Μεγάλες πρεμιέρες έχει προγραμματίσει για το κοινό του το 29ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Νύχτες Πρεμιέρας του οποίου το πρόγραμμα ανακοινώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στον κινηματογράφο Αστορ από τον καλλιτεχνικό διευθυντή του κ. Λουκά Κατσίκα και τους συνεργάτες του.

Όπως είναι γνωστό, το φεστιβάλ σηκώνει αυλαία την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου με την προβολή της μικρού μήκους, γκέι γουέστερν ταινίας του Πέδρο Αλμοδόβαρ «Strange way of life» και της ταινίας «Περασμένες ζωές» της Σελίν Σονγκ. Μέχρι τις 9 Οκτωβρίου όταν η αυλαία θα πέσει, πολλών λογιών ταινίες, καινούργιες και παλιές, μεγάλου μήκους και μικρού, θα έχουν προσφέρει απολαυστικές στιγμές στο κοινό του φεστιβάλ.

Οι δεκάξι ταινίες που θα διεκδικήσουν την Χρυσή Αθηνά και τα υπόλοιπα βραβεία της φετινής διοργάνωσης έχουν ήδη ανακοινωθεί και μπορείτε να τις δείτε εδώ.

Ένα από τα πολύ δημοφιλή προγράμματα του φεστιβάλ λέγεται «Νύχτες Πρεμιέρας» και απαρτίζεται από ταινίες οι οποίες θα κάνουν την παρθενική προβολή τους στην Ελλάδα πριν ανοίξουν σε εμπορικό κύκλωμα αργότερα.

Αδιαμφισβήτητα ο δυνατότερος τίτλος είναι η ταινία «Οι δολοφόνοι του ανθισμένου φεγγαριού» του Μάρτιν Σκορσέζε με τους Λεονάρντο Ντι Κάπριο και Ρόμπερτ Ντε Νίρο, ενώ άλλες ταινίες που έχουν ήδη διαγράψει φεστιβαλική πορεία σε φεστιβάλ του εξωτερικού θα απασχολήσουν το κοινό: η «May December» του Τοντ Χέινς με τις Τζουλιάν Μουρ – Νάταλι Πόρτμαν, η «Priscilla» της Σοφία Κόπολα που προσφάτως βραβεύτηκε στο φεστιβάλ Βενετίας για την Κάιλι Σπέινι στον ρόλο ης ηρωίδας του τίτλου. Πρισίλα Πρίσλεϊ και το «Μemory» του Μισέλ Φράνκο για το οποίο ο Πίτερ Σάρσγκαρντ (σε ρόλο ενός ανθρώπου κοντά στην άνοια) επίσης βραβεύτηκε στην Βενετία.

Μουσικά ντοκιμαντέρ

Σε ότι αφορά τα μουσικά ντοκιμαντέρ, ένα που ξεχωρίζει αμέσως είναι το «Λαϊκοί βάρδοι- στιγμές από τη ζωή τους και τη ζωή μας» του Θάνου Κουτσανδρέα. Πρόκειται για μια επιστροφή στον αείμνηστο δημοσιογράφο Πάνο Γεραