Όπλο, κράνος, εξάρτηση και πλήρως εξοπλισμένος για μάχες σε διάφορα μέτωπα. Αυτή είναι η εικόνα που θέλει να δώσει προς τα έξω ο Στέφανος Κασσελάκης μετά την εκλογή του στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ. Μάχη απέναντι στην κυβέρνηση, μάχη απέναντι στο σύστημα, μάχη για την κάλυψη του χαμένου εδάφους στις αυτοδιοικητικές εκλογές ανά την επικράτεια, μάχη για τον επαναπροσδιορισμό του κόμματος που πλέον ηγείται.
Ίσως η τελευταία να είναι η πρώτη ιεραρχικά και σαφώς πιο περίπλοκη απ’ όλες τι άλλες. Με νωπά ακόμα τ’ αποτελέσματα της εσωκομματικής κάλπης, ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τελεί υπό αμφισβήτηση από προβεβλημένα στελέχη που δεν σκοπεύουν να συμπορευτούν, αμφιβάλλοντας για την πολιτική σκέψη του και τις ιδέες που θέλει να υλοποιήσει.
Δεν είναι κρυφό πως το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης έχει χωριστεί σε δύο μεγάλα στρατόπεδα που συγκρούονται με κάθε ευκαιρία. Από τη μία οι νυν «προεδρικοί» και από την άλλη πρόσωπα με παρελθόν στον χώρο που αδυνατούν να αποδεχθούν την «άλωση» του ΣΥΡΙΖΑ σε λιγότερο από έναν μήνα, θεωρώντας πως ο Κασσελάκης πρόκειται ν’ αλλοιώσει το ριζοσπαστικό DNA του.
Η διάσπαση είναι η λέξη αυτή που ακούγεται συχνότερα από κάθε άλλη τα τελευταία 24ωρα, όχι άγνωστη φυσικά στην Αριστερά, και ουδείς την αποκλείει ως αποτέλεσμα της δυσθυμίας που προκλήθηκε σε μια σημαντική μερίδα στελεχών από το αποτέλεσμα της κάλπης. Υπάρχουν, βέβαια, κι αυτοί που τάσσονται στο πλευρό του Στέφανου Κασσελάκη, προμοτάροντας το φρέσκο προφίλ του ως τη μοναδική διέξοδο από το… αδιέξοδο του κόμματος.
Υπέρ του Κασσελάκη
Ο Παύλος Πολάκης (βουλευτής Χανίων) ήταν ο πρώτος που βγήκε μπροστά, λειτουργώντας εξ αρχής ως σκιώδης σύμβουλός του. Πανηγύριζε μάλιστα για τη «μεγάλη νίκη» του β’ γύρου πριν από τα επίσημα αποτελέσματα. Καθόλου τυχαία δεν προορίζεται, άλλωστε, για υπερσυντονιστής των τομεαρχών.
Ο Νίκος Παππάς (βουλευτής Β’ Αθήνας), ως ένας εκ πέντε υποψηφίων για την προεδρία, πήρε θέση μετά την έκβαση του πρώτου γύρου των εκλογών, συνεισφέροντας ομολογουμένως στην τελική επικράτηση. Ήταν ήδη και παραμένει πρώτος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, έχοντας ήδη ζητήσει να πάψουν οι προσβλητικοί χαρακτηρισμοί.
Η Δώρα Αυγέρη (βουλεύτρια Β’ Θεσσαλονίκης), που ανέλαβε εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, έχει δει στο πρόσωπο του νέου προέδρου τον πολιτικό που θα αντανακλά την ανάγκη για αλλαγές, διότι αλλιώς «δεν θα ήμασταν ένα κόμμα της Αριστεράς και της προόδου, αλλά ένα κόμμα της συντήρησης».
Ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης (βουλευτής Επικράτειας), έχει αναφέρει πως «είναι δύσκολο να καταπιείς ότι σε 20 μέρες κατάφερε να πάρει το κόμμα στα χέρια του», υποστηρίζοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ανάγκη «πύτε τάσεις, ούτε φατρίες, ούτε επαναστάσεις, ούτε εσωτερική αντιπολίτευση».
Η συγγραφέας Έλενα Ακρίτα, βουλεύτρια από το Επικρατείας, στράφηκε εκ των υστέρων στον Στέφανο Κασσελάκη, κρίνοντας πως «πρέπει να ακούμε προσεχτικά αυτό που προσπαθεί να μάς πει» η πλειοψηφία «χωρίς να την ακυρώνουμε επειδή απλά δεν μάς αρέσουν τα νούμερα».
