Ταυτόχρονη στροφή στον τρόπο που αντιμετωπίζει το μεταναστευτικό κάνει η Ελλάδα και η Τουρκία, όπως διαπιστώθηκε στο ΚΥΣΕΑ. Έπειτα από τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στη Νέα Υόρκη και τη βελτίωση του κλίματος ανάμεσα στις δύο χώρες φαίνεται ότι άρχισαν να λύνονται διάφοροι «κόμποι» με πρώτο το μεταναστευτικό.
Έτσι, ενώ το προηγούμενο διάστημα επικρατούσε αμοιβαία καχυποψία ή και απροθυμία των τουρκικών αρχών να συνεννοηθούν με τις ελληνικές, ακόμα και παρενοχλήσεις σκαφών του λιμενικού, τις τελευταίες ημέρες η ατμόσφαιρα έχει αλλάξει ριζικά. Οι αποτροπές πολλές φορές γίνονται με αμοιβαίους συμβιβασμούς προκειμένου να καταπολεμηθούν τα κυκλώματα, τα οποία έχουν γιγαντωθεί.
Εκτίμηση για 40.000 παράτυπους μετανάστες ως το τέλος του έτους
Οι αριθμοί είναι ενδεικτικοί για το τι συμβαίνει στο Αιγαίο. Το 2021 εισήλθαν στην Ελλάδα 8.000 παράτυποι μετανάστες, το 2022 αυξήθηκαν σε 18.000 και το 2023, μέχρι στιγμής είναι 30.000, με την εκτίμηση ότι θα φθάσουν τους 40.000 ως το τέλος του έτους. Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης, ενημέρωσε το ΚΥΣΕΑ για την κατάσταση που υπάρχει τόσο σχετικά με τις ροές όσο και στα κέντρα φιλοξενίας μεταναστών. Ο κ. Καιρίδης την Πέμπτη θα συναντηθεί στις Βρυξέλλες με την αρμόδια Επίτροπο Ίλβα Γιόχανσον αλλά και με την Γερμανίδα υπουργό Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ.
Η Ελλάδα ζητεί έκτακτη χρηματοδοτική ενίσχυση προκειμένου να ανταποκριθεί στις ανάγκες που δημιουργούν οι αυξημένες ροές μεταναστών. Η Ελλάδα και η Γερμανία έχουν κάθε λόγο να αλληλοϋποστηριχθούν καθώς οι μετανάστες που φθάνουν στην Ελλάδα δεν μένουν, φεύγουν με κάθε τρόπο προς τη Γερμανία. Αντιστοίχως, από την Ιταλία φεύγουν προς τη Γαλλία. Επίσης, έχουν αυξηθεί οι ροές από την Αίγυπτο προς τη χώρα μας και ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης ανέλαβε τις σχετικές συνομιλίες. Παράλληλα, με την υπουργοποίηση του Χρήστου Στυλιανίδη άνοιξαν οι δίαυλοι επικοινωνίας του ελληνικού με το τουρκικό λιμενικό.
Επικυρώνοντας τη φιλοδυτική στροφή της Τουρκίας
Η συνεννόηση με την Κομισιόν είναι σημαντική και για έναν ακόμα λόγο. Η υπογραφή συμφωνίας για το Μεταναστευτικό ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία τον Δεκέμβριο, απαιτεί πολλή προετοιμασία και συνεχείς, πολυεπίπεδες διαβουλεύσεις. Η Τουρκία εμφανίζεται πρόθυμη να κάνει όλα τα αναγκαία βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, επικυρώνοντας με αυτό τον τρόπο τη φιλοδυτική στροφή της, χωρίς ταυτόχρονα να εγκαταλείπει τα ισχυρά διαπραγματευτικά της χαρτιά που είναι το βέτο για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, και η σχέση της με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία. Προσφέρει, όμως, στην ΕΕ και στη Γερμανία μια ανάσα από την πίεση που ασκεί το μεταναστευτικό, μολονότι έχει γίνει φανερό ότι μόνη της η τουρκική κυβέρνηση δεν μπορεί να ελέγξει τα κυκλώματα διακίνησης και ότι απαιτείται συντονισμός με τις όμορες χώρες για να υπάρξουν απτά αποτελέσματα.