Το συγχαρητήριο τηλεφώνημα, το πρώτο που αντάλλαξαν ο Στέφανος Κασσελάκης με τον Νίκο Ανδρουλάκη, έγινε στον ενικό, αλλά δεν ξέφυγε από τα τυπικά. Ούτε και υπήρξε κάποιο σήμα για να τα πουν από κοντά. Το πιο πιθανό είναι η επόμενη συνάντηση των δύο πολιτικών αρχηγών να γίνει στην κάλπη των Ευρωεκλογών. Εκεί θα δοκιμαστούν και τα σενάρια για τον συσχετισμό δύναμης ανάμεσα στα δύο κόμματα που, ήδη, έχουν αρχίσει να δίνουν και να παίρνουν.
Μια δημοφιλής εκδοχή είναι ότι ανάμεσα στους ηττημένους των εσωκομματικών εκλογών στον ΣΥΡΙΖΑ εκτός από την Έφη Αχτσιόγλου θα πρέπει να προστεθεί και ο Νίκος Ανδρουλάκης. Το σκεπτικό αυτής της προσέγγισης προεξοφλεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ την «εποχή Κασσελάκη» θα ανασυγκροτηθεί, θα αναπτύξει δυναμική επιστροφής στην εξουσία οπότε θα ροκανίσει, σε πρώτη φάση, τα ποσοστά του Ανδρουλάκη.
Η δύσκολη επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ
Δεν είναι ένα σενάριο απίθανο να συμβεί. Όμως, της πορείας επιστροφής στην εξουσία προηγείται αυτή προς το συνέδριο του κόμματος. Δεν θα είναι μια πορεία εύκολη. Και δεν θα εξαρτηθεί από το κλίμα των πρώτων μετρήσεων που το πιθανότερο είναι δώσουν έναν «αέρα» στον κ. Κασσελάκη. Και αυτό γιατί υπάρχει ένα ρήγμα στον ΣΥΡΙΖΑ που, όπως όλα δείχνουν, δεν θα κλείσει με τρόπο εύκολο και ανώδυνο. Η άρνηση της κυρίας Αχτσιόγλου να πάρει όποια θέση ήθελε, όπως της πρότεινε ο κ. Κασσελάκης, δείχνει ότι δεν υπάρχει διάθεση συμπόρευσης των ηττημένων με τον νέο αρχηγό.
Αλλά και οι πρώτες επιλογές του κ. Κασσελάκη έδειξαν ότι σκοπεύει να παίξει σκληρά στο εσωκομματικό παιχνίδι. Αυτοί που αντικαταστάθηκαν, το έμαθαν από τις τηλεοράσεις. Η ρήξη, παρά τα όσα λέγονται δημόσια, όχι μόνο δεν αποκλείεται από καμία πλευρά αλλά προσεγγίζεται ως το συστατικό στοιχείο της νέας πορείας. «Και τι έγινε αν φύγει ο Φίλης και ο Σκουρλέτης; Ο Κασσελάκης θα πρέπει να πανηγυρίζει» ακούγεται από τους υποστηριχτές του νέου προέδρου. Ναι, αλλά θα φύγουν μόνο αυτοί;
Ας υποθέσουμε όμως ότι ο κ. Κασσελάκης θα καταφέρει να ξεπεράσει τους εσωκομματικούς σκοπέλους χωρίς ιδιαίτερο πολιτικό κόστος. Μπορεί να καταφέρει αυτό που δεν κατάφερε ο Αλέξης Τσίπρας στη ξέφρενη πορεία του ΣΥΡΙΖΑ προς την κατάκτηση της εξουσίας; Τότε υπήρξε η εκτίμηση ότι το ΠαΣοΚ θα είχε την τύχη της Ένωσης Κέντρου. Δεν την είχε. Διασπάστηκε, έφτασε στο όριο της εισόδου στη Βουλή, αλλά επιβίωσε πολιτικά και στις τελευταίες εκλογές κατάφερε να πάρει ποσοστό κοντά στο 12%. Απέδειξε ότι έχει αντοχές.
