Νέες εξελίξεις σημειώνονται στην υπόθεση δολοφονίας του Μιχάλη Κατσούρη στη Νέα Φιλαδέλφεια από Κροάτη χούλιγκαν της Ντιναμό Ζάγκρεμπ, στις 7 Αυγούστου.
«Από τους δέκα «Bad Blue Boys» των οποίων τη σύλληψη ζήτησε η ελληνική δικαιοσύνη με ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, η κροατική αστυνομία συνέλαβε εννέα από αυτούς, ενώ ένα άτομο από τη λίστα αναζητούνταν ακόμη το απόγευμα του Σαββάτου.
Σύμφωνα με αυτούς και τους δικηγόρους τους, η αστυνομία δεν είχε κάνει καμία ποινική έρευνα, παρά μόνο ενήργησε σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης και έκανε τις ενέργειες που ζήτησαν οι ελληνικές αρχές.
Στο Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης, οι ελληνικές αρχές απαιτούν από τους Κροάτες πολίτες να τους παραδοθούν προκειμένου να διασφαλιστεί η δίωξη του ποινικού αδικήματος της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση για τη διάπραξη αξιόποινων πράξεων. Στο στόχαστρο οι δέκα ΒΒΒ των οποίων βρέθηκαν τα ονόματά τους στη λίστα με τους επιβάτες που ταξίδεψαν στην Ελλάδα και οι οποίοι είχαν καταγραφεί κατά τη διέλευση συνόρων στη διαδρομή προς Αθήνα.
Ωστόσο, δεν προσκομίστηκαν συγκεκριμένα στοιχεία που να δείχνουν ότι συμμετείχαν στις ταραχές που ξέσπασαν στις 7 Αυγούστου, το βράδυ πριν από τον 2ο προκριματικό γύρο του Champions League, που επρόκειτο να διεξαχθεί το επόμενο βράδυ μεταξύ ΑΕΚ και Ντιναμό. Όλα αυτά, θυμίζουμε, συνέβησαν στην περιοχή γύρω από την ΟΠΑΠ Αρένα στη Νέα Φιλαδέλφεια της Αθήνας και στις ταραχές στις οποίες συμμετείχαν εκατοντάδες οπαδοί και των δύο συλλόγων, αλλά και οπαδοί του Παναθηναϊκού, ο 29χρονος οπαδός της ΑΕΚ. Ο Μικαλής Κατσουρής (29 ετών) τραυματίστηκε θανάσιμα,
Στις ελληνικές φυλακές βρίσκονται αυτή τη στιγμή 105 Κροάτες πολίτες και σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, η μέγιστη διάρκεια κράτησης για τα ποινικά αδικήματα που τους κατηγορούνται είναι 18 μήνες, αλλά αναμένεται ακόμη ότι κάποιοι από τους οπαδούς θα αποφυλακιστούν. Το κροατικό δικαστήριο θα αποφασίσει εάν θα ικανοποιήσει το αίτημα της Ελλάδας για έκδοσή τους για τη διεξαγωγή της διαδικασίας.
«Η διαδικασία σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης (EUAR) δεν είναι απλώς μια τυπική διαδικασία, όπως παρουσιάζεται, διότι από το 2016, η Κροατία έχει απορρίψει περισσότερα από 300 EUAR, τις περισσότερες φορές για το λόγο ότι δεν ήταν εγγυημένο ότι η χώρα στην οποία θα διεξαχθεί η δίκη, η διαδικασία για τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του προσώπου του οποίου ζητείται η έκδοση. Θα εναντιωθώ στην έκδοση του πελάτη μου στην Ελλάδα, γιατί σύμφωνα με όσα γνωρίζω μέχρι στιγμής, η μόνη βάση στην οποία ζητείται η έκδοσή του για τους σκοπούς της διαδικασίας είναι ότι το όνομά του βρέθηκε στη λίστα των ατόμων στο ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο. Χωρίς άλλα στοιχεία ότι συμμετείχε στη διάπραξη ποινικού αδικήματος» – μας είπε ο δικηγόρος Hrvoje Lukavec , ο οποίος προσλήφθηκε από τον BS. Αρκετοί άλλοι δικηγόροι θα υπερασπιστούν τους συλληφθέντες των οποίων την έκδοση η Ελλάδα ζητά.
«Ο πελάτης μου θα ανακριθεί πρώτα στην εισαγγελία της Βέλικα Γκόριτσα και στη συνέχεια θα οδηγηθεί στον ανακριτή του εκεί δικαστηρίου. Σύμφωνα με τον νόμο περί δικαστικής συνεργασίας σε ποινικές υποθέσεις με τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το δικαστήριο μπορεί να απορρίψει το αίτημα, να αναβάλει την παράδοση του πολίτη μας, να ζητήσει πρόσθετες εγγυήσεις από τη χώρα που ζητά την έκδοσή του και να εξαρτήσει τη διαδικασία υπό την EUN ότι εάν το άτομο καταδικαστεί, θα επιστραφεί στην πολιτεία καταγωγής του για να εκτίσει την ποινή», είπε ο δικηγόρος Lukavec.
Ο Gordan Grlić Radman, υπουργός Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, δήλωσε το περασμένο Σάββατο: – Όσον αφορά την έρευνα, νομίζω ότι πλησιάζει στην ολοκλήρωσή της. Αναμένουμε ότι αυτό θα επιλυθεί το επόμενο διάστημα. Δεν θα διαρκέσει πολύ, αλλά θα περάσουν μερικές εβδομάδες, όπως είπαν και οι ελληνικές αρχές» τόνισε ο υπουργός και τόνισε ότι το ζήτημα είναι η εξακρίβωση της ταυτότητας του δράστη της δολοφονίας, προσθέτοντας ότι το 90% των συλληφθέντων έχουν καθαρό ιστορικό. «Πρέπει να είμαστε λίγο πιο υπομονετικοί – πρόσθεσε ο Grlić Radman.