Στη Βουλή σήμερα έγινε η εναρκτήρια συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Σωφρονιστικού Συστήματος και λοιπών Δομών Εγκλεισμού Κρατουμένων. Δεν ήταν μια απλή συνάντηση γνωριμίας. Μπήκαν ζητήματα που έδειξαν πως διαμορφώνονται οι σχέσεις στην δεξιά και ακροδεξιά πολυκατοικία.
Κατά τη συνεδρίαση η βουλευτής του ΠαΣοΚ, Μιλένα Αποστολάκη έθεσε στο τραπέζι την των εργασιών της επιτροπής την ανάγκη άμεσης διερεύνησης των συνθηκών εκείνων που επέτρεψαν σε κατηγορούμενο για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, δηλαδή τον Κασιδιάρη, να κάνει προεκλογική εκστρατεία μέσα από τις φυλακές Δομοκού για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Η κυρία Αποστολάκη ζήτησε, επίσης, να ενημερωθεί η επιτροπή από τον αρμόδιο υφυπουργό και τη γραμματέα αντιεγκληματικής πολιτικής, για το αν έχουν αποδοθεί ευθύνες στο πλαίσιο του πειθαρχικού ελέγχου και κυρίως ποιες είναι οι ενέργειες από την πλευρά της κυβέρνησης που θα διασφαλίσουν την μη επανάληψη στο μέλλον αυτής της απαράδεκτης απουσίας της πολιτείας από την υποχρέωση τήρησης της δημοκρατικής νομιμότητας μέσα στις φυλακές.
Τι ακολούθησε; Με την πρόταση συμφώνησαν όλα τα κόμματα, πλην Λακεδαιμονίων. Μόνο η «Νίκη» δεν θέλησε να τοποθετηθεί. Αυτό που όμως έχει ενδιαφέρον δεν είναι ότι διαφώνησαν με την πρόταση οι «Σπαρτιάτες». Είναι ο τρόπος που την υπερασπίστηκε ο βουλευτής τους Χάρης Κατσιβαρδάς. Ξεκαθάρισε ότι προσεγγίζει το θέμα νομικά και διέπρεψε ως συνήγορος του αποκαλούμενου «άτυπου αρχηγού».
Ο κ. Κατσιβαρδάς μίλησε για πρωτόδικη καταδίκη, για έναν κατηγορούμενο που έχει το τεκμήριο της αθωότητας, και για αρμοδιότητα που δεν αφορά τη Βουλή. Τόνισε επίσης ότι ο πειθαρχικός έλεγχος δεν κατέληξε σε οτιδήποτε μεμπτό και έκανε λόγο για απόπειρα πολιτικοποίησης ενός ζητήματος που αφορά συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα του καταδικασμένου που ασκήθηκαν εντός του πλαισίου του νόμου, του Συντάγματος και της ΕΣΔΑ.
Δεν έμεινε κάποιος άφωνος αλλά είναι και ξεκάθαρο από ένα ακόμα περιστατικό τι ακριβώς συμβαίνει με το «κουμάντο» στους Σπαρτιάτες.