Η ατζέντα της ημέρας: Ο «εμφύλιος» στο ΣΥΡΙΖΑ – Αποκλιμάκωση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ στη σκιά του ανθρώπινου πόνου – Οι ελληνικές ομάδες στην Ευρώπη

Συνεχίζεται η προεκλογική μάχη σε υψηλούς τόνους στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς μεθαύριο -και με καλό καιρό- θα λάβει χώρα ο δεύτερος γύρος των εκλογών που θα κρίνουν τον επόμενο αρχηγό του κόμματος.

1

Μαίνεται ο «εμφύλιος» στο ΣΥΡΙΖΑ

  • Τα πυρά της Αχτσιόγλου: Για την επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μετά τις εσωκομματικές εκλογές και το σχέδιο της για το κόμμα μίλησε χθες η Έφη Αχτσιόγλου, εξαπολύοντας, παράλληλα, βέλη προς τον συνυποψήφιό της για την προεδρία Στέφανο Κασσελάκη αλλά και προς τον Παύλο Πολάκη, με τον εμφύλιο να φουντώνει εντός της Κουμουνδούρου. «Να είμαι η πρώτη (σ.σ. εκλεγμένη) γυναίκα πρωθυπουργός της χώρας» ανέφερε μεταξύ άλλων.
  • Η έκκληση Κασσελάκη:  «Η ανταπόκριση του κόσμου είναι πραγματικά συγκινητική και θέλω να παροτρύνω όλο τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τα 150 χιλιάδες μέλη που ψήφισαν την περασμένη Κυριακή να κατευνάσουμε τους τόνους» δήλωσε ο Στέφανος Κασσελάκης από το Αιγάλεω ενώ νωρίτερα χθες με ανάρτησή του σημείωσε πως «Στον ΣΥΡΙΖΑ έχω συναγωνιστές, όχι αντιπάλους»
  • Το ζήτημα της εισόδου Κασσελάκη στη Βουλή: Θέση αναφορικά με το ζήτημα εισόδου του στη Βουλή στην περίπτωση που την Κυριακή επικρατήσει στις εσωκομματικές εκλογές, πήρε ο Στέφανος Κασσελάκης στον απόηχο των δηλώσεων των δύο εκ των τριών βουλευτών Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, Όθωνα Ηλιόπουλου και Έλενας Ακρίτα, που δήλωσαν κατηγορηματικά ότι δεν σκοπεύουν να παραιτηθούν. «Δεν θέλω ούτε η Έλενα, ούτε ο ναύαρχος (Αποστολάκης), ούτε ο Όθωνας να παραιτηθούν. Αυτό που θα ζητήσω αν εκλεγώ από όλη την Κοινοβουλευτική Ομάδα είναι να πηγαίνουμε όλοι μαζί στην κοινωνία», ανέφέρε ο Στέφανος Κασσελάκης.
2

Αποκλιμάκωση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ στη σκιά του ανθρώπινου πόνου

  • Το διάγγελμα του αζέρου προέδρου: Ο πρόεδρος Αλίεφ χθες και μετά την εκεχειρία είπε ότι το Αζερμπαϊζάν ανέκτησε την πλήρη κυριαρχία των εδαφών του και τώρα επιθυμεί να ενσωματώσει τον πληθυσμό του Καραμπάχ και να μετατρέψει την περιοχή αυτήν σε «παράδεισο». Το Αζερμπαϊτζάν, πρόσθεσε, δεν έχει τίποτα εναντίον των Αρμένιων κατοίκων του Καραμπάχ -«είναι πολίτες μας», είπε χαρακτηριστικά- αλλά μόνο εναντίον της «εγκληματικής» ηγεσίας των αυτονομιστών.
  • Σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν άμαχοι: «Όλα ξεκίνησαν ξαφνικά. Ξαφνικά αρχίσαν να μας βομβαρδίζουν στο Στεπανακέρτ απ’ το Σουσί. Τα παιδιά μας ήταν στα σχολεία όταν ήχησαν οι σειρήνες. Δεν χτύπησαν τρομοκράτες, όπως διακινεί η αζέρικη προπαγάνδα. Χτύπησαν πολυκατοικίες και σχολεία. Μπορείτε να δείτε τις φωτογραφίες. Σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν άμαχοι. Εμείς προλάβαμε και κρυφτήκαμε στα καταφύγια», αφηγείται στο ΒΗΜΑ, από την πρωτεύουσα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, το Στεπανακέρτ, η Λουσινέ Γιακουπιάν, η οποία έζησε την κόλαση μέσα απ’ το σπίτι της.
  • Τι συμφωνήθηκε: Η αζερική πλευρά συμφώνησε σε ένα αίτημα από τους Αρμένιους του Καραμπάχ να παράσχει επειγόντως βασικά τρόφιμα και καύσιμα, ανέφερε η προεδρία. Η αντιπροσωπεία του Αζερμπαϊτζάν παρουσίασε στους Αρμένιους του Καραμπάχ σχέδια για ενσωμάτωσή τους στο Αζερμπαϊτζάν στις συνομιλίες που διεξήχθησαν στην αζερική πόλη Γέβλαχ, προστίθεται στην ανακοίνωση της αζερικής προεδρίας.

