Μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 και την δεύτερη συνεχόμενη ήττα του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, ο Ευάγγελος Μειμαράκης πείθεται να παραιτηθεί και δρομολογούνται οι διαδικασίες γιά την ανάδειξη νέου προέδρου με τον Ανδρέα Παπαμιμίκο πρόεδρο της ΚΕΦΕ ( Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή) και μεταβατικό πρόεδρο του κόμματος τον Γιάννη Πλακιωτάκη.

Ενα επεισόδιο που κίνησε το ενδιαφέρον τότε ήταν στις 3 Οκτωβρίου ημέρα Σάββατο όταν η ΚΕΦΕ έκανε δεκτή την ένσταση του Αδωνη Γεωργιάδη γιά άρση της απόρριψης της υποψηφιότητας του.

Η αίτηση και οι πολύτιμες και δυσεύρετες υπογραφές είχαν κατατεθεί εκπρόθεσμα γιά 10 λεπτά!! Σε όλα τα κανάλια είχε γίνει βάιραλ η σκηνή με τον Αδωνη να ανεβαίνει δύο δύο τα σκαλιά των γραφείων της ΝΔ που στεγαζόταν στο κτήριο της Λεωφ Συγγρού γιά να προλάβει την προθεσμία.

Οι εκλογές ορίζονται γιά την Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2015 με δικαίωμα ψήφου των μελών αλλά και των ψηφοφόρων της ΝΔ εφ’ όσον γραφτούν επι τόπου καταβάλλοντας ένα ελάχιστο ποσό (ένα ευρώ). Υποψήφιοι οι Ευάγγελος Μειμαράκης (ΕΜ), Απόστολος Τζιτζικώστας (ΑΠ), Κώστας Μητσοτάκης (ΚΜ) και Αδωνης Γεωργιάδης (ΑΓ).

Μεγάλο φαβορί στην κούρσα διαδοχής ο ΕΜ, παραιτηθείς πρόεδρος και ισχυρό ιστορικό στέλεχος της παράταξης. Τότε μου μπαίνει η ιδέα να διερευνήσω τις στοιχηματικές εταιρείες της εποχής γιά να επιβεβαιώσω τις φήμες. Πράγματι η πιο δημοφιλής και αξιόπιστη, εταιρεία Stoiximan την Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2015, τέσσερις μέρες πριν τις εκλογές, έδινε τις εξής αποδόσεις.

ΕΜ (1,75) ΑΤ (2,50) ΚΜ (17,50) ΑΓ (20,00)

Μάλιστα την προηγούμενη των εκλογών, Σάββατο 21 Νοεμβρίου οι αποδόσεις είχαν βελτιωθεί σημαντικά για τον ΑΓ (7,5) έχοντας εκτοξεύσει στην κυριολεξία την απόδοση του ΚΜ (30) ως πραγματικό αουτσαίντερ!! Δηλαδή όποιος στοιχημάτιζε 100Ε στον Κυριάκο Μητσοτάκη θα κέρδιζε τελικά 3.000Ε !

Ήταν φανερό ότι η πιάτσα στοιχημάτιζε στην επικράτηση του ΕΜ με αουτσάιντερ τον Θεσσαλονικιό ΑΤ. Πιθανά θα χρειαζόταν και ένας δεύτερος γύρος. Στα πηγαδάκια ο ΑΤ ήταν πολύ δημοφιλής λόγω Θεσσαλονίκης και φρεσκάδας. Για τους άλλους δύο ούτε λόγος!

Στις 22 Νοεμβρίου όλοι οι βουλευτές και τα στελέχη της ΝΔ αλλά και χιλιάδες οπαδοί και ψηφοφόροι του κόμματος πήγαν το πρωί της Κυριακής να ψηφίσουν και έφυγαν άπρακτοι καθώς το λειτουργικό σύστημα που θα υποστήριζε την διαδικασία δεν λειτούργησε ποτέ ! ΓΚΡΑΝΤΕ ΦΙΑΣΚΟ.

…Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε εσωκομματική θύελλα με αλληλοκατηγορίες και αιχμές να εκτοξεύονται μεταξύ των τεσσάρων συνυποψηφίων, αλλά και συγκεκριμένων στελεχών του κόμματος με αποτέλεσμα η ενότητα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να είναι στον ¨αέρα”…. (newsroom iefimerida.gr 22/11/15)

Η εταιρεία απολύεται, προσλαμβάνεται νέα αξιόπιστη και προκηρύσσεται νέα ημερομηνία εκλογών η Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2015.

Συστηματικά ,σχεδόν καθημερινά σημειώνω, από περιέργεια, τις αποδόσεις του στοιχήματος των υποψηφίων από την ιστοσελίδα του Stoiximan.gr, οι οποίες παραμένουν σταθερές για τα δύο φαβορί ΚΜ και ΑΤ αλλά με μεγάλες διακυμάνσεις για τους ΚΜ και ΑΓ όπως φαίνεται και στο επισυναπτόμενο διάγραμμα.

Μία μέρα, το Σάββατο, πρίν τις εκλογές οι αποδόσεις είναι σταθερά ίδιες γιά τους ΚΜ(1,75) και ΑΤ(2,5) αλλά ο ΚΜ έχοντας κάνει έναν εξαιρετικό προεκλογικό αγώνα βελτιώνει σημαντικά την απόδοσή του από 30 σε 5,5 !

Στίς εκλογές της Κυριακής 20 Δεκεμβρίου, που ψήφισαν 404.078 μέλη και φίλοι ΝΔ, ο ΕΜ βγαίνει πρώτος με 39,80% με δεύτερο το μέχρι τότε «αουτσαίντερ» ΚΜ με 28,50% αφήνοντας τρίτο τον Θεσσαλονικιό ΑΤ με 20,30%. Ο ΑΓ έρχεται τέταρτος με 11,40% και δηλώνει αμέσως ότι θα συνταχτεί με το μέρος του ΚΜ.

Στις επαναληπτικές εκλογές στις 10 Ιανουαρίου 2016 (334.000 ψηφοφόροι) ο ΚΜ κόβει πρώτος το νήμα με 52,43% και εκλέγεται ο 9ος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Αν οι εκλογές είχαν γίνει κανονικά στις 22 Νοεμβρίου του 2015 είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο Ευάγγελος Μειμαράκης θα ήταν ο νέος πρόεδρος της ΝΔ και ίσως σήμερα να ειχαμε ακόμα στην κυβέρνηση τον ΣΥΡΙΖΑ. Το εσωκομματικό ξεχαρβάλωμα του κόμματος της ΝΔ, έφερε το μοιραίο φιάσκο και έδωσε την ευκαιρία στον ΚΜ να κερδίσει χρόνο, να κάνει έναν υποδειγματικό προεκλογικό αγώνα και να ανατρέψει τα, συντρηπτικά, εις βάρος του προγνωστικά.

Παιχνίδια της τύχης και της μοίρας!

Η συνέχεια είναι γνωστή, δεν θέλω όμως ούτε μιά στιγμή να φανταστώ τι θα είχε συμβεί στην χώρα μας αν δεν είχε γίνει το μοιραίο αυτό ΦΙΑΣΚΟ και είχε χαθεί η μοναδική ευκαιρία να έχουμε στο τιμόνι του κόμματος και της πατρίδας τον προικισμένο αυτόν πολιτικό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Θεέ μου από τι γλυτώσαμε!»

Νάσος Γ. Κόκκινος

Πολιτικός Μηχανικός-Συγκοινωνιολόγος

(Τα στοιχεία έχουν ληφθεί από το σάιτ της Stoiximan.gr από Νοέμβριο 2015 έως τον Ιανουάριο του 2016 και μπορούν να επιβεβαιωθούν από την εταιρεία αν υπάρχουν τα αρχεία)