί η ηγεσία του υπουργείου Προ – Πο, με εντολή του Πρωθυπουργού, αφαίρεσε είτε μέρος της προσωπικής τους φρουράς, είτε όλη την φουρά που τους είχε διατεθεί και τώρα δεν την δικαιούνται και οι αστυνομικοί επέστρεψαν στα καθαρά αστυνομικά τους καθήκοντα.

Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχω, απομακρύνθηκαν από τους λεγόμενους VIP 1.500 αστυνομικοί από την φρουρά τους και τις επόμενες ημέρες θα απομακρυνθούν άλλοι τόσοι, ώστε να φθάσει ο αριθμός τους τις 3.500. Αριθμός που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός. Αλλά μην νομίζετε ότι αυτό ήταν εύκολη δουλειά για το υπουργείο Προ -Πο. Μερικοί έδωσαν μάχη για να μην χάσουν την φρουρά τους, επικαλούμενοι λόγους ασφαλείας που βεβαίως δεν ισχύουν. Για παράδειγμα προέβαλαν τον λόγο ότι απειλείται η ζωή τους και όταν ρωτήθηκαν από ποιον απάντησαν είτε από την 17Ν, είτε από τον Επαναστατικό Αγώνα, είτε ακόμα από αντίπαλους επιχειρηματίες. Άλλοι (ανάμεσά τους και ο Πάνος Καμμένος) «επιτέθηκαν» μέσω του ιντερνέτ στην Αστυνομία για αφαίρεση αστυνομικών από την φρουρά τους και για άλλους ούτε καν θυμόταν η αστυνομία γιατί τους είχε χορηγήσει φρουρά. Εδώ βρέθηκε να έχει αστυνομική φρουρά και ο Λαβράνος του Predator. Υπήρξαν ωστόσο περιπτώσεις που βρέθηκαν φρουροί σε VIP πρόσωπα οι οποίοι είχαν διατεθεί από τις αρχές της… δεκαετίας του 80 και τους ξέχασαν εκεί, ενώ εξέλειπαν οι λόγοι.

Βεβαίως με τις εκλογές νέα κόμματα εισήλθαν στην Βουλή και οι αρχηγοί τους, όπως για παράδειγμα ο κ. Στίγκας των Σπαρτιατών δικαιούνται βάσει νόμου φρουρά. Το ίδιο ισχύει και για την Πλεύση Ελευθερίας, τη Νίκη κτλ.

Ωστόσο ακόμα υπάρχει έλλειψη αστυνομικών για φρούρηση πιθανόν στόχων. Έτσι από χθες η Αστυνομία άλλαξε τα σχέδιά της. Αντί να έχει μόνιμη φύλαξη σε ορισμένους δευτερεύοντες στόχους, αποφάσισε να αποσύρει τους αστυνομικούς από τους στόχους αυτούς και να τους αντικαταστήσει με περιπολικά και μοτοσικλετιστές που θα περνούν από τους πιθανούς αυτούς στόχους σε τακτά χρονικά διαστήματα.

***

Η πρώτη δημοσκόπηση μετά την εκλογή Κασσελάκη

Η μεγάλη δημοσκόπηση της Metron Analysis, που διεξήχθη από τις 21 έως τις 26 Σεπτεμβρίου και που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, έδειξε ότι η ανάληψη της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ από τον Στέφανο Κασσελάκη (σ.σ. μετά τις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου) δεν φαίνεται να δίνει, προς το παρόν τουλάχιστον, τον αναμενόμενο… «αέρα στα πανιά» του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με την εκτίμηση ψήφου, από το 17,8% των εκλογών της 25ης Ιουνίου, ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει μία μονάδα και περιορίζεται στο 16,8%, την ώρα που η ΝΔ υφίσταται τους «κραδασμούς» των φυσικών καταστροφών (πλημμύρες στη Θεσσαλία) και υφίσταται απώλεια 4,2 μονάδων (από το 40,6% των εθνικών εκλογών της 25ης Ιουνίου στο 36,4% της αποψινής δημοσκόπησης).

***

Ο πρώτος αρχηγός κόμματος φαντάρος

Ήταν η πρώτη απευθείας (ή ζωντανή- όπως την λένε στη τηλεοπτική γλώσσα) χθεσινή συνέντευξή του στο Star και οι «σύντροφοί του έμειναν, όπως έλεγαν ικανοποιημένοι για τις θέσεις που πήρε κυρίως πάνω στα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Εκείνο ωστόσο που υποσχέθηκε είναι ότι σύντομα θα πάει φαντάρος, για να εκπληρώσει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις, ώστε να βρίσκεται νομίμως εκτός στρατεύματος. Εκδήλωσε μάλιστα την επιθυμία να πάει σε κάποιο ακριτικό νησί ή στα σύνορα («εκεί όπου αρχίζει η πατρίδα μας», όπως είπε) και θα είναι ο πρώτος αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης που θα είναι και φαντάρος.

