Τι απέφερε στο ταμείο του ΣΥΡΙΖΑ η εκλογή Κασσελάκη; Τι ανατροπές στο πολιτικό σκηνικό έχει δημιουργήσει όλη αυτή η επικοινωνιακή καταιγίδα που εμφάνιζε το νέο αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ανοίγει βηματισμό προς την εξουσία; Τι ζημιά κάνει στη ΝΔ και στο ΠαΣοΚ η νέα σελίδα του ΣΥΡΙΖΑ;

Είναι, ίσως, νωρίς για να δοθούν απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά. Αλλά αν βγαίνει ένα συμπέρασμα από την δημοσκόπηση της Opinion Poll, την πρώτη μετά την εκλογή Κασσελάκη, είναι ότι όλο αυτό το διάστημα παρακολουθήσαμε ένα μεγάλο χαμό που μάλλον έγινε για το τίποτα.

Τι είναι αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ; Είναι ένα κόμμα που αναπτύσσει δυναμική μετά την αλλαγή ηγεσίας; Η απάντηση είναι όχι. Στα μάτια της κοινής γνώμης ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μοιάζει να είναι ένα κόμμα έτοιμο να επιστρέψει στη διακυβέρνηση της χώρας. Μοιάζει με ένα κόμμα έτοιμο να διασπαστεί. Στην έρευνα 7 στους 10 ερωτηθέντες θεωρούν πιθανή τη διάσπασή του.

Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα διασπαστεί. Σημαίνει όμως ότι η εικόνα που μεταδίδει είναι ότι ψάχνει την επόμενη μέρα του, χωρίς κανένας να γνωρίζει, ούτε καν στον ΣΥΡΙΖΑ, ποια θα είναι αυτή.  Ίσως κάτι περισσότερο να γνωρίζει ο Πάνος Καμμένος που προανήγγειλε ότι επίκειται η ολοκληρωτική εξόντωση, από τη νέα ηγεσία, των «τρωκτικών» της Κουμουνδούρου.

Συνήθως η αλλαγή ηγεσίας στα κόμματα συνοδεύεται από μια δημοσκοπική ώθηση. Στην περίπτωση του κ. Κασσελάκη δεν προκύπτει κάτι τέτοιο παρά το γεγονός ότι, σε αυτή η φάση, ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ  βρίσκεται καβάλα στο επικοινωνιακό άλογο. Στην εκτίμηση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει ποσοστό 17,3% δηλαδή βρίσκεται κοντά στο ποσοστό με το οποίο ηττήθηκε στις εκλογές του Ιουνίου. Στην πρόθεση ψήφου είναι στο 14%. Δεν το λες και ρεύμα.

Υπάρχει ένα θέμα για τον Κασσελάκη. Η μισή, σχεδόν βάση του ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να ενθουσιάζεται με την εκλογή του. Τι μπορεί να σημαίνει αυτό; Ότι θα κάνουν την καρδιά τους πέτρα και θα τον ψηφίσουν στις εκλογές; Ότι θα πάνε κάπου αλλού; Θα δείξει.

Υπάρχει και ένα άλλο θέμα για τον κ. Κασσελάκη. Παρά τον επικοινωνιακό θόρυβο μόλις το 31% των πολιτών έδειξε ενδιαφέρον για τις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ. Το 52% τις προσπέρασε μάλλον αδιάφορα.   

Καλές είναι, λοιπόν, οι παραπολιτικές χαριτωμενιές αλλά η πραγματικότητα, όπως τουλάχιστον προκύπτει από τα ευρήματα της δημοσκόπησης, λέει ότι:

Πρώτον, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα βαθιά διχασμένο το οποίο είναι πολύ πιθανό να διασπαστεί. Ας πάει, με το καλό, στο συνέδριο να τακτοποιήσει τα του οίκου του και μετά βλέπουμε αν μπορεί, και πως, να σώσει και τη χώρα.

Και δεύτερον, καλές είναι οι tiktok ατάκες αλλά δεν φτάνουν για να πείσουν την κοινωνία και να δημιουργήσουν ρεύμα εμπιστοσύνης. Χρειάζονται και άλλα πράγματα. Και κυρίως να πείσει ο νέος αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ ότι εκτός από το χάρισμα της επικοινωνίας διαθέτει και πολιτικές ικανότητες.