Για τον Πέτρο Παππά (βουλευτή Κιλκίς) «ο κ. Κασσελάκης είναι ο μόνος που κατέθεσε μια πλατφόρμα ιδεών για διαβούλευση με τον κόσμο και η διαβούλευση συνεχίζεται» και συμπληρώνοντας άνοιξε την πόρτα σ’ όσους δεν συμφωνούν, διότι «δεν τους αφορά η διαδικασία αναδιοργάνωσης της σύγχρονης Αριστεράς».
Όσο για τη Θεοδώρα Τζάκρη (βουλεύτρια Πέλλας), κατήγγειλε πως «τώρα κάποιοι φοράνε τσαρούχια και φουστανέλα μόνο και μόνο για να χτυπήσουν τον Κασσελάκη».
Ο Γιώργος Τσίπρας, ως νέος διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ήταν εκ των τριάντα μελών της Κεντρικής Επιτροπής που συνυπέγραψαν την υποψηφιότητά, περιγράφοντας τον Στέφανο Κασσελάκη ως άνθρωπο επαρκή πολιτικά, ο οποίος έχει ήδη δώσει το στίγμα του και με την εξυπνάδα του θα αποκτήσει μεγαλύτερη εμπειρία.
Ο πρώην βουλευτής Ευάγγελος Αντώναρος, έχει χαρακτηρίσει τον 35χρονο εφοπλιστή ως «κάτι το καινούργιο» που μπορεί να βάλει τον ΣΥΡΙΖΑ «στη σωστή πορεία». «Ήδη πνέει φρέσκος αέρας δημιουργικής ανανέωσης κι επανεκκίνησης με τα πρώτα δείγματα γραφής» μετά τις αντικαταστάσεις των προσώπων στα καίρια πόστα, υποστηρίζοντας σε άλλη ειρωνική ανάρτησή του πως «σέβομαι απεριόριστα όσους αποφασίζουν να φύγουν, έχουν καλές προοπτικές να πιάσουν σε βάθος χρόνου το 1%. Λίγο είναι;».
Κατά του Κασσελάκη
Ο (πρώην υπουργός Παιδείας) Νίκος Φίλης είναι, προσώρας, ο αρχηγός του «αντάρτικου» εντός ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας για «μεταπολιτική» και συγκρίνοντας τον λόγο του νεοεκλεγέντος προέδρου με αυτόν του Μπέπε Γκρίλο ή του Ντόναλντ Τραμπ.
Το Ιταλό κωμικό και μετέπειτα πολιτικό χρησιμοποίησε και ο (πρώην υπουργός Οικονομίας και… αντίπαλος του Παύλου Πολάκη στα Χανιά) Γιώργος Σταθάκης για να επικρίνει τον Στέφανο Κασσελάκη, αναμένοντας τη δημιουργία ενός κόμματος «στο γνωστό μοντέλο τα ‘πέντε αστέρια’, κατά της διάκρισης αριστερά/δεξιά και των εκφυλισμένων αριστερών κομμάτων».
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι τοποθετήσεις του (εκ των πέντε υποψηφίων για την προεδρια) Στέφανου Τζουμάκα, ο οποίος υποστήριξε πως «όλη η χώρα γελάει με αυτήν την κατάσταση». Περιέγραψε μάλιστα τον Στέφανο Κασσελάκη ως έναν «τζογαδόρο της πολιτικής» του οποίου η εκλογή στην εξουσία πιθανόν «αποτελεί μία ακόμη φάρσα στην πολιτική ιστορία», χωρίς ν’ αποκλείσει το ενδεχόμενο αποχώρησης.
Κάτι που έκανε κιόλας ο γιατρός – καθηγητής Γρηγόρης Γεροτζιάφας, λέγοντας μεταξύ άλλων πως τα συνθήματα στις ομιλίες του Στέφανου Κασσελάκη αντιστοιχούν με άλλων πολιτικών αρχηγών, ακόμη και ακροδεξιών.
Του Πάνου Λάμπρου, μέλους της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, η ανάρτηση ήταν εξίσου δηκτική, από τη στιγμή που παρομοίασε τις αποφάσεις του νέου προέδρου με τις αντίστοιχες που λαμβάνει ένα «αφεντικό σε μια ανώνυμη εταιρεία».
Ανάλογης δυναμικής κριτική, με δημόσιες τοποθετήσεις τους, έχουν ασκήσει προεκλογικά και άλλα μέλη της «Ομπρέλας» (Σκουρλέτης, Βούτσης Βίτσας, Δρίτσας).
Τέλος, παρά τον διπλωματικό τρόπο που επέλεξε, επικαλούμενη πνευματική κούραση από την πολύμηνη εκλογική διαδικασία, σε εθνικό και εσωκομματικό επίπεδο, η Έφη Αχτσιόγλου δεν ήταν δυνατόν να κρύψει την απροθυμία να βρεθεί κοντά στον νέο πρόεδρο.