Μακρόν: «Οικολογία αλά Γαλλικά» – Τερματισμός της χρήσης ορυκτών καυσίμων έως το 2030

Το σχέδιο στοχεύει επίσης στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 55% και περιλαμβάνει νέα υπεράκτια αιολικά έργα

Ο Εμανουέλ Μακρόν παρουσίασε ένα εθνικό «οικολογικό σχέδιο» για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στη Γαλλία κατά 55% και τον τερματισμό της χρήσης ορυκτών καυσίμων έως το 2030.

Σε δηλώσεις του μετά από ένα ειδικό υπουργικό συμβούλιο στο Μέγαρο των Ηλυσίων στο Παρίσι, ο Γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι θα διατεθούν επιπλέον 10 δισ. ευρώ για το πρόγραμμα 50 σημείων, το οποίο χαρακτήρισε «οικολογία αλά Γαλλικά».

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν στο ειδικό υπουργικό συμβούλιο για το κλίμα στο Μέγαρο των Ηλυσίων στο Παρίσι, Γαλλία, 25 Σεπτεμβρίου 2023.

Το σχέδιο έχει ως στόχο την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι η Γαλλία θα παραμείνει ανταγωνιστική στη γεωργία και τη βιομηχανία, είπε ο Μακρόν.

Είναι σημαντικό, σημείωσε, «η Γαλλία να μειώσει την εξάρτησή της από τα λεγόμενα ορυκτά καύσιμα, τον άνθρακα, τη βενζίνη και το φυσικό αέριο, τα οποία δεν παράγουμε πια, αλλά από τα οποία εξαρτόμαστε». Στόχος, πρόσθεσε, ήταν να μειωθεί αυτή η εξάρτηση από 60% σε 40% έως το 2030.

«Η προτεραιότητα που έχουμε θέσει είναι ότι μέχρι τον Ιανουάριο του 2027 θα έχουμε τελειώσει εντελώς τη χρήση άνθρακα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας», είπε.

Άλλα μέτρα στο σχέδιο περιλαμβάνουν την επιτάχυνση της παραγωγής ηλεκτρικών αυτοκινήτων, νέα έργα για υπεράκτια αιολικά πάρκα, το άνοιγμα εργοστασίων ηλεκτρικών μπαταριών στη βόρεια Γαλλία, έναν χάρτη για τον προσδιορισμό των φυσικών πόρων στη Γαλλία, συμπεριλαμβανομένου αερίου υδρογόνου και βασικών στοιχείων για μπαταρίες λιθίου, και κρατική επένδυση 700 εκατ. ευρώ στην περιφερειακό σιδηροδρομικό δίκτυο.

Επιπλέον, σύμφωνα με το γάλλο πρόεδρο, οι εταιρείες που είναι υπεύθυνες για 50 πιο ρυπογόνες βιομηχανικές εγκαταστάσεις στη Γαλλία πρόκειται να υπογράψουν συμφωνία για τη μείωση της ρύπανσης κατά 45% πριν από το 2030.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.