Τα εκλογικά όρια του ΠαΣοΚ
Το μεγάλο θέμα για την ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη είναι αν το ποσοστό που έλαβε στις εκλογές, αυτό το σχεδόν 12%, αποτελεί εκλογική αφετηρία ή είναι μια επίδοση κοντά στα εκλογικά του όρια. Υπήρξε στις τάξεις των στελεχών του ΠαΣοΚ ένας προβληματισμός καθώς το αποτέλεσμα των πρώτων εκλογών και η κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ δημιούργησαν προσδοκίες για μια εκλογική εκτόξευση στις δεύτερες εκλογές, η οποία όμως δεν ήλθε. Δεν δημιουργήθηκε, όπως ίσως θα περίμενε η ηγεσία αλλά και η βάση του κόμματος, μια ξεκάθαρη δυναμική αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ένας άλλος προβληματισμός έχει να κάνει με το κατά πόσο το ΠαΣοΚ αξιοποίησε το κενό διάστημα του ΣΥΡΙΖΑ που έμεινε χωρίς αρχηγό και βρέθηκε αντιμέτωπος με το κενό. Κατά πόσον η Χαριλάου Τρικούπη κατάφερε να περάσει στην κοινή γνώμη ότι μπορεί, πράγματι, να πάρει τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ στο πολιτικό σκηνικό. Να αναπτύξει μια δυναμική που θα στένευε τα περιθώρια κινήσεων της Κουμουνδούρου.
Λέγεται, ότι το ΠαΣοΚ έπεσε θύμα της πεποίθησης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την αποχώρηση Τσίπρα είχε εισέλθει σε μια πορεία φθοράς και ότι το ΠαΣοΚ, νομοτελειακά, θα έπαιρνε τη θέση του. Στη Χαριλάου Τρικούπη υποστηρίζουν ότι έχουν δουλέψει, έχουν παρουσιάσει συγκεκριμένες θέσεις, όπως για την ανοικοδόμηση της Θεσσαλίας, αλλά δεν παίζουν ούτε μονόστηλο.
Σε κάθε περίπτωση το ΠαΣοΚ, οφείλει να αλλάξει επικοινωνιακή πίστα. Ειδικά τώρα που απέναντι του έχει ένα πρόσωπο που διαθέτει επικοινωνιακό χάρισμα. Η σημερινή τοποθέτηση του κ. Ανδρουλάκη στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας έχει ενδιαφέρον καθώς θα δώσει τα πρώτα σήματα αντιμετώπισης του νέου του αντιπάλου.
Ποιες θα είναι οι σχέσεις των δύο κομμάτων;
Ένα άλλο ερώτημα αφορά στο πώς θα διαμορφωθούν οι σχέσεις των δύο κομμάτων το προσεχές διάστημα. Είναι βέβαιο ότι και ο κ. Κασσελάκης και ο κ. Ανδρουλάκης θα έχουν το όπλο του στραμμένο προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αντιπολίτευση κάνεις στην κυβέρνηση. Είναι, όμως, εξίσου βέβαιο ότι η σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠαΣοΚ θα παραμείνει ανταγωνιστική. Η δυναμική επιστροφής του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία προϋποθέτει την επιστροφή του ΠαΣοΚ σε μονοψήφια ποσοστά. Και ο στόχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που έχει ως στόχο το ΠαΣοΚ προϋποθέτει να αντέξει την επικοινωνιακή υπεροπλία που θα έχει το πρώτο διάστημα ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και να περάσει στην επίθεση. Ειδικά στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ εισέλθει σε ζώνη συθέμελων αναταράξεων.
Σε κάθε περίπτωση η σχέση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠαΣοΚ θα είναι ανταγωνιστική μέχρι τις Ευρωεκλογές. Μετά βλέπουμε. Ειδικά αν το άθροισμα των ποσοστών τους εξακολουθεί να είναι μικρότερο αυτού της ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη.