Πώς ο Κασσελάκης «σβήνει» από τον χάρτη και τον Κασιδιάρη

Ποιος αλήθεια θα το φαντάζονταν ότι οι εσωκομματικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ, θα επηρέαζαν και την πορεία της ακροδεξιάς στην Ελλάδα; Και όμως συμβαίνει ακριβώς αυτό.

Ποιος αλήθεια θα το φαντάζονταν ότι οι εσωκομματικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ, θα επηρέαζαν και την πορεία της ακροδεξιάς στην Ελλάδα; Και όμως συμβαίνει ακριβώς αυτό. Η ενασχόληση της κοινής γνώμης αλλά και της δημοσιότητας με τον νέο, πλέον, Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, έχει «σβήσει» από τον χάρτη, τον έγκλειστο στις φυλακές Δομοκού, Ηλία Κασιδιάρη και την υποψηφιότητά του στο Δήμο Αθηναίων.

Οι νέες δημοσκοπήσεις τον δείχνουν πολύ χαμηλά, πολύ μακριά από το διψήφιο ποσοστό που νόμιζε ότι θα πάρει. Όπως είχαμε γράψει, ο τελευταίος είχε επενδύσει στην προβολή από τα κοινωνικά δίκτυα μέσα από τα οποία πέρναγε την προπαγάνδα του. Φαίνεται όμως ότι η κοινή γνώμη έψαχνε για ένα νέο πρόσωπο που θα μπορούσε να εκφράσει έναν άλλου είδους αντισυστημισμό. Γιατί ο αντισυστημισμός δεν έχει σαφή ιδεολογικά χαρακτηριστικά και εύκολα μπορεί να μεταπηδήσει από το ένα φάσμα του πολιτικού χάρτη στο άλλο.

Ο Κασιδιάρης όμως πληρώνει τώρα και τις αμαρτίες με την διαχείριση του μορφώματος των Σπαρτιατών, όπου οι πρόσφατες παλινωδίες των Βουλευτών του εκεί σίγουρα κούρασαν τους οπαδούς του. Δεν είναι λίγο πράγμα να εμφανίζεσαι ως ο εκπρόσωπος της κάθαρσης του πολιτικού βίου και από την άλλη να μαλώνεις με τον Στίγκα για την κρατική επιχορήγηση.

Όμως ο έγκλειστος του Δομοκού χάνει και από την αφωνία του μετά τις εκλογές του Ιουνίου. Μία αφωνία ηθελημένη καθώς ετοιμαζόταν να ζητήσει άδεια από τις φυλακές. Μία άδεια που δεν την πήρε τελικά, καθώς η συζήτηση της από το συμβούλιο των φυλακών αναβλήθηκε επ’ αόριστον λόγω μιας απεργίας πείνας που κάνουν, όχι ο Κασιδιάρης και οι άλλοι νεοναζί, αλλά ποινικοί τρόφιμοι των φυλακών.

***

H νέα task-force του ΣΥΡΙΖΑ

Ήταν θέμα χρόνου να δημιουργηθεί μια ειδική ομάδα, ένα είδος task force για τον Στέφανο Κασσελάκη. Μόλις ο νέος Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ βγήκε από το γραφείο του Αλέξη Τσίπρα και αφού είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο του ΠαΣοΚ, σχημάτισε την δική του ομάδα, στο κόμμα και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Έτσι χρέη Διευθυντή του Πολιτικού Γραφείου του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναλαμβάνει ο Μανώλης Καπνισάκης (ο πλέον στενός του συνεργάτης σε όλη την εσωκομματική προεκλογική εκστρατεία). Η Δώρα Αυγέρη αναλαμβάνει χρέη Εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Ο Γιώργος Τσίπρας Διευθυντής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, μια θέση που κατείχε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Αναμένεται να δοθεί νέος ρόλος με αυξημένες αρμοδιότητες στον Βουλευτή Χανίων, Παύλο Πολάκη, ο οποίος στήριξε ένθερμα την υποψηφιότητα του νέου Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Αναμένονται ακόμα (ώστε να συμπληρωθεί η task force του νέου Προέδρου) να δοθούν νέοι ρόλοι στους Ευάγγελο Αποστολάκη, Νάσο Ηλιόπουλο και Θεοδώρα Τζάκρη. Ενδιαφέρον θα έχει και η σύγκληση της πολιτικής γραμματείας του κόμματος, καθώς και η σύνθεση του προεδρείου και η επιλογή του νέου γραμματέα του κόμματος.

***

Το τηλεφώνημα που οφείλει να κάνει ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

Τηλεφώνησε ο Πρωθυπουργός, ο Πρόεδρος του ΠαΣοΚ, η συνυποψήφιά του Έφη Αχτσιόγλου για να τον συγχαρούν, ακόμα ο Πρόεδρος της Κύπρου, ωστόσο ένα τηλεφώνημα οφείλει να κάνει ο ίδιος ο κ. Κασσελάκης: Να τηλεφωνήσει στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και να κλείσει μια εθιμοτυπική συνάντησή μαζί της. Όπως έκανε και ο προκάτοχός του Αλέξης Τσίπρας, στον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπως κάνουν όλοι οι αρχηγοί κομμάτων μόλις εκλεγούν (πλην βεβαίως των ακροδεξιών).

***

Γαλλικός καφές φίλτρου και δύο αραβικές πίτες

Ο Αλέξης Τσίπρας, υποδέχθηκε τον διάδοχό του στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανο Κασσελάκη στο γραφείο του, αυτό που δεν είχε ταμπέλα, στο ισόγειο της Βουλής και όχι στο γραφείο του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, εν μέσω συνεργείων τηλεοράσεων και δημοσιογράφων. Εκείνο που πρόσεξα είναι ότι το γραφείο του πρώην Πρωθυπουργού διαθέτει και βιβλιοθήκη με μικρό αριθμό βιβλίων και δύο τρία φωτιστικά. Είναι μικρότερο από το προηγούμενο που είχε ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η υποδοχή που έκανε στον κ. Κασσελάκη ήταν θερμή. Ενδυματολογικά ήταν σχεδόν το ίδιο ντυμένοι, με άσπρο πουκάμισο. Παρήγγειλαν δύο αραβικές πίτες και δύο καφέδες. Ο Τσίπρας παρήγγειλε φρέντο καπουτσίνο σκέτο, ενώ ο Κασσελάκης γαλλικό φίλτρου. Έμειναν περισσότερο από μία ώρα μαζί και δόθηκαν ορισμένες συμβουλές όπως ότι η πολιτική έχει περισσότερες λύπες και στενοχώριες παρά χαρές (εδώ που τα λένε έχει απόλυτα δίκαιο). Και ευχές από τον πρώην Πρόεδρο, όπως: «Σου εύχομαι σιδεροκέφαλος, θα σου χρειαστεί». Ευχές επίσης από τον Κασσελάκη: «Εύχομαι να φανώ αντάξιος της κληρονομιάς που μου έχει παραδώσει» (ο Αλέξης Τσίπρας). Ο νέος Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ήρθε πεζός από το Μετρό του Συντάγματος συνοδευόμενος από τον ναύαρχο έ.α. Ευάγγελο Αποστολάκη. Υπήρξε ολιγόλεπτη καθυστέρηση στην συνάντηση με τον Τσίπρα, την οποία δικαιολόγησε ο ναύαρχος: «Τον σταματούσαν κάθε λίγο και λιγάκι για… σέλφι…»

