Ως κυβέρνηση, ως πολιτεία και ως υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε πολύ γενναία, πολύ δυναμικά και πολύ άμεσα τα όσα έχουν συμβεί στον θεσσαλικό κάμπο», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης, μιλώντας στο συνέδριο για την περιφερειακή ανάπτυξη, «Olympia Forum IV».
Όπως πρόσθεσε, «κινηθήκαμε ταχύτατα και θα είμαστε σε πλήρη δράση τα επόμενα 24ωρα, έτσι ώστε να μπορέσουμε να καλύψουμε όλες τις ανάγκες για γρήγορη απογραφή και καταγραφή των ζημιών και φυσικά την εξυπηρέτηση των πλημμυροπαθών». Σε ό,τι αφορά το ζωικό κεφάλαιο, ο Λευτέρης Αυγενάκης είπε ότι «έχουμε μία μεγάλη καταστροφή, που όμως βήμα – βήμα κινούμαστε σε όλα τα επίπεδα, ώστε να ανταποκριθούμε ταχύτατα, με αποτέλεσμα το τελευταίο δεκαήμερο του Οκτωβρίου να μπορέσουμε να δώσουμε τις προκαταβολές».
Έκκληση να προχωρήσουν οι αιτήσεις πληγέντων στο φυτικό κεφάλαιο
Σχετικά με το φυτικό κεφάλαιο ανέφερε ότι «υπάρχει καθυστέρηση από την πλευρά των πληττόμενων στην υποβολή δηλώσεων» και απηύθυνε έκκληση, ώστε να προχωρήσουν στις δηλώσεις. Ακόμη, ο Λευτέρης Αυγενάκης υπογράμμισε ότι «θέλω να στείλω ένα μήνυμα», με αφορμή, όπως είπε, παρατυπίες και συνέχισε: «Τέτοιες στιγμές δεν προσπαθούμε να κερδίσουμε, αλλά προσπαθούμε να βοηθήσουμε, για αυτό και εμείς ως κράτος κάνουμε όλες τις διευκολύνσεις, είμαστε όλοι μας πάνω κατά πάνω, αλλά την ίδια στιγμή δεν θα δεχθούμε παρατυπίες».
Παράλληλα, μίλησε για «αισχροκέρδεια στα οπωροπωλεία και στις λαϊκές αγορές», αφού όπως είπε, «εκσφενδονίστηκαν οι τιμές σε προϊόντα, τα οποία δεν καλλιεργούνται στη Θεσσαλία». Όσον αφορά τη ψηφιοποίηση, είπε ότι «έχουμε δεσμευτεί, πως μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουμε φέρει προς ψήφιση στη Βουλή το νέο επικαιροποιημένο και σύγχρονο κανονισμό λειτουργίας του ΕΛΓΑ».
Όπως εξήγησε στη συνέχεια, «ο εκτιμητής θα μπορεί να επισκέπτεται τον αγρό, έχοντας μαζί του ηλεκτρονικό υπολογιστή, ώστε να εντοπίζει σε ποιο ακριβώς σημείο έχει γίνει ζημιά, εάν είναι ασφαλισμένος, να καταγράφει τις ζημιές και αυτομάτως να γνωρίζουν και ο εκτιμητής και ο αγρότης το ύψος τη αποζημίωσης». «Η ψηφιοποίηση στον πρωτογενή τομέα» συμπλήρωσε, «είναι πολλαπλώς χρήσιμη και σε επίπεδο οικονομίας και σε επίπεδο διαχείρισης των πόρων».
Σχετικά με την ευφυή γεωργία, είπε ότι «είναι ένα μεγάλο πρόγραμμα, το οποίο εξελίσσεται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης», ενώ σημείωσε ότι «είμαστε υπέρμαχοι της ενίσχυσης του επαγγελματία αγρότη και της δημιουργίας τμημάτων επαγγελματιών αγροτών στα επιμελητήρια της χώρας». Ήδη, όπως πρόσθεσε, «έχουμε ξεκινήσει μία συνεργασία με τον πρόεδρο της κεντρικής ένωσης επιμελητηρίων», ενώ αναφερόμενος στα τμήματα επαγγελματιών αγροτών, επεσήμανε ότι «αυτά θα βοηθήσουν στην απόκτηση νέων γνώσεων, διότι το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του αγρότη είναι η κατάρτιση και η εκπαίδευση».