Ήταν μια παραγωγική συνάντηση, όπως την χαρακτήρισε ο Πρωθυπουργός, αυτή που έγινε με τον Ταγίπ Ερντογάν με μπόλικο παρασκήνιο. Το πιο σημαντικό από αυτά που συμφωνήθηκαν ήταν η επ΄αόριστον συνέχιση του μορατόριουμ στο Αιγαίο. Ειπώθηκε συγκεκριμένα, όταν έκλεισαν οι κάμερες ότι πρέπει να υπάρξει «ηρεμία στον αέρα και στη θάλασσα του Αιγαίου», πράγμα που σημαίνει ότι η Άγκυρα, όπως τουλάχιστον φάνηκε στις προθέσεις Ερντογάν, είναι να συνεχιστεί αυτή η «μηδενική τουρκική πτητική δραστηριότητα» στο Αιγαίο. Θέματα εθνικής κυριαρχίας και οδικός χάρτης προς την Χάγη δεν συζητήθηκαν

Το κλίμα ήταν καλό, δεν προσφέρθηκε τίποτα άλλο εκτός από εμφιαλωμένο νεράκι, τσάι και καφές, πλην όμως η ελληνική αντιπροσωπεία δεν τα τίμησε. Εκείνο που μπορώ να σας μεταφέρω είναι οι ημερομηνίες που συμφωνήθηκαν: Στις 7 Δεκεμβρίου το Ανώτατο Συμβούλιο στη Θεσσαλονίκη (όπου θα συνεχιστεί ο διάλογος), στις 17 Οκτωβρίου ο πολιτικός διάλογος (ή τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης- όπως συνηθίσαμε να λέμε) με μια όμως σημαντική αλλαγή: Η ευθύνη φεύγει πλέον από το υπουργείο Άμυνας και πάει στο υπουργείο Εξωτερικών και στις 17 Οκτωβρίου η θετική ατζέντα (θέματα δηλαδή χαμηλής πολιτικής, όπως ο τουρισμός, οι ανταλλαγή επισκέψεων, οι οδικές μεταφορές, το εμπόριο κτλ.)

Όπως πρώτοι διαβάσατε από την στήλη αυτή, ο Πρωθυπουργός έθεσε, το θέμα της κλιματικής κρίσης (που έπληξε και τις δύο χώρες) καθώς και το μεταναστευτικό θέμα στον Τούρκο Πρόεδρο: «Δεν είναι δυνατόν να βουλιάζουν τις βάρκες γεμάτες μετανάστες ανάμεσά τους και παιδιά και ηλικιωμένοι και να χάνονται ζωές στο Αιγαίο», ειπώθηκε και συμφωνήθηκε να υπάρξει συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες στο ζήτημα αυτό. Για το Κυπριακό έγινε συζήτηση (για την ακρίβεια αναφέρθηκε) με τον Πρωθυπουργό να δηλώνει την αντίθεσή του για τα δύο κράτη και να ζητεί λύση βάσει των ψηφισμάτων και των αποφάσεων του ΟΗΕ. Το θέμα αυτό, όπως και αυτό της κλιματικής αλλαγής ο κ. Μητσοτάκης θα το θέσει και σήμερα στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

***

Για ποια δύο κράτη κάνετε λόγο κ. Ερντογάν;

Άκουσα, ωστόσο προχθές τον Τούρκο Πρόεδρο από το βήμα του ΟΗΕ να κάνει πάλι λόγο για δύο κράτη στην Κύπρο και ότι τέρμα τα σενάρια για την ομοσπονδία. Βεβαίως θα έχει απάντηση τόσο από τον Πρωθυπουργό όσο και από τον Πρόεδρο της Κύπρου Αλλά, όπως μου επισημαίνουν διπλωματικές πηγές για ποια δύο κράτη κάνει λόγο ο Τούρκος Πρόεδρος; Αλλά τι σημαίνει… κράτος για τον Ερντογάν; Πόσο «ανεξάρτητο», πόσο «δημοκρατικό» και πόσο «ελεύθερο», όσο «οικονομικά ανεξάρτητο» μπορεί να είναι το ψευδοκράτος που θέλει να μετατραπεί σε ξεχωριστό κράτος, αναγνωρισμένο μάλιστα από την διεθνή κοινότητα; Πρώτα απ’ όλα το ψευδοκράτος δημιουργήθηκε μετά από την τουρκική εισβολή του 1974 στην Κύπρο, δεύτερον αυτό βιώνει οικονομικά με χρηματοδότηση που έρχεται από την Τουρκία (είναι αυτό που λέμε όταν φταρνίζεται η Άγκυρα, κρυολογεί η κατεχόμενη Λευκωσία), ακόμα και τους μισθούς των «δημοσίων υπαλλήλων» πληρώνει η Τουρκία. Και νάταν μονάχα αυτό; Είδατε κύριε Ερντογάν κράτος ανεξάρτητο σε όλο τον πλανήτη που το εξουσιάζουν κατοχικά στρατεύματα; 45.000 τον αριθμό. Πού είναι γεμάτο στρατόπεδα, και διαθέτει μάλιστα και βάση drones, άλλης χώρας; Που κλέβει περιουσίες και εδάφη Ελληνοκυπρίων με την δύναμη των όπλων (τα οποία, μεταξύ μας, τώρα ορισμένα από αυτά είναι αμερικανικής προέλευσης); Όχι στην πραγματικότητα δεν θέλει δύο κράτη η Άγκυρα, αλλά προσάρτηση των κατεχομένων…