***

«Στο real estate είμαι καλός θα σας βρω αμέσως οικόπεδο»

Τα πρώτα πυρά από την εκλογή του στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ εκτόξευσε σε υφυπουργό της κυβέρνησης, ο Στέφανος Κασσελάκης. Στο «στόχαστρο» (λέμε τώρα) έβαλε την υφυπουργό Παιδείας Δόμνα Μιχαηλίδου μετά τη χθεσινή του επίσκεψη στο Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Καλλιθέας. Όπως υποστηρίζει ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, η κυρία Μιχαηλίδου «εμφανίστηκε απρόσκλητη» λέγοντας ότι «επιχειρείται πολιτική εκμετάλλευση από ΝΔ-ΜΜΕ». Την κάλεσε μάλιστα στο μέλλον να είναι πιο προσεχτική. Τι απάντησε η Δόμνα;

Με ανάρτησή της στα Social Media, τονίζει πως «υποδέχθηκε τον κ. Κασσελάκη ως όφειλε βάσει του θεσμικού της ρόλου». Παράλληλα «εξηγεί» την παρουσία της στο σημείο και αναφέρει πως «ήταν πολύ δυσάρεστη έκπληξη για μένα να βλέπω έναν πολιτικό της γενιάς μου, να είναι πολιτικάντης του προηγούμενου αιώνα». Τι εννοεί όμως η υφυπουργός με το «πολιτικάντης του περασμένου αιώνα;»

***

Τι σημαίνει άραγε… πρόπολη;

Μαθαίνω όμως κάποιες λεπτομέρειες από την επίσκεψη Κασσελάκη σε ΑΜΕΑ που δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας και δεν ομιλώ μόνον με τον τρόπο που εισήλθε στο Εργαστήρι ατόμων με αναπηρία (ωσάν να έκανε επίδειξη με… μονόζυγο), αλλά τι είπε στα παιδιά. Μου μετέφεραν λοιπόν ότι τους είπε πως μπορεί εύκολα να τους βρει ακίνητο για να στεγαστούν, λέγοντάς τους πως είναι πολύ καλός στο real estate. Τα παιδιά τον άκουγαν με έκπληξη, αλλά ο κ. Κασσελάκης επέμεινε πως είναι καλός στο real estate και θα τους βρει και οικόπεδο. Ωστόσο αναγνώρισε πως έχει πολλές άγνωστες λέξεις όταν μπήκε σε εργαστήριο με θέμα διδασκαλίας την παραγωγή του μελιού για παράδειγμα δεν γνώριζε τι είναι πρόπολη ή τι είναι προνύμφη.

***

Πώς και γιατί η Δόμνα βγήκε έξω από το πλάνο

Τώρα θα πείτε τι έγινε με την Δόμνα και πώς έγινε να την εξαφανίσει από τα τηλεοπτικά πλάνα. Όχι βεβαίως επειδή πήγε, όπως λέει απρόσκλητη. Υφυπουργός Παιδείας είναι ήθελε και πρόσκληση για να παραστεί σε Εργαστήρι Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και να υποδεχθεί έναν αρχηγό κόμματος; Λοιπόν εκείνο που έμαθα (από πρόσωπα που ήταν παρόντες) είναι ότι ένας οπερατέρ που κατέγραφε τα γεγονότα δεν άφηνε με το έτσι θέλω την υφυπουργό να μπει σε κανένα πλάνο. Μάλιστα άνθρωποι που ήταν εκεί τον άκουσαν να της δίνει κιόλας παραγγέλματα του τύπου, «πήγαινε πιο πέρα». Τι είπε για όλα αυτά η κυρία Μιχαηλίδου; «Δεν ήμουν καλεσμένη του, ούτε πήγα να πάρω μέρος σε κάποιο βιντεοκλίπ». Όλα αυτά συνέβησαν στην πρώτη κόντρα (ας την πούμε έτσι που είχε ο κ. Κασσελάκης με υφυπουργό της κυβέρνησης) με την κυρία Μιχαηλίδου να λέει πως τέτοια κατάσταση που έζησε δεν την έζησε στο παρελθόν ποτέ…

Η Δόμνα Μιχαηλίδου

***

Ο γάμος ομόφυλων ζευγαριών εκτός κυβερνητικής ατζέντας

Επειδή τελευταίως με την εμφάνιση του Στέφανου Κασσελάκη στην πολιτική σκηνή του τόπου έχει αρχίσει πάλι η συζήτηση για εκείνο που περίφημο νομοσχέδιο που προβλέπει γάμο με ομόφυλα ζευγάρια και την υιοθεσία από αυτά, σας πληροφορώ ότι η κυβέρνηση το έχει τελείως πλέον αφαιρέσει από τις προτεραιότητες της κυβερνητικής ατζέντας. Πάει, μου είπαν, πίσω. Ίσως επειδή υπολόγιζε τις αντιδράσεις. Όταν λοιπόν ρώτησα κορυφαίο υπουργό γιατί κάνει πίσω η κυβέρνηση σε αυτό το ζήτημα, η απάντηση που μου δόθηκε ήταν «κοίταξε, είμαστε μια συντηρητική κυβέρνηση και δεν έχουμε προγραμματίσει κάτι τέτοιο». Και όποιος κατάλαβε- κατάλαβε…

