Τους άξονες του προγράμματος του για τη Θήβα έδωσε στη δημοσιότητα ο υποψήφιος δήμαρχος Αλέκος Στάικος.
Το πρόγραμμα, ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών, χωρίζεται σε κεφάλαια που αφορούν τις θεσμικές παρεμβάσεις, την ποιότητα ζωής, τον πολεοδομικό σχεδιασμό, τα δημοτικά καταστήματα, τον πολιτισμό, τον τουρισμό, τον αθλητισμό, την πολιτική προστασία, τη διαχείριση των απορριμμάτων, την ύδρευση και αποχέτευση.
Οι συνεργάτες του κ. Στάικου επισημαίνουν ότι το σύνολο των προτάσεων που αποτυπώνονται στο πρόγραμμα συνιστούν ένα ολοκληρωμένο πλάνο δράσης για την επίλυση των προβλημάτων που υπάρχουν στην καθημερινότητα της πόλης και παρεμβάσεων που θα βάλουν τη Θήβα στο δρόμο και τις προκλήσεις του μέλλοντος.
Οι επτά προτάσεις
Το επιτελείο του κ. Στάικου εστιάζει σε επτά προτάσεις που θεωρεί ότι δίνουν το στίγμα της υποψηφιότητάς του και είναι οι ακόλουθες.
– Ενίσχυση των συμβουλίων των Δημοτικών Κοινοτήτων στην άσκηση των αρμοδιοτήτων τους.
-Κατάρτιση Ολοκληρωμένου Σχεδίου Αστικής Προσβασιμότητας (Σ.Α.Π.) για την πόλη της Θήβας και ανάληψη δράσεων για τη βελτίωση της κυκλοφορίας στην πόλη με την κατασκευή κυκλικών κόμβων, την οριζόντια και κάθετη σηματοδότηση, την κατασκευή πεζοδρομίων με ειδική μέριμνα για ΑΜΕΑ κ.α.
-Ενίσχυση της Επιτροπής Τουρισμού με την πρόσληψη ειδικού συμβούλου με σκοπό τον Στρατηγικό Σχεδιασμό και την κατάρτιση επιχειρησιακού πλάνου για την αναβάθμιση και προβολή του τουριστικού προϊόντος του Δήμου.
– Διεκδίκηση της άρδευσης του κάμπου της Θήβας και Βαγίων από την Υλική.
– Εκπόνηση επιχειρησιακών σχεδίων για αντισεισμική, αντιπλημμυρική και αντιπυρική προστασία.
-Ενεργοποίηση της μελέτης για τα όμβρια – Επιθεώρηση της καταστάσεως των κλειστών αγωγών ομβρίων
-Ίδρυση Οργανισμού Αρχαίου Δράματος με αντικείμενο το Θηβαϊκό Κύκλο και Δημιουργία διεθνούς δικτύου πόλεων με θέμα τον ΗΡΑΚΛΗ.
Πλήθος παρεμβάσεων
Στο πρόγραμμα προβλέπεται επίσης, η ενεργοποίηση του θεσμού του Συμπαραστάτη του Δημότη, η εκπόνηση Ολοκληρωμένου Προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων, η αναβάθμιση των εισόδων της πόλης, η κάλυψη των σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με υλικοτεχνικό εξοπλισμό, η δημιουργία Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης παιδιών, η ίδρυση και λειτουργία βρεφικού σταθμού στη Θήβα, η δημιουργία Μορφωτικού Ιδρύματος, έτσι ώστε να συγκεντρωθούν κάτω από μία στέγη όλα τα αρχεία που αφορούν το θηβαϊκό παρελθόν από την πολεοδομία μέχρι τον πολιτισμό.
Προβλέπεται, επίσης, η μείωση των δημοτικών τελών κατά 40% για δύο (2) χρόνια στις νέες επιχειρήσεις, η ενίσχυση του τομέα της καθαριότητας με προσωπικό και εξοπλισμό για την κάλυψη όλων των αναγκών όπως την αποκομιδή των διακριτών ρευμάτων της ανακύκλωσης (χαρτί – χαρτόνι, πλαστικό, μέταλλο, γυαλί), των οργανικών απορριμμάτων αλλά και των ογκωδών και κλαδεμάτων.