***

Ο Τσίπρας αναβάπτισε τον… Μακμίλαν

Ο Χάρολντ Μακμίλαν υπηρέτησε ως Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου και ως Ηγέτης του Συντηρητικού Κόμματος, από το 1957 έως το 1963. Ο Μακμίλαν ρωτήθηκε κάποτε ποιο ήταν το πιο ανησυχητικό πρόβλημα της πρωθυπουργίας του. «Τα γεγονότα, αγαπητό μου αγόρι, τα γεγονότα» ( Events, my dear boy, events ), ήταν η απάντησή του. Χθες ο Αλέξης Τσίπρας μετά τη συνάντηση του στη Βουλή με τον Στέφανο Κασελλάκη απέδωσε λανθασμένα την έκφραση του Μακμίλαν στο Ουίνστον Τσώρτσιλ. «Η πολιτική είναι events my dear, όπως έλεγε ο Τσώρτσιλ» σχολίασε σε συνομολία του με δημοσιογράφους.

Καθώς το πρώτο ταξίδι του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στο εξωτερικό με την νέα του ιδιότητα θα γίνει στην Κύπρο, εμείς οφείλουμε να υπενθυμίσουμε ότι ο Μακμίλαν είχε κάνει μία από τις πρώτες προτάσεις επίλυσης του κυπριακού. Πρόκειται για το γνωστό σχέδιο Μακμίλαν το οποίο παρουσιάστηκε το 1958 και προέβλεπε την παραμονή των αγγλικών βάσεων, τη συγκυριαρχία Ελλάδας, Τουρκίας και Βρετανίας, ξένο κυβερνήτη και δύο ξεχωριστές Βουλές των αντιπροσώπων για τις δύο κοινότητες. Και όπως ήταν φυσικό απορρίφθηκε από τον Μακάριο, την Ελλάδα και την Τουρκία.

***

Γιατί η μητέρα Κασσελάκη δεν ψήφισε Κασσελάκη

Η Λία Κασσελάκη, μητέρα του νέο Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισε τον γιο της. Όχι επειδή δεν πρόλαβε να ψηφίσει, αλλά επειδή στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση δεν είχε εγγραφεί στους καταλόγους και δεν είχε το δικαίωμα να ψηφίσει Ωστόσο δήλωσε υπερήφανη για το παιδί της και ευχήθηκε να είναι ο νικητής των εκλογών.

Όταν έφθασε στην Αθήνα την υποδέχθηκε ο Στέφανος μαζί με τον σύντροφό του Τάιλερ και φαινόταν συγκινημένη. Προεξόφλησε πως περιμένει νίκη και είπε για τον γιο της: «Να αγαπάει την πατρίδα του και να πράττει το σωστό για όλο τον κόσμο. Έχει τη δύναμη και έχει και την αντοχή να μπορέσει να ανταπεξέλθει παντού! Είναι αληθινός, είναι γνήσιος, είναι αγνός, πολεμάει για την ψυχή του και για το καλό του τόπου, είναι φιλόπατρης».

***

Ζήτησαν από τη… ΝΔ στοιχεία για τον Κασσελάκη

Μαθαίνω ότι πολλοί Συριζαίοι (της παλιάς φρουράς) προσπάθησαν να μάθουν εάν ο Στέφανος Κασσελάκης είχε οποιαδήποτε σχέση με τη ΝΔ. Εις μάλιστα εξ αυτών (πρωτοκλασάτο στέλεχος και πρώην υπουργός, που μόλις καρατομήθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα πέρασε στην εσωκομματική αντιπολίτευση (το όνομά του στη διάθεση κάθε ενδιαφερομένου) πρωταγωνίστησε στην προσπάθεια να βρεθούν στοιχεία για δήθεν νεοδημοκρατικό παρελθόν του Στέφανου Κασσελακη. Με πληροφορούν μάλιστα, πως στενοί του φίλοι επικοινώνησαν έως και με τη Ρεβέκκα Πιτσίκα, τη δημιουργό κι αρμόδια για το γαλάζιο μητρώο στελεχών. Πάντως ο νέος Προέδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν βρέθηκε σε κάποια νεοδημοκρατική λίστα.

