Με αναφορά στη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ξεκίνησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Στη δήλωσή του ο πρωθυπουργός τόνισε πως συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε ώστε να εμβαθύνουμε το θετικό κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις το οποίο έχει εγκαθιδρυθεί τους τελευταίους μήνες».
Πρόσθεσε ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στον οδικό χάρτη των επαφών των δύο χωρών, ο οποίος περιλαμβάνει τις συναντήσεις των αρμόδιων για τον πολιτικό διάλογο και τη θετική ατζέντα υφυπουργών Εξωτερικών στα μέσα Οκτωβρίου, τις συναντήσεις εντός του Νοεμβρίου για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και τη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας, στις 7 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.
«Η Ελλάδα σήμερα είναι πιο ισχυρή από ποτέ αμυντικά, γεωπολιτικά, διπλωματικά και λειτουργεί πάντοτε με σεβασμό στους κανόνες του διεθνούς δικαίου», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Επεσήμανε ότι όπως επανειλημμένως έχει τονιστεί «προσερχόμαστε στο διάλογο με την Τουρκία καλόπιστα. Η βασική διαφορά μας είναι η οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο. Σε όλα τα υπόλοιπα επίπεδα είμαστε γείτονες που μπορούν να συμβιώνουν χωρίς εντάσεις με αμοιβαίο σεβασμό και να αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις όπως αυτή της κλιματικής κρίσεις».
Αναφέρθηκε στη συνέχεια σε συναντήσεις που είχε ο πρωθυπουργός με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, τον γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας της Ν. Κορέας, Γιουν Σουκ Γιέολ.
Είπε ακόμη πως σήμερα ο πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει συνάντηση με επενδυτές, θα απευθύνει ομιλία στο Πανεπιστήμιο Γέηλ και ακολούθως ομιλία ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Ακολούθως ο κ. Μαρινάκης υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση δίνει με αμείωτο ρυθμό τη μάχη για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και την πάταξη φαινομένων αισχροκέρδειας. Τόνισε ότι η ακρίβεια είναι ένα ζήτημα παγκόσμιο και «κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να μειώσουμε τις συνέπειες προς τους καταναλωτές. Είναι δέσμευσή μας ότι δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να κερδοσκοπεί σε βάρος των καταναλωτών γι’ αυτό και οι έλεγχοι από κλιμάκια της ΔΙΜΕΑ συνεχίζονται εντατικά και σε περιπτώσεις, είτε αδικαιολόγητων κερδών, είτε πλασματικών εκπτώσεων, επιβάλλονται τα ανάλογα πρόστιμα».
Ανέφερε δε τα τέσσερα νέα μέτρα με στόχο την προστασία των καταναλωτών που ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας.
Ο κ. Μαρινάκης πέρασε στη συνέχεια στη συζήτηση του νέου εργασιακού νομοσχεδίου που εισήχθη σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής. «Με τις διατάξεις του εργασιακού νομοσχεδίου, για το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη συζήτηση στη Βουλή, ενσωματώνεται στην ελληνική έννομη τάξη η Οδηγία (ΕΕ) 2019/1152 και ταυτόχρονα θεσπίζονται, αφενός κανόνες για την απλοποίηση των διοικητικών διαδικασιών, με στόχο την αύξηση της απασχόλησης και των βιώσιμων και δίκαια αμειβόμενων θέσεων εργασίας, και αφετέρου νέοι προστατευτικοί κανόνες για τους εργαζόμενους, που αφορούν τόσο την καταπολέμηση της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας όσο και την προάσπιση του δικαιώματος στην εργασία, αντιμετωπίζοντας έτσι χρόνιες στρεβλώσεις στην αγορά εργασίας», ανέφερε.
Ακολούθως είπε ότι «σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Υγείας το οποίο προβλέπει μεταξύ άλλων την Ενιαία Λίστα Χειρουργείων, τη δημιουργία Ηλεκτρονικού Συστήματος παρακολούθησης της διακίνησης φαρμάκων στην εγχώρια αγορά, όπως και την αποστολή κατ’ οίκον φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων για θεραπεία σοβαρών ασθενειών».
Αναλυτική αναφορά έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στους εντατικούς ελέγχους που έγιναν σε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού από τους «ελεγκτές της Γενικής Διεύθυνσης ΣΔΟΕ σε ολόκληρη τη χώρα για την προστασία των συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου και της Ε.Ε., την αντιμετώπιση της απάτης στο Φ.Π.Α., την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων, του παράνομου εμπορίου καπνικών και απομιμητικών προϊόντων και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, καθώς επίσης και για την παράνομη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών».
Επεσήμανε ακόμη πως «Κατά 5% μειώθηκαν οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στο μητρώο της ΔΥΠΑ σε σχέση με τον περασμένο Αύγουστο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Υπηρεσία.
Σε συνδυασμό με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, σύμφωνα με τα οποία η ανεργία στην Ελλάδα βρίσκεται στο 10,8%, το χαμηλότερο δηλαδή ποσοστό που έχει φτάσει τα τελευταία 15 χρόνια, αποδεικνύει πως η Ελλάδα βρίσκεται σε μια νέα εποχή».
Προτού ολοκληρώσει την εισαγωγική τοποθέτησή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε ξεχωριστή μνεία στο ότι το Ζαγόρι «πλέον αποτελεί μέρος του Καταλόγου Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, γεγονός που αποτελεί σημαντική επιτυχία για την χώρα μας. Για πρώτη φορά, εγγράφεται στον Κατάλογο ένα πολιτιστικό αγαθό της Ελλάδας, ένα εξαιρετικό παράδειγμα της νεότερης πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Αυτό σημαίνει πως το Ζαγόρι έχει πλέον αυξημένη προστασία ως μοναδικής αξίας πολιτιστικό αγαθό, αλλά και ως πολύτιμο στοιχείο του ευρύτερου περιβάλλοντος, που διατηρείται σχεδόν αλώβητο».
Είπε ακόμη πως «Σήμερα, Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου, καταβάλλεται το χρηματικό βοήθημα σε τρίτεκνες και πολύτεκνες αγρότισσες μητέρες, συνταξιούχους ή ασφαλισμένες του e-ΕΦΚΑ(ΟΓΑ), οι οποίες δήλωσαν συμμετοχή στο Πρόγραμμα Παροχής Χρηματικών Βοηθημάτων του ΛΑΕ/ΟΠΕΚΑ και πληρούν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις». Και έκλεισε την εισαγωγική του τοποθέτηση επισημαίνοντας πως «Αναφορικά με το ζήτημα της αρωγής και αποκατάστασης των συνεπειών των πλημμυρών στη Θεσσαλία στην πλατφόρμα arogi.gov.gr μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί περισσότερες από 20.545 οριστικοποιημένες αιτήσεις και περίπου 4.860 προσωρινές αιτήσεις». Και εξήγησε: «Το στάδιο της κατάθεσης των αιτήσεων ακολουθείται από ένα στάδιο στο οποίο υπάρχουν διασταυρωτικοί έλεγχοι που διενεργούνται από τα στελέχη της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, με σκοπό απλά και μόνον να λάβουν την κρατική αρωγή όσοι πραγματικά τη δικαιούνται».