***

Του μίλησαν στον ενικό, έδωσε το τηλέφωνό του, μαγείρεψε και ζήτησε ευχή μιας γιαγιάς

Νομίζω πως το «τερμάτισε» στην επικοινωνία ο Κασσελάκης: Πήγε με κάμερες στην πλημμυρόπληκτη Καρδίτσα, μαγείρεψε (με μια κουτάλα σε μια κατσαρόλα για τους πλημμυροπαθείς), μοίρασε το τηλέφωνό του και ζήτησε να του μιλάνε στον ενικό και να μην τον αποκαλούν ακόμα Πρόεδρο. Επίσης αγκάλιασε πλημμυροπαθείς, επισκέφθηκε τα σπίτια τους, ζήτησε από μια 85χρονη γιαγιά την… ευχή της, όχι για να έχει υγεία ή προκοπή (όπως δίνονται συνήθως οι ευχές), αλλά για να κάνει καλό στον τόπο του, όπως είπε. Η γιαγιά του έδωσε με όλη την καρδιά την ευχή της. Να κάτι τέτοια κάνει μπροστά στις κάμερες και γίνεται είδηση (σε μερικά πρωϊνάδικα) ακόμα και όταν βγαίνει από το… γυμναστήριο

***

Άναψαν τα αίματα στον ΣΥΡΙΖΑ

Ωστόσο η Εφη Αχτσιόγλου, η συνυποψήφια του Κασσελάκη, δηλώνει ότι ο Κασσελάκης δεν μπορεί να νικήσει τον Μητσοτάκη γιατί δεν έχει σχέδιο και πολιτική εμπειρία. Και πρόσθεσε: Ο βασικός άνθρωπος που βρίσκεται δίπλα στον κ. Κασσελάκη, ο κ. Πολάκης, εξαπολύει συστηματικά υβριστικές επιθέσεις απέναντι σε εμένα, στους προηγούμενους υποψηφίους και σε σειρά στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ». Στο «αντίπαλο» στρατόπεδο, αυτό του Κασσελάκη, κάποια σαν μυστικά δείπνα, έμαθαν πως έγιναν όπως αναφέρουν ορισμένες πληροφορίες. Άναψαν τα αίματα στον ΣΥΡΙΖΑ δεν νομίζετε;

***

Ο Κασσελάκης για τις υποκλοπές

Το ενδεχόμενο ανάδειξης του Στέφανου Κασσελάκη στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ σχετίζεται, όπως λένε αξιόπιστες πηγές, και με τις υποκλοπές. Βλέπετε οι άμεσοι συνεργάτες του κ. Κασσελάκη είναι τα στελέχη που όλο το προηγούμενο διάστημα στελέχωναν τον τομέα διαφάνειας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης με προεξέχοντα τον δικηγόρο Μανώλη Καπνισάκη. Δεν είναι λίγοι άλλωστε που δεν ξεχνούν ότι ο τομέας διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ είναι εκείνος που απεκάλυψε τα έγγραφα εξαγωγής του Predatorμε άδεια του υπουργείου Εξωτερικών και εκείνος που κατέθεσε στην Οικονομική Εισαγγελία ένα φάκελο εκατοντάδων σελίδων για τον ρόλο των επιχειρηματιών Λαβράνου και Μπίτζιου στην υπόθεση των υποκλοπών, αλλά και για τη σχέση των δύο επιχειρηματιών με τον ανιψιό του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη. Και δεδομένου ότι ο Στέφανος Κασσελάκης έχει δείξει ήδη προεκλογικά μεγάλο ενδιαφέρον για την υπόθεση των παράνομων παρακολουθήσεων, πολλοί προεξοφλούν ότι θα επαναφέρει το θέμα στην ημερήσια διάταξη, με αφορμή τις εισαγγελικές διώξεις που όπως μαθαίνουμε δεν αργούν. Κρίμα που δεν θα γίνει debate μεταξύ του κ. Κασσελάκη και της κ. Αχτσιόγλου , διότι θα μπορούσαμε να μάθουμε τις σκέψεις του για την υπόθεση αυτή, αλλά και για άλλα θέματα της επικαιρότητας στα οποία ακόμη δεν έχει τοποθετηθεί…

