Είναι σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι όπως τον ξέραμε, μετά την εκλογική νίκη του Στέφανου Κασσελάκη που θέλει να κάνει πράξη το ελληνικό όνειρο στα πρότυπα, με τις ελληνικές παραλλαγές και προσαρμοσμένο στις δικές μας συνθήκες, του αμερικανικού ονείρου.
Το ερώτημα είναι κατά πόσο ο Στ. Κασσελάκης, που ήταν εθελοντής παλαιότερα στην ομάδα υποστηρικτών του Τζο Μπάιντεν, του νυν προέδρου των ΗΠΑ, θα φέρει τον κόσμο κοντά στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ (σ.σ. μένει να φανεί και εάν θα λάβει σάρκα και οστά το Προοδευτική Συμμαχία που ξεχάστηκε), ώστε να υποστηρίξει και όσα πρεσβεύσει ο ίδιος.
Για την ιστορία, ο James Clyburn μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ, από τη Νότια Καρολίνα στηρίζοντας τον Μπάιντεν και επαναφέροντάς τον στον σωστό δρόμο, είχε πει, σύμφωνα με τον Michael Sandel (Τυρρανία της Αξίας, εκδόσεις Πόλις), το πρόβλημά μας είναι ότι πάρα πολλοί υποψήφιοι, αντί να προσπαθούν να προσεγγίσουν τους πολίτες, αγωνίζονται να τους πείσουν πόσο έξυπνοι είναι».
Με την προεκλογική του καμπάνια αυτό το πέτυχε. Μπορεί να τον επικρίναμε πολιτικά, όχι προσωπικά, αρκετοί διότι δεν ξέραμε τις ιδέες του επακριβώς και τι πιστεύει, αλλά στο σημείο αυτό μπορεί κανείς αβίαστα να πει ότι έχει την ικανότητα της επικοινωνίας και σε συνδυασμό με στοιχεία ενσυναίσθησης πέτυχε την προσέγγιση. Αυτό μέτρησε σε πολύ μεγάλο βαθμό.
Όμως εάν το καλοσκεφθεί κανείς και επικεντρωθεί στην φράση του για την επίτευξη του στόχου περί ελληνικού ονείρου, θα μπορέσει να βρει ενδεχομένως πολλούς υποστηρικτές. Και ποιος δεν θελει ένα ελληνικό όνειρο στα πρότυπα του αμερικάνικου.
Η φράση Κασσελάκη με ώθησε να αναζητήσω τη ρίζα της αναφοράς περί αμερικάνικου ονείρου. Ανέτρεξα στον Σαντέλ, από τους κορυφαίους πολιτικούς φιλοσόφους των ΗΠΑ, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, όπου στον βιβλίο του Η Τυρρανία της αξίας – τι έχει απογίνει το κοινό καλό, μας θυμίζει τον James Truslow Adams που έγραψε έναν ύμνο για την χώρα του τις ΗΠΑ με τίτλο το έπος της Αμερικής και στο τέλος πλάθει τη φράση για το αμερικανικό όνειρο. Ουσιαστικά μιλάει για μια κοινωνία όπου ο καθένας θα έχει ευκαιρίες για καλύτερη ζωή ανάλογα τις ικανότητές του ή τα επιτεύγματά του.
Πάρα πολλοί θεωρούν ότι έχουν χάσει αρκετά τρένα, είτε για εξέλιξη, είτε για πλούτο, είτε για καλύτερη ζωή έστω και σε μεσαίο επίπεδο, κ.λ.π. Και με αυτή την εκλογή νομίζουν ότι μπορεί πολλά να αλλάξουν και να έρθουν τα πάνω κάτω. Αυτό μένει να αποδειχθεί.
Πάμε να κάνουμε τον ΣΥΡΙΖΑ και πάλι νικητή. Πάμε να κατακτήσουμε όλοι μαζί το Ελληνικό Όνειρο που αξίζει ο τόπος μας, είπε κλείνοντας την ομιλία του στις αρχές Σεπτεμβρίου στο Διαρκές Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Το 2018 η φράση σου αξίζει ήταν άπειρες φορές γραμμένη στους New York Times ενώ επί δεκαετίες στις ΗΠΑ με παραλλαγές (του αξίζει κλπ) αποτελεί κεντρικό σημείο αναφοράς στις ομιλίες των πολιτικών και θεωρείται εμψυχωτκή. Φθάνει να ισχύσει και στην Ελλάδα και εκτός από εμψυχωτική στην προσπάθεια του Στ. Κασσελάκη να μεταφραστεί και σε δυναμική για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Τι σχέση έχουν αυτά με την εκλογή Κασσελάκη; Πολλά που μπορεί αρκετοί από εμάς να μην τα υπολογίσαμε γιατί κάνουμε ανάλυση με τις συμβατικές νόρμες και αγνοήσαμε την προσέγγιση των πολιτών και το όραμα, αν και το τελευταίο το αναφέρουμε συχνά όσοι ασχολούμαστε με το πεδίο της Ηγεσίας καθώς είναι απαραίτητο συστατικό κάθε προσπάθειας για να κερδίσεις τον κόσμο.
Δεν ήταν όλα θέμα συγκυριών, αλλά και της στάσης των πολιτών έναντι των κομματικών στελεχών με διαδρομή και γι’ αυτό είναι κρίσιμο ποιους θα έχει δίπλα του ο νέος πρόεδρος.