Θέση αναφορικά με το ζήτημα εισόδου του στη Βουλή στην περίπτωση που την Κυριακή επικρατήσει στις εσωκομματικές εκλογές, πήρε ο Στέφανος Κασσελάκης στον απόηχο των δηλώσεων των δύο εκ των τριών βουλευτών Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, Όθωνα Ηλιόπουλου και Έλενας Ακρίτα, που δήλωσαν κατηγορηματικά ότι δεν σκοπεύουν να παραιτηθούν.
«Δεν θέλω ούτε η Έλενα (Ακρίτα), ούτε ο ναύαρχος (Ευάγγελος Αποστολάκης), ούτε ο Όθωνας (Ηλιόπουλος) να παραιτηθούν. Αυτό που θα ζητήσω αν εκλεγώ από όλη την Κοινοβουλευτική Ομάδα είναι να πηγαίνουμε όλοι μαζί στην κοινωνία», σναφέρει ο Στέφανος Κασσελάκης.
Αξίζει να αναφερθεί ότι για να καταφέρει να μπει στη Βουλή ο Στέφανος Κασσελάκης – με δεδομένο ότι δεν είχε εκλεγεί στις εθνικές εκλογές – απαιτείται να παραιτηθούν ένας/μία βουλευτής Επικρατείας και μαζί όλοι οι επιλαχόντες από τις θέσεις 4-8 του ίδιου ψηφοδελτίου.
Οι δηλώσεις από Ακρίτα και Ηλιόπουλο
Παρά τη στήριξη στον Στέφανο Κασσελάκη, η Ελενα Ακρίτα ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί από το βουλευτικό της αξίωμα προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την είσοδο του στη Βουλή. Η ίδια έκανε σαφές πως επιθυμεί να εξαντλήσει τη βουλευτική της θητεία και δεν πρόκειται να παραιτηθεί. Αποκάλυψε πως ο λόγος που δεν θα υποβάλει την παραίτησή της ήταν γιατί όταν είχε συμφωνήσει με τον Αλέξη Τσίπρα να βρεθεί στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, αυτό είχε γίνει γιατί πρόθεση του τότε προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η κ. Ακρίτα να αναλάβει τον τομέα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που θα αναβαθμιζόταν σε υπουργείο, αν το κόμμα κέρδιζε τις εκλογές.
Από την πλευρά του ο Όθωνας Ηλιόπουλος, ο επικεφαλής του επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, σε δήλωσή του σχετικά με το ενδεχόμενο παραίτησής του ξεκαθάρισε πως θα παραμείνει στη θέση του «μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές όπως ορίζει το Σύνταγμα της χώρας». Ο ίδιος τόνισε ότι σκοπεύει να τιμήσει την εμπιστοσύνη του Αλέξη Τσίπρα και την εντολή των εκατοντάδων χιλιάδων ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να τους εκπροσωπήσει στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, λέγοντας ότι «αποτελεί για μένα ύψιστη ευθύνη που ανέλαβα συνειδητά και την οποία θεωρώ ότι δεν έχω δικαίωμα να εκχωρήσω αγνοώντας τη βούληση των πολιτών και τις δημοκρατικές αρχές του πολιτεύματος της χώρας». Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι η απόφασή του αυτή «δεν πρέπει να θεωρηθεί ως πρόθεση στήριξης ενός/μιας εκ των δύο υποψηφίων για την προεδρία του κόμματος», προσθέτοντας ότι τηρεί με συνέπεια στάση ουδετερότητας.