Παιδιά που εκτίθενται σε υψηλότερα επίπεδα συνθετικών χημικών τα οποία περιέχονται σε πλήθος προϊόντων καθημερινής χρήσης όπως τα υδροφοβικά ρούχα, οι ομπρέλες και οι συσκευασίες τροφίμων, κινδυνεύουν με καθυστέρηση της ωρίμανσής τους κατά τη διάρκεια της εφηβείας.
Αυτό έδειξε μελέτη που παρουσιάστηκε στο 61ο Ετήσιο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας στη Χάγη της Ολλανδίας. Τα νέα ευρήματα μπορούν να συμβάλλουν στην καλύτερη ρύθμιση της βιομηχανικής παραγωγής και χρήσης αυτών των χημικών σε παγκόσμιο επίπεδο.
Τα επικίνδυνα PFAS
Οι υπερφθοριωμένες αλκυλιωμένες ουσίες (PFAS), γνωστές και ως «αιώνια» χημικά, οι οποίες χρησιμοποιούνται ευρέως ώστε να καθιστούν ανθεκτικές τις επιφάνειες στο νερό και στα λίπη, είναι συνθετικά χημικά τα οποία συσσωρεύονται και παραμένουν για μεγάλο διάστημα στο περιβάλλον και στον ανθρώπινο οργανισμό. Θεωρούνται ενδοκρινικοί διαταράκτες καθώς παρεμβαίνουν στη λειτουργία των ορμονών και μπορούν να έχουν αρνητική επίδραση στην παιδική ανάπτυξη και την ήβη. Τα PFAS έχουν συνδεθεί επίσης στο παρελθόν με μείωση της γονιμότητας, με θυρεοειδοπάθειες και παχυσαρκία.
Η μελέτη
Στο πλαίσιο της νέας μελέτης η δρ Ινγκβιλντ Χάλσορ Φόρτουν και οι συνεργάτες της από το Πανεπιστήμιο του Μπέργκεν στη Νορβηγία ανέλυσαν 19 διαφορετικά PFAS στον οργανισμό 420 αγοριών και 618 κοριτσιών ηλικίας 6-16 ετών, στο πλαίσιο της μελέτης Bergen Growth Study 2.
Οι ερευνητές μέτρησαν επίσης την ανάπτυξη των μαστών των κοριτσιών καθώς και το μέγεθος των όρχεων των αγοριών με χρήση υπερήχων. Ανακάλυψαν ότι τα αγόρια είχαν μικρότερους όρχεις ενώ τα κορίτσια υπολείπονταν στην ανάπτυξη του στήθους τους όταν εξετίθεντο σε υψηλότερα επίπεδα κάποιων PFAS.
Με χρήση υπερηχογραφήματος
Προηγούμενες μελέτες είχαν επίσης δείξει την ίδια σύνδεση μεταξύ των PFAS και της καθυστέρησης της ήβης. Ωστόσο μέχρι σήμερα οι πληροφορίες στις οποίες βασίζονταν οι μελέτες σχετικά με την εφηβική ανάπτυξη βασίζονταν συνήθως σε αναφορές των ίδιων των συμμετεχόντων.
«Η μελέτη μας είναι η πρώτη που διερευνά τη σύνδεση μεταξύ της έκθεσης σε PFAS και της εφηβικής ανάπτυξης με χρήση υπερηχογραφήματος – μέθοδος που είναι πιο καινοτόμος και αντικειμενική» ανέφερε η δρ Φόρτουν και προσέθεσε: «Τα ευρήματά μας μπορούν να συμβάλλουν στις εθνικές και διεθνείς ρυθμιστικές αποφάσεις που λαμβάνουν οι αρχές σχετικά με αυτά τα χημικά».
Επόμενο βήμα για την ομάδα είναι να διερευνήσει πώς οι ορμόνες που εμπλέκονται στην εφηβεία συνδέονται με τα επίπεδα των PFAS στον νορβηγικό παιδικό πληθυσμό.