Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται σε τροχιά βελτίωσης μετά από χρόνια εντάσεων εκτιμά το Γερμανικό Δημοσιογραφικό Δίκτυο (RND).

Σε αυτό το κλίμα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται στις 7 Δεκεμβρίου η νέα συνάντηση μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη Θεσσαλονίκη. Στο επίκεντρο της συνόδου αναμένεται ότι θα τεθεί και πάλι το ευαίσθητο θέμα του μεταναστευτικού.

«Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε. για τους Πρόσφυγες, 25.516 μετανάστες έχουν ήδη φθάσει στην Ελλάδα μέσω ξηράς ή θάλασσας από την Τουρκία φέτος έως τα μέσα Σεπτεμβρίου. Σε ολόκληρο το προηγούμενο έτος ήταν μόλις 16.700», αναφέρι το RND.

Η εξέλιξη αυτή φέρνει την Ελλάδα και την Τουρκία στο τραπέζι της συζήτησης και του διαλόγου με κοινό στόχο τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών. Σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο πλευρές θα συζητήσουν για μια νέα εκδοχή της συμφωνίας για το προσφυγικό που είχε υπογραφεί μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ το 2016.

Η έκκληση Μητσοτάκη

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το RND ο έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε. στη Νέα Υόρκη, «απηύθυνε έκκληση στον τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν να αποτρέψει όσο το δυνατόν περισσότερο τις διελεύσεις σκαφών από τα τουρκικά παράλια προς τα ελληνικά νησιά που οργανώνονται από συμμορίες διακινητών».

Κοινή δήλωση από Θεσσαλονίκη για το προσφυγικό

Το γερμανικό μέσο αναφέρει ακόμη πως κατά την πολυαναμενόμενη σύνοδο στη Θεσσαλονίκη οι εκπρόσωποι των δύο κρατών αναμένεται «να καταλήξουν σε κοινή δήλωση για τη μεταναστευτική πολιτική, η οποία πιθανώς θα επικεντρώνεται στη στενότερη συνεργασία μεταξύ των ακτοφυλακών των δύο χωρών στο Αιγαίο Πέλαγος και στην προστασία των χερσαίων συνόρων στον Βορρά από παράτυπες διελεύσεις. Η συμφωνία αυτή δεν θα έχει σκοπό να αντικαταστήσει το σύμφωνο για το προσφυγικό που συνήφθη μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας το 2016, αλλά να το συμπληρώσει και να βελτιώσει την εφαρμογή του, σύμφωνα με πηγές της ελληνικής κυβέρνησης».