***

Ο Ρουμάνος που έκλεψε δυο μάρμαρα από την Ακρόπολη

Τον έπιασαν με την γίδα στην πλάτη, για να ακριβολογώ, τον έπιασαν με αρχαία μάρμαρα από την Ακρόπολη στο χέρι, τον συνέλαβαν και ξέρετε ο αθεόφοβος πως δικαιολογήθηκε; «Δεν γνώριζα πως ήταν παράνομο»; δεν γνώριζε δηλαδή πως η κλοπή και μάλιστα η διακεκριμένη κλοπή είναι παράνομη. Τι να του πεις τώρα, του 36χρονου Ρουμάνου που επισκέφθηκε την Ακρόπολη και πήρε φεύγοντας για «σουβενίρ» δύο κομμάτια μάρμαρου από τον Ιερό Βράχο. Πώς όμως έγινε αντιληπτός: Στις 11:20 το πρωί ο φύλακας στην Ακρόπολη ενημέρωσε την αστυνομία πως τουρίστας έφυγε από το μνημείο κρατώντας 2 μικρά μάρμαρα. Συνελήφθη, πάραυτα και στην κατάθεση που έδωσε στους αστυνομικούς της ασφαλείας Αττικής υποστήριξε πως δεν ήξερε ότι ήταν παράνομο αυτό που έκανε. Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία με την κατηγορία της διακεκριμένης κλοπής.

***

Μείωση μετά από χρόνια των τελών καθαριότητας και φωτισμού

Πάμε τώρα σε μια οικονομική είδηση της τοπικής αυτοδιοίκησης: Σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας του Δήμου Αθηναίων σε Ba1 από Ba3 προχώρησε χθες ο οίκος Moody’s, αλλάζοντας τις προοπτικές σε σταθερές από θετικές. Πρόκειται για την 3η αναβάθμιση μέσα στην τελευταία τετραετία, η οποία, όπως λέει ο Δήμαρχος Αθηναίων, αντικατοπτρίζει την υγιή δημοσιονομική θέση της Αθήνας. «Για ακόμη μια φορά, με τον πλέον επίσημο τρόπο, αποτυπώνεται η διαφάνεια, η αποτελεσματικότητα και ο σεβασμός στη διαχείριση των οικονομικών του Δήμου Αθηναίων. Αυτή η διαχείριση, οδήγησε -μεταξύ άλλων- στη μείωση μετά από πολλές δεκαετίες κατά 5% του συντελεστή́ των δημοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού τον περασμένο χρόνο για όλους, – νοικοκυριά και επαγγελματίες – και θα οδηγήσει σε νέα οριζόντια μείωση κατά 5% για όλους» αναφέρει ο Δήμος Αθηναίων.

***

Γιατί το Ζαγόρι είναι παγκόσμια κληρονομιά

Η εγγραφή του Ζαγορίου ως πολιτιστικό τοπίο στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO αποτελεί, αναμφισβήτητα μια μεγάλη επιτυχία της χώρας μας. Και τούτο γιατί: Για πρώτη φορά, εγγράφεται στον Κατάλογο ένα πολιτιστικό αγαθό της Ελλάδας, το οποίο αποτελεί εξαιρετικό παράδειγμα της νεώτερης πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Για πρώτη φορά εγγράφεται ένα ελληνικό αγαθό ως πολιτιστικό τοπίο, που σημαίνει ότι το Ζαγόρι έχει πλέον αυξημένη προστασία ως μοναδικής αξίας πολιτιστικό αγαθό, αλλά και ως πολύτιμο στοιχείο του ευρύτερου περιβάλλοντος, που διατηρείται σχεδόν αλώβητο. Η εγγραφή του Ζαγορίου ως πολιτιστικού τοπίου σημαίνει ενισχυμένη προστασία του πολιτιστικού και του φυσικού περιβάλλοντος, καθώς το συγκεκριμένο αγαθό αποτελεί το αποτέλεσμα της αλληλεπίδρασης ανθρώπου και φύσης.