Ο Στέφανος Κασσελάκης ενεργεί πια ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Βέβαια έως ότου φτάσει στο «μαζί θα τ’ αλλάξουμε όλα» που υποσχέθηκε δια μικροφώνου το βράδυ της Κυριακής (24/9) ο δρόμος είναι μακρύς και σίγουρα ανηφορικός.
Το πρόγραμμα της επομένης της νίκης του στις εσωκομματικές διεργασίες ήταν, αναμενόμενα, πολύ φορτωμένο. Από γραφείο σε γραφείο κι από συνομιλία σε συνομιλία, ο Στέφανος Κασσελάκης χρειάστηκε να διεκπεραιώσει πολλές από τις αρχικές εκκρεμότητες της νέας εποχής μπαίνοντας απότομα σε μια διαφορετική καθημερινότητα.
Τα πρώτα πρόσωπα επιλογής του σε ρόλους – κλειδιά
Ναι μεν «έτρεξε» ασταμάτητα την καμπάνια του όλο τον προηγούμενο μήνα, ταξιδεύοντας πολύ, αλλά μέχρι χθες ήταν υποψήφιος κι από σήμερα πρόεδρος. Άρα είναι εντελώς άλλες οι προτεραιότητες του.
Ήδη με απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη, χρέη διευθυντή στο πολιτικό γραφείο του αναλαμβάνει ο Μανώλης Καπνισάκης.
Επίσης η Δώρα Αυγέρη αναλαμβάνει χρέη εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και ο Γιώργος Τσίπρας θα είναι εφεξής ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος.
Σε ραντεβού και τηλέφωνα
Νωρίτερα, η συνάντηση του νέου προέδρου με τον πρώην πια Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή είχε δώσει το δικό της στίγμα για συνέχεια. Ο πρώην Πρωθυπουργός δεν παρέδωσε το βαλιτσάκι με τους κωδικούς των πυρηνικών, όπως χαριτολογώντας είπε αργότερα στους δημοσιογράφους, αλλά επί 90 λεπτά είχε μια φιλική κουβέντα μαζί του για το τι και πώς θα κινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στο άμεσο μέλλον.
Δεν ήταν τυχαία πάντως ούτε το «μαθαίνει γρήγορα» ούτε το «δεν θα σας αφήσουμε να πλήξετε. Όχι εγώ, ο ΣΥΡΙΖΑ».
Ούτως ή άλλως ο Στέφανος Κασσελάκης θ’ αναγκαστεί ν’ αφαιρέσει άμεσα από πάνω του το μανδύα του επιτυχημένου επιχειρηματία και να μπει στον ρόλο του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και ν’ αντιπαρατεθεί σε πολιτικό επίπεδο.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον οποίο συνομίλησαν στις 14:00, τον κάλεσε να συναντηθούν μέσα στις επόμενες ημέρες. Θα πρόκειται φυσικά για μια εθιμοτυπική συνάντηση, αφού η πολιτική και επικοινωνιακή κόντρα θα ακολουθήσει.
Όπως αντίστοιχα θα συμβεί με τον Νίκο Ανδρουλάκη, με τον οποίο ο νέος αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ είχε επαφή στις 14:30.
Είχε κιόλας μεταβεί στα γραφεία του Κουμουνδούρου ο Στέφανος Κασσελάκης για να εγκλιματιστεί. Από εκεί είχε και επικοινωνία με τον
τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη.
Οι αντιδράσεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ
Μαζί με τον νέο πρόεδρο του κόμματος, όπως σχεδόν πάντα, ήταν ο ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, στέλεχος που έκανε στροφή, άφησε το στρατόπεδο Αχτσιόγλου και τον στήριξε από την πρώτη στιγμή.
Ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας ανέφερε άλλωστε στον ΣΚΑΪ, νιώθοντας δικαιωμένος από το αποτέλεσμα, ότι «η επόμενη ημέρα στο κόμμα χρειάζεται καθαρές θέσεις και καθαρές κινήσεις, δεν υπάρχει περιθώριο για χάσιμο χρόνου και αντιπαραθέσεις χωρίς νόημα».
«Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα» διαμήνυσε από την πλευρά του ο Δημήτρης Βίτσας μιλώντας στο MEGA. «Tώρα πρέπει να παρουσιάσουμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα και συγκεκριμένες λύσεις. Πρέπει ο κ. Κασσελάκης να εντρυφήσει στην ελληνική πολιτική πραγματικότητα και στις ανατροπές που πρέπει να γίνουν», συμπλήρωσε διευκρινίζοντας παράλληλα πως «εμείς δεν θέλουμε να φύγουμε, θέλουμε να είμαστε η αριστερή ψυχή του κόμματος», καθώς «είναι διαφορετικό πράγμα να μανατζάρεις μία εταιρία και διαφορετικό να μανατζάρεις μία πολιτική οργάνωση. Αυτό που θα επιδιώξουμε είναι να παραμείνει δυνατός ο ΣΥΡΙΖΑ. Τα όργανα και το Συνέδριο οδηγούν τον πρόεδρο του κόμματος».
Ο Στέφανος Τζουμάκας εξέφρασε για άλλη μια φορά τις ενστάσεις του, λέγοντας στον ΣΚΑΪ ότι «θα δούμε αν η εκλογή Κασσελάκη αποτελεί μία ακόμη φάρσα στην πολιτική ιστορία. Δεν έχω καμία εμπιστοσύνη σε όλη την κατάσταση. Θετικό το ότι τον επέλεξε τόσος κόσμος, αλλά ο κόσμος δεν ψηφίζει πάντα με αρχές. Πολλές φορές ο πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται».
Ισχυρίστηκε δε ότι «με αυτήν την πολιτική δεν νομίζω να μπορεί να μείνει ενωμένος ο ΣΥΡΙΖΑ».
Κατά τον ευρωβουλευτής Στέλιο Κούλογλου η ανατροπή αυτή συνέβη διότι «υπήρχε μια βαθιά κρίση μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ και μια εκφυλιστική κατάσταση στην ιδεολογία», επισημαίνοντας πως «ο ΣΥΡΙΖΑ ως αριστερό κόμμα τελείωσε. Έχουμε ένα καινούριο κόμμα στην πραγματικότητα που διατηρεί ακόμα το brand name, παίρνει τα γραφεία, τα ΜΜΕ, την κρατική χρηματοδότηση».
«Στην αριστερά δεν στοιχιζόμαστε πίσω από πρόσωπα, αλλά πίσω από αξίες, ιδέες και πολιτικές θέσεις», σημείωσε από την πλευρά του στην ΕΡΤ ο Διονύσης Τεμπονέρας εξηγώντας πως «στο πολιτικό αυτό εγχείρημα χωράνε πάρα πολλοί. Μπορεί κάποιοι να μη βλέπουν τον εαυτό τους μέσα στη νέα προσπάθεια, αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να συνδιαμορφώσουμε ενωμένοι τη νέα αυτή συνθήκη».