Η προεδρία Στέφανου Κασσελάκη ξεκίνησε στο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και ο νέος πρόεδρος ξεκίνησε ήδη τις πρώτες κινήσεις που δείχνουν ότι το κόμμα περνάει σε άλλη εποχή.

Κύριο χαρακτηριστικό αυτής της νέας εποχής είναι τα πρόσωπα κλειδιά που απαρτίζουν τους άτυπους πολιτικούς φρουρούς του Στ. Κασσελάκη και τα οποία αποτελούν στελέχη που τον στήριξαν εξ αρχής. Κεντρικό ρόλο έχουν πλέον ο Παύλος Πολάκης, ο Νίκος Παππάς και ο Ευάγγελος Αποστολάκης που ουσιαστικά είναι η τριανδρία που θα έχει κομβικό ρόλο επί προεδρίας Κασσελάκη.

Ο νέος πρόεδρος χωρίς διάθεση να χαθεί δρόμος ήδη χθες έκανε τις πρώτες του κινήσεις με την τοποθέτηση σε πόστα κρίσιμα τον Γιώργο Τσίπρα και τον δικηγόρο Μανώλη Καπνισάκη,

Ο πρώτος ξάδελφος του Αλέξη Τσίπρα, πρόσωπο που η αυλή του πρώην Πρωθυπουργού τον είχε σε μεγάλη απόσταση, επιστρέφει ως διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Η θέση είναι σημαντική καθώς σχετίζεται με την λειτουργία της ΚΟ σε μια περίοδο που ο Στ. Κασσελάκης δεν θα είναι στο Κοινοβούλιο.

Κεντρικός ρόλος για Πολάκη στο Κοινοβούλιο

Στο Κοινοβούλιο ο κεντρικός βραχίονας αναμένεται να είναι ο Παύλος Πολάκης που πιθανότατα θα έχει την πολιτική εποπτεία του κοινοβουλευτικού ελέγχου σε ρολο υπέρ συντονιστή. Μεταξύ Τσίπρα και Πολάκη υπάρχει χημεία και συναντίληψη και αναμένεται να δοθεί μεγάλο βάρος στο Κοινοβούλιο, καθώς ο Στ. Κασσελάκης θα κινείται σε επίπεδο κοινωνίας με περιοδείες, κλπ.

Ρόλο θα έχει στο Κοινοβούλιο και η Θεοδώρα Τζάκρη που αποτελεί την επιλογή του νέου προέδρου πιθανότατα για γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Σε αυτό το νέο οργανόγραμμα, ειδικές αποστολές θα αναλαμβάνει ο Μανώλης Καπνισάκης, δικηγόρος της οικογένειας Κασσελάκη, αλλά και πολιτικός φίλος του Π. Πολάκη που συνεργάστηκαν στενά στην Επιτροπή Διαφάνειας που ομολογουμένως έκανε εξαιρετική δουλειά.

Την εκπροσώπηση του κόμματος ως εκπρόσωπος τύπου αναλαμβάνει η δημοσιογράφος Δώρα Αυγέρη που από την πρώτη στιγμή στήριξε την υποψηφιότητα Κασσελάκη.

Ουσιαστικά παρατηρείται αξιοποίηση και ανθρώπων που συντάσσονται εδώ και χρόνια με τον Ν. Παππά που αποτελεί αυτή τη στιγμή άτυπα το Νο2 του κόμματος, παίρνοντας πολιτική ρεβάνς από όσους τον είχαν θέσει, όπως και τον Γ. Τσίπρα εκτός του στενού περιβάλλοντος επί προεδρίας Αλέξη Τσίπρα.

Στο προεδρικό κάδρο έχει μπει και ο Σωκράτης Φάμελλος που λόγω και των θετικών κρίσεων για την παρουσία του στο μεταβατικό στάδιο θα παραμείνει, όπως και επιβεβαιώθηκε, πρόεδρος της ΚΟ του κόμματος.

Ερωτηματικό ο νέος γραμματέας και η Αχτσιόγλου

Ερωτηματικό είναι τι θα γίνει με τη θέση του γραμματέα του κόμματος, με το όνομα του Διονύση Τεμπονέρα να ήταν στο προσκήνιο προ των εκλογών. Τώρα σε αυτή τη νέα φάση υπάρχει ακόμα ερωτηματικό αν και ο Δ. Τεμπονέρας συναντήθηκε με τον Στ. Κασσελάκη και συζήτησαν σχετικά. Ο Δ. Τεμπονέρας έγκαιρα είχε θέσει το θέμα της εκλογής του γραμματέα από το συνέδριο.

Ενδιαφέρον έχει τι θα πράξει ο Στ. Κασσελάκης με τους ηττημένους και ειδικά με την Έφη Αχτσιόγλου. Στο τραπέζι υπάρχει να της προταθεί η θέση της κοινοβουλευτικής εκπροσώπου, αν και δύσκολα θα την αποδεχθεί.

Από την άλλη πλευρά οι υποστηρικτές της Έφης Αχτσιόγλου περίπου 17 με 18 βουλευτές αλλά και πολλοί πρώην, δεν έχουν συμβιβαστεί με την ήττα και αυτό αναδεικνύεται στις συνομιλίες τους, ενώ αφρούς βγάζουν όταν ακούν τον Ευ. Αποστολάκη να λέει πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα λειτουργεί ως κόμμα και τέλος οι τάσεις.

Ήδη τα πρώτα πυρά είναι γεγονός και μέχρι το προγραμματισμένο συνέδριο του Νοεμβρίου, αν γίνει τότε τελικά, θα έχουμε πολλά επεισόδια, διαφοροποιήσεις, αιχμές και κριτική.

Το σίγουρο είναι ότι δεν θα πλήξουμε.