Ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, επέστρεψε τη Δευτέρα στο Union City του Νιού Τζέρσεϊ, εκεί όπου ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα, για να δώσει μια σαφή απάντηση στους πρώην συμμάχους του (Δημοκρατικούς) που ζήτησαν την παραίτησή του λόγω των ομοσπονδιακών κατηγοριών που αντιμετωπίζει.

Συγκεκριμένα, ο Μενέντεζ σε συνέντευξη Τύπου σε κολέγιο κοντά στο μέρος όπου μεγάλωσε, ως παιδί Κουβανών μεταναστών, απάντησε κατηγορηματικά πως «Οι ισχυρισμοί που διατυπώνονται εναντίον μου είναι ακριβώς αυτό — ισχυρισμοί».

«Θα αθωωθώ»

«Αναγνωρίζω ότι αυτός θα είναι ο μεγαλύτερος αγώνας μου μέχρι τώρα», είπε, προσθέτοντας ότι μόλις ολοκληρωθεί η δικαστική διαδικασία, περιμένει ότι όχι μόνο θα αθωωθεί, αλλά «θα εξακολουθώ να είμαι ο ανώτερος γερουσιαστής του Νιου Τζέρσεϊ», ενώ σημείωσε πως οι εισαγγελείς παρουσιάζουν τα γεγονότα με τέτοιο τρόπο «ώστε να φαίνονται πιο σοβαρά».

Στη συνέντευξη Τύπου, μιλώντας πρώτα στα αγγλικά και μετά στα ισπανικά, επανέλαβε μεγάλο μέρος του μηνύματος που εξέδωσε αμέσως μετά την ανακοίνωση του κατηγορητηρίου. Συγκεκριμένα, είπε ότι είναι βέβαιος ότι η υπόθεση θα επιλυθεί ευνοϊκά και προέτρεψε για υπομονή «ώστε να επιτραπεί η παρουσίαση όλων των γεγονότων».

Σε σχέση με τα χρήματα, τόνισε πως πάντα κρατά χρήματα στο σπίτι λόγω παράδοσης της οικογένειάς του. «Ακούγεται παλιομοδίτικο, αλλά αυτά τα χρήματα προέρχονται από τους μισθούς μου, είναι νόμιμα και είναι δηλωμένα στην εφορία», ανέφερε.

Επίσης, αναφέρθηκε αναλυτικά σε όσα έχει κάνει για τους πολίτες στο Νιου Τζέρσεϊ , και σε ένα γενικότερο πλαίσιο. Επανέλαβε ότι όλα αυτά τα χρόνια έχει σταθεί απέναντι σε δικτάτορες όπως του Ιράν, της Τουρκίας και της Κούβας.

Μάλιστα, πίσω από τον γερουσιαστή, βρίσκονταν περίπου δώδεκα άτομα που αποκάλεσε «καθημερινούς ανθρώπους και ψηφοφόρους που με γνωρίζουν», ωστόσο η Ναντίν, 56 ετών, επί τρία χρόνια σύζυγος του Μενέντεζ και συγκατηγορούμενή του, δεν παρευρέθηκε.

Μεταξύ άλλων, στάθηκε και στην παλαιότερη υπόθεσή δωροδοκίας για την οποία είχε κατηγορηθεί, λέγοντας πως: «Θυμηθείτε, οι εισαγγελείς κάνουν λάθος μερικές φορές», συμπληρώνοντας «Δυστυχώς, το ξέρω καλά».

Με το τέλος της συνέντευξης, ο Μενέντεζ αποχώρησε χωρίς να δεχθεί ερωτήσεις, ενώ δεν απάντησε σε δημοσιογράφους που του απηύθυναν ερωτήσεις σχετικά με τα δώρα, συμπεριλαμβανομένων ράβδων χρυσού και μιας Mercedes-Benz, που οι εισαγγελείς λένε ότι έλαβε στα πλαίσια δωροδοκίας.

Η υπόθεση

Σημειώνεται πως ήταν η πρώτη φορά που ο Μενέντεζ εμφανίστηκε δημόσια από τότε που οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς στο Μανχάταν αποσφράγισαν το κατηγορητήριο 39 σελίδων την Παρασκευή που κατηγορούσε εκείνον και τη σύζυγό του, Ναντίν, ότι δέχτηκαν εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια ως δωροδοκία με αντάλλαγμα την άσκηση της πολιτικής του επιρροής προς όφελος της κυβέρνησης της Αιγύπτου και επιχειρηματικούς του συνεργάτες στο Νιου Τζέρσεϊ.

Μάλιστα, οι ερευνητές βρήκαν μεταξύ άλλων 550.000 δολάρια σε μετρητά και 13 ράβδους χρυσού κατά τη διάρκεια έρευνας τον Ιούνιο του 2022 σε μια θυρίδα ασφαλείας και στο σπίτι του ζευγαριού στο Englewood Cliffs, στο Νιού Τζέρσεϊ.

Για το λόγο αυτό, πολλοί από τους εξέχοντες Δημοκρατικούς ηγέτες του Νιου Τζέρσεϊ κάλεσαν τον 69χρονο Μενέντεζ να παραιτηθεί.