***

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και η νέα ηγεσία στον ΣΥΡΙΖΑ

Πώς όμως η κυβέρνηση διαχειρίστηκε την εκλογή Κασσελάκη; Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης με πολύ προσεκτικά βήματα αφού συνεχάρη τον νέο Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ του ευχήθηκε καλή δύναμη. Επανέλαβε ωστόσο την ευχή που επανειλημμένως έχει διατυπώσει η κυβέρνηση: «Μακάρι, επιτέλους, η χώρα μας να αποκτήσει μια σοβαρή και αξιόπιστη αντιπολίτευση και ο ΣΥΡΙΖΑ να εισέλθει στον δρόμο της αλήθειας και του ρεαλισμού»

***

Το Μεταναστευτικό και τα εξοπλιστικά στο ΚΥΣΕΑ

Σε υπ΄αριθμόν ένα θέμα για την κυβέρνηση εξελίσσεται το μεταναστευτικό/προσφυγικό, όπως πρώτοι έχετε ενημερωθεί από την στήλη αυτή. Ενόψει μάλιστα γενικότερης συμφωνίας με την Τουρκία αλλά και με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενόψει επίσης της συνόδου MED-5 (Ελλάδα, Μάλτα, Κύπρος, Ιταλία, Ισπανία) που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη, συνέρχεται σήμερα το ΚΥΣΕΑ (σε τακτική όμως συνεδρίαση) με θέμα το μεταναστευτικό.

Να σημειωθεί ότι το μεταναστευτικό θα συζητηθεί και αύριο στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Αλλά, όπως μαθαίνω το μεταναστευτικό δεν θα είναι το μοναδικό θέμα στο ΚΥΣΕΑ, αλλά θα συζητηθεί και η πορεία των εξοπλιστικών προγραμμάτων, καθώς και οι διεθνείς στρατιωτικές υποχρεώσεις της χώρας μας, τη στιγμή που Έλληνες στρατιωτικοί βρίσκονται στο Κόσσοβο, στο Ιράκ, στη Βοσνία, στη Μοζαμβίκη και αλλού. Τέλος το ΚΥΣΕΑ θα αποφασίσει και για τον αντιπρόεδρο του Αναθεωρητικού Δικαστηρίου.

***

Τι σημαίνει αξιολόγηση των Rafale;

Η τελική επιχειρησιακή αξιολόγηση (Final Operational Capability – FOC) της 332 Μοίρας – στην οποία έχουν ενταχθεί τα αεροσκάφη Rafale – πραγματοποιήθηκε από 11 έως 15 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο της τακτικής αξιολόγησης της 114 Πτέρυγας Μάχης.

Όπως ανακοινώθηκε από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, η αξιολόγηση πραγματοποιήθηκε από ομάδα του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας. Η Μοίρα αξιολογήθηκε ως προς την επιχειρησιακή της ικανότητα, υποστήριξη και διαλειτουργικότητα, σε όλο το εύρος των επιχειρήσεων που θα κληθεί να εκτελέσει και – όπως και στην αρχική επιχειρησιακή αξιολόγηση (Initial Operational Capability – IOC) – ανταπεξήλθε με απόλυτη επιτυχία. Τα Rafale πέρασαν με επιτυχία όλες τις αποστολές, κύριες και ειδικές που τους έχει αναθέσει το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας

***

Συνεδριάζει και η ΚΟ της ΝΔ

Την Πέμπτη συνέρχεται η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, στην πρώτη της ουσιαστική συνεδρίαση μετά τις εκλογές. Αντικείμενο; Η επικύρωση της τοποθέτησης σε ρόλο γενικού γραμματέα της του Σταύρου Καλαφάτη. Μαθαίνω ότι η τοποθέτηση του Πρωθυπουργού θα έχει ενδιαφέρον, θα είναι μια ουσιαστική πολιτική παρέμβαση. Η ομιλία του κ. Μητσοτάκη δεν θα είναι πάνω από 20 λεπτά ώστε να δοθεί χρόνος για να κάνουν παρεμβάσεις και οι βουλευτές.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.