Newsletter

Πέντε ειδήσεις για να ξεκινήσεις τη μέρα σου

Κάθε πρωί θα βρίσκεις στο inbox σου τις πιο σημαντικές ειδήσεις και τα πιο ενδιαφέροντα θέματα
ΕΓΓΡΑΦΗ
3

Τα αποτελέσματα των ελληνικών ομάδων στην Ευρώπη

  • Νίκη για Παναθηναϊκό, ΑΕΚ και ΠΑΟΚΙδανικό ξεκίνημα για τον Παναθηναϊκό στη φάση των ομίλων του Europa League, αφού Ιωαννίδης και Σπόραρ «έγραψαν» το 2-0 επί της Βιγιαρεάλ, ενώ και η ΑΕΚ ξεκίνησε με το δεξί, αφού ήταν καλύτερη στη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα απέναντι στην Μπράιτον, άντεξε στην πίεση και τελικά πήρε τεράστια νίκη στο Amex με 3-2. Με τον Ντεσπότοφ να έχει ασίστ και γκολ, ο ΠΑΟΚ το γύρισε στο δεύτερο ημίχρονο και πήρε μεγάλο διπλό στο Ελσίνκι, με 2-3 στην πρεμιέρα του στο Conference League.
  • «Στραβοπάτημα» για τον Ολυμπιακό: O Ολυμπιακός πάλεψε με όλες του τις δυνάμεις, έχασε τεράστιες ευκαιρίες και λύγισε τελικά απέναντι στους Γερμανούς στο κατάμεστο Γ. Καραϊσκάκης, με τελικό αποτέλεσμα 2-3.
  • Οι επόμενες «μάχες»: Η επόμενη αγωνιστική για τις ελληνικές ομάδες στο Europa League είναι στις 5 Οκτωβρίου, όπου ο Ολυμπιακός θα αντιμετωπίσει την Μπάτσκα Τόπολα στη Σερβία, ο Παναθηναϊκός την Μακάμπι Χάιφα στο Ισραήλ, ενώ η ΑΕΚ υποδέχεται τον Άγιαξ στην OPAP Arena. Την ίδια μέρα, ο ΠΑΟΚ θα αναμετρηθεί στην έδρα του με την Άιντραχτ Φρανκφούρτης.
4

Παγκόσμια η διασπορά της υποπαραλλαγής του covid, Pirola

  • Τι λέει ο ΠΟΥ: Η υποπαραλλαγή έχει ανιχνευτεί έως τώρα σε 20 χώρες και θεωρείται πλέον ότι έχει παγκόσμια διασπορά λόγω μεγάλου αριθμού μεταλλάξεων που φέρει, είναι υπό παρακολούθηση όσον αφορά στη μεταδοτικότητά της και στη σοβαρότητα της
    νόσου που προκαλεί βάσει της τρέχουσας επιδημιολογικής εικόνας και δεν αποτελεί την κυρίαρχη υπο-παραλλαγή σε καμία γεωγραφική περιοχή ανά την υφήλιο.
  • Στην Ελλάδα: Στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί συνολικά 5 θετικά δείγματα, με ημερομηνίες λήψης δείγματος από 5 έως 7 Σεπτεμβρίου.
  • Συνολική θετικότητα για τον ιό SARS-CoV2 – λοίμωξη COVID-19: Ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων (n=8) παρουσίασε μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και μείωση σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων διασωληνώσεων κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες (n=13). Ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη COVID-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 25. Καταγράφηκαν 39 θάνατοι με διάμεση ηλικία τα 83 έτη (εύρος 60-98 έτη).
5

Ο καιρός το Σαββατοκύριακο

  • «Καλοκαίρι»:  Το Σαββατοκύριακο που έρχεται θα είναι ζεστό με σημαντική άνοδο της θερμοκρασίας σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr.
  • Η θερμότερη μέρα: Το Σάββατο 23/09, ημέρα η οποία αναμένεται να είναι η θερμότερη, η μέγιστη θερμοκρασία αναμένεται να φτάσει τους 34 έως 36 ˚C σε πολλές περιοχές της χώρας.
  • Πότε αλλάζει το σκηνικό: Μεταβολή του καιρού αναμένεται από τη Δευτέρα 25/09 με κύρια χαρακτηριστικά την πτώση της θερμοκρασίας η οποία θα γίνει περισσότερο αισθητή από την Τρίτη 26/09, τις βροχές και καταιγίδες οι οποίες θα επηρεάσουν περιοχές της χώρας, και την ενίσχυση των ανέμων.
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.