Για να επιτύχει κανείς πρέπει, πάση θυσία να συμβαδίσει με το ρεύμα των ευμενών συγκυριών, σύμφωνα με τον Μωρίς Ζολί στο βιβλίο του The Success Manager που γράφηκε τον 18ο αιώνα στο Παρίσι. Ο Γάλλος δικηγόρος και δημοσιογράφος μεταξύ άλλων ανέφερε και την ικανότητα του ενστίκτου της τύχης και ο Στέφανος Κασσελάκης για να πετύχει την θριαμβευτική του νίκη στην οποία εξ αρχής ελάχιστοι πίστεψαν, μεταξύ αυτών βασικά ο Παύλος Πολάκης, συμβάδισε με το ρεύμα των ευμενών συγκυριών.

Δεν ήταν μόνο ο ίδιος ως προσωπικότητα που γοήτευσε τα μέλη του κόμματος να τον ψηφίσουν, αλλά υπήρχε και δίπλα του μια ομάδα αρκετών βουλευτών και στελεχών, σε δεύτερη φάση που δούλεψαν υπόγεια για να εκλεγεί. Πάντα όμως τα φώτα όλα πέφτουν στον πρώτο και αυτός είναι ο Στ. Κασσελάκης που από χθες το βράδυ είναι ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία μετά από μια 15ετή προεδρία του Αλέξη Τσίπρα.

Και τώρα, το στοίχημα του ίδιου είναι κατά πόσο θα κρατήσει το κόμμα ενωμένο και δεν θα υπάρξουν αποσχιστικές τάσεις. Ο Στ. Κασσελάκης, έχοντας δίπλα του τον Νίκο Παππά, βασικό παράγοντα που έγειρε την πλάστιγγα υπέρ του μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου, είπε ότι στον πόλεμο, ο πρώτος είναι πρώτος και ο δεύτερος τίποτα, αλλά μεταξύ συντρόφων, ο πρώτος είναι πρώτος και ο δεύτερος πρώτος.

Μένει αυτό να αποδεχθεί. Βέβαια ιστορικά το βάρος πέφτει πάντα στον ηττημένο και εδώ στο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ δεν μπορεί να υπάρξει εξαίρεση. Από την Έφη Αχτσιόγλου θα εξαρτηθεί κατά πόσο θα τραβήξει το σχοινί και θελήσει να κάνει το άλμα. Και αυτό διότι, ο Στ. Κασσελάκης δεν έχει διάθεση, όπως προκύπτει από τις πρώτες συζητήσεις του να κάνει κινήσεις που θα τους εξωθήσει στην άκρη. Δεν τον συμφέρει εσωκομματική αναταραχή και το ξέρει. Η διαφορά είναι περίπου 13 μονάδες (56,69% έναντι 43,31%).

Τα συνθήματα που φώναζαν νεολαίοι έξω από την Κουμουνδούρου όταν πήγε η Αχτσιόγλου, όπως π.χ. δεν θα ξεμπερδέψετε με την αριστερά,Έφη κράτα γερά και η ιστορία γράφετε με ανυπακοή δεν έδειξαν διάθεση να συμβιβαστούν με την ήττα. Ηταν και η δήλωση του Ευκλείδη Τσακαλώτου που ούτε στην Κουμουνδούρου πήγε, ούτε συγχαρητήρια έδωσε στο Στ. Κασσελάκη που έδειξε τις διαθέσεις του για εσωκομματική αντιπολίτευση, με τη φράση: η αριστερά είναι εδώ. Είναι μαθημένη στα δύσκολα. Με παρακαταθήκη τις νίκες, τις ιδέες και τις αξίες μας συνεχίζουμε πάντα αριστερά.

Σε αυτό το κλίμα, ο Στ. Κασσελάκης, από τις πρώτες του δηλώσεις δείχνει αποφασισμένος να τα αλλάξει όλα στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και κυρίως να κάνει πράξη, το μετασχηματισμό και τη διεύρυνση που έμεινε στάσιμη επί προεδρίας Αλ. Τσίπρα γιατί πολεμήθηκε από την τάση των 53 και την Ομπρέλλα μετέπειτα, αλλά και δεν υποστηρίχτηκε όμως –και αυτή είναι η αλήθεια- δυναμικά από τους τότε προεδρικούς που αποδέχθηκαν όλοι να μπουν σε μια λογική συμβιβασμών και επικράτησης ισορροπιών.

Μένει να φανεί κατά πόσο ο Στ. Κασσελάκης θα κάνει πραγματικά την υπέρβαση και θα ανοίξει επί της ουσίας το κόμμα, ακούγοντας και την προτροπή του αναπληρωτή γραμματέα Γιώργου Βασιλειάδη να σπάσει τους μηχανισμούς, όπως εύστοχα είπε στο πρόσφατο Διαρκές Συνέδριο.

Η επόμενη μέρα για τον Στ. Κασσελάκη δεν θα είναι, όπως προκύπτει, άσκηση ισορροπιών διότι εάν μπει σε μια τέτοια λογική θα χάσει από τον αέρα της νίκης του, ενώ το χρονικό σημείο είναι πράγματι το κατάλληλο να σπάσει αυγά.

Το επόμενο διάστημα μένει να φανεί και ποια θα είναι η νέα ηγετική ομάδα, αν και είναι σασφές ότι πρόσωπα που τον στήριξαν θα είναι δίπλα του, ενώ θα έχει ενδιαφέρον εάν θα προστεθούν και ποια πρόσωπα που είναι έξω από το κομματικό σύστημα του ΣΥΡΙΖΑ. Εξάλλου πάντα μια εκλογή αρχηγού οδηγεί πολλούς, ακόμα και επικριτές, αλλά και πρόσωπα εκτός ΣΥΡΙΖΑ, σε αναθεώρηση απόψεων και δεν αποκλείεται να έχουμε μεταγραφές που θα εκπλήξουν.

Ο Στ. Κασσελάκης στο παιχνίδι της ηθικής δύναμης, διακρίθηκε από την θέληση που αποτελεί κατά τον Ζολί, τεράστια δύναμη, μεγαλύτερη και από εκείνη των φυσικών προσόντων. Και αυτή η θέληση τον οδήγησε να κάνει την ανατροπή με την κινηματική του υποψηφιότητα.

Η σαρωτική του νίκη αποτελεί και μήνυμα σε όσους είχαν πολεμήσει το άνοιγμα του κόμματος και ταυτόχρονα είναι σήμα προς τον ίδιο να αλλάξει τον ΣΥΡΙΖΑ τόσο σε επίπεδο προσώπων όσο και ιδεών. Μένει να φανεί κατά πόσο θα το πετύχει, αν και πλέον έχει ισχυρή λαϊκή νομιμοποίηση.