***

Ο Νίκος Παππάς πρότεινε στον Βορίδη να πάνε μαζί στα… μπουζούκια

Ασυνήθιστα γεγονότα σημειώθηκαν χθες στη Βουλή ανάμεσα στη ΝΔ και στο ΚΚΕ. Πρώτα απ΄όλα έχουμε τον υπουργό και υφυπουργό Εργασίας Άδωνη Γεωργιάδη και Β. Σπανάκη να επιλέγουν να καθίσουν στα έδρανα του ΚΚΕ, στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, η οποία δεν έγινε όπως άλλες φορές στην αίθουσα Γερουσίας, αλλά στην αίθουσα της Ολομέλειας. Όταν ο Μητσοτάκης είδε Άδωνι -Σπανάκη να κάθονται στα έδρανα του ΚΚΕ είπε: «Δεν μπορώ να μη σχολιάσω ότι ο υπουργός Εργασίας και ο υφυπουργός» κάθονται στα έδρανα του ΚΚΕ, στην πρώτη σειρά όπου κάθεται ο κ. Κουτσούμπας» δήλωσε χαριτολογώντας με αποτέλεσμα να γελάσουν άπαντες. Εκείνο που θέλω να σημειώσω είναι ότι μία βδομάδα νωρίτερα ο υπουργός Εργασίας είχε δεχθεί σφοδρή κριτική από το ΚΚΕ για το εργασιακό νομοσχέδιο.

***

Βρήκαμε τον Άγιο να ανάψουμε το καντήλι μας

Μια κριτική που συνεχίστηκε και εκτός Ολομέλειας, όταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης συνάντησε τυχαίως στους διαδρόμους της Βουλής τον υπουργό Επικρατείας Μάκη Βορίδη συζήτησαν στο πόδι διάφορα θέματα αλλά δεν συνέχισαν, αφού έκανε την εμφάνισή του ο Νίκος Παππάς του ΣΥΡΙΖΑ, από τους πλέον εκλεκτούς του νέου Προέδρου Στέφανου Κασσελάκη: «Είμαστε στο ίδιο πάνελ», είπε χαρούμενος στον υπουργό και ήταν τόση η χαρά του που συνάντησε τον Μάκη Βορίδη και που θα ήταν στο ίδιο πάνελ που δεν άντεξε και του είπε: «Όταν τελειώσει η συζήτηση θα σε πάω μετά στα… μπουζούκια. Μαζί στο πάνελ μαζί και στα μπουζούκια…». Μετά από αυτό έκανε μεταβολή και απομακρύνθηκε με τον Μάκη Βορίδη να γελά, ωσάν να έλεγε «βρήκαμε τον Άγιο να ανάψουμε το καντήλι μας»

***

Η νέα Πρόεδρος του ΕΣΡ, η πλειάδα δημοσιογράφων και οι… αλχημείες

Τελικά η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής , με αριθμητικές πράξεις – ή «αλχημείες», όπως κατήγγειλαν κόμματα της αντιπολίτευσης – αλλά και με μία σύμπραξη μεταξύ ΝΔ και Ελληνικής Λύσης, ενέκρινε αλλαγές στην Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου των Τηλεπικοινωνιών (ΑΔΑΕ), όπως έγινε και για το ΕΣΡ που ενέκρινε την νέα σύνθεση του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου (ΕΣΡ). Προτού όμως σας πω το παρασκήνιο (το οποίο είναι πλούσιο) Πρόεδρος τοποθετήθηκε η πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Κουτζαμάνη (επί των ημερών της η Χρυσή Αυγή κλείστηκε στην φυλακή) και αμέσως μετά μια σειρά από δημοσιογράφους συμπληρώνουν το ΔΣ.

Ήτοι αντιπρόεδρος ο δημοσιογράφος Γιάννης Πολίτης και μέλη οι δημοσιογράφοι Δημήτρης Σταυρόπουλος, Ευτύχης Παλλήκαρης, Γιώργος Βλαβιανός, Γιάννης Μιχελάκης. Ακόμα ο δικηγόρος και πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Ραφήνας Σπύρος Χρυσοφώτης και ο επίτιμος αντιπρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του κράτους Στέφανος Δέτσης. Πάμε τώρα στο παρασκήνιο:

ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νίκη, Σπαρτιάτες, Πλεύση Ελευθερίας καταψήφισαν την πρόταση του προέδρου της Βουλής, κάνοντας λόγο μεταξύ άλλων για κομματικούς διορισμούς και deal μεταξύ ΝΔ και Ελληνικής Λύσης με σκοπό την διαγραφή του προστίμου του Κυριάκου Βελόπουλου. Το ΚΚΕ ψήφισε «παρών» εστιάζοντας την κριτική του στο γεγονός ότι το ΕΣΡ δεν επιτελεί τον ρόλο του πλουραλισμού