Το χαμόγελο, σήμα κατατεθέν του Στέφανου Κασσελάκη, δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως σήμα για γενική χαλαρότητα σε αυτή τη νέα εποχή του ΣΥΡΙΖΑ. Το αντίθετο, αλλά ούτε και ανοχή σε παραφωνίες, αλλά κυρίως προσβλητικές και απαξιωτικές δηλώσεις.

Ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ που θα τρέξει για να ενισχυθεί και η Προοδευτική Συμμαχία που πολεμήθηκε σκληρά τα τελευταία χρόνια δεν δείχνει διάθεση εφησυχασμού ούτε συμβιβασμού με καταστάσεις που είχαν οδηγήσει το κόμμα σε τέλμα.

Οι διαφορετικές γνώμες προφανώς είναι υγεία σε ένα κόμμα, αλλά αρκεί αυτές όταν διατυπώνονται δημόσια να μην τίθενται εκτός πλαισίου και αμαυρώνουν την εικόνα και του ΣΥΡΙΖΑ και του ίδιου του νέου προέδρου Στ. Κασσελάκη.

Τα όσα ακούγονται τις πρώτες τρεις μέρες από την εκλογή του στην ηγεσία του κόμματος δεν εξυπηρετούν το σχέδιο για ανάκαμψη. Οδηγούν σε παρατεταμένη εσωστρέφεια και θολώνουν και την φρέσκια εικόνα του κόμματος.

Θα συνεχιστεί καιρό αυτό; Προφανώς και όχι, καθώς η νέα ηγεσία δεν δείχνει διάθεση, αν και δεν έχει πρόβλημα να αφήνει όλα τα λουλούδια να ανθίσουν, να επιτρέψει διαιώνιση της εσωκομματικής μιζέριας που σε μεγάλο βαθμό υπονόμευε και κάθε προσπάθεια ανάκαμψης και επί Αλέξη Τσίπρα.

Θα αντέξει και πόσο η ενότητα;

Υπό αυτή την οπτική θέτουν πολλοί και το ερώτημα εάν θα αντέξει και πόσο η ενότητα στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Αυτό είναι ένα ερώτημα που πλανάται από πολλούς τις τελευταίες ώρες.

Η εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ άλλαξε άρδην τους συσχετισμούς και δημιούργησε νέα δεδομένα στο εσωτερικό σύστημα του κόμματος.

Από τις πρώτες ώρες, χωρίς να δοθεί ούτε στοιχειώδης περίοδος χάριτος στο νέο αρχηγό να τον αξιολογήσουν, εκτοξεύονται πολλά πυρά και πολιτικά και προσωπικά.

Τι θα γίνει; «Δεν πρέπει η ανοχή των πρώτων ημερών να εκλαμβάνεται ως αδυναμία» είναι η γενική αρχή και ο νοών νοείτω. Εξάλλου πάντα στην αρχή η κάθε ηγεσία για ένα διάστημα είναι ανεκτική.

Πάντως αυτά τα πρώτα εικοσιτετράωρα είχαμε: την Έφη Αχτσιόγλου να αρνείται οποιαδήποτε θέση και να της πρόσφερε ο νέος πρόεδρος με υποστηρικτές της να μιλάνε για «χυλόπιτα». Ο καθηγητής Ιατρικής της Σορβόνης Γρηγόρης Γεροτζιάφας να αποχωρεί από το ΣΥΡΙΖΑ με αιχμές κατά του Στ. Κασσελάκη και φράσεις ότι χρησιμοποιεί ακροδεξιό λόγο, κάνοντας πολλούς να απορούν από που προκύπτει αυτό. Στην επαρχία σε διάφορες νομαρχιακές υπάρχουν παραιτήσεις, αν και ελάχιστες. Ο Νίκος Φίλης άσκησε σκληρή κριτική, κάνοντας λόγο για «φαινόμενο της μετά πολιτικής», για «θέαμα και όχι ουσία» και συνέκρινε τον Στ. Κασσελάκη με τον Τραμπ! Αιχμές στο διαδίκτυο μεταξύ Γιώργου Σταθάκη και Παύλου Πολάκη αν και ο δεύτερος.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου λέει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πέθανε, ο Στέργιος Καλπάκης άφησε αιχμές για την αντικατάστασή του στο πόστο του εκπροσώπου τύπου από την Δώρα Αυγέρη που έμαθε από το διαδίκτυο, αφού δεν τον ενημέρωσε κανείς. Ο Στέφανος Τζουμάκας λέει ότι είναι μεταβατικός αρχηγός, ενώ ο Νίκος Ξυδάκης καρφώνει τον Αλέξη Τσίπρα, ότι φύτεψε τον Στ. Κασσελάκη.

Η φράση όμως της νέας εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ/ΠΣ Δώρας Αυγερη ήταν χαρακτηριστική· «Κάποιοι αντιπολιτεύονταν τον Αλέξη Τσίπρα και πριν και το συνεχίζουν και μετά». Αυτό τα λέει όλα για από εδώ και πέρα και δεν θα καθυστερήσουν και οι πρώτες κινήσεις.

Σε αυτό το κλίμα τοξικότητας, ο Νίκος Παππάς, το Νο2 του κόμματος άτυπα, παρέπεμψε το θέμα διεξαγωγής του συνεδρίου στις ελληνικές καλένδες. Η αρχική απόφαση, αλλά αυτή πριν από τις εκλογές, ήταν για Νοέμβριο, αλλά φαίνεται πως θα μετατεθεί σίγουρα για αρχές του έτους και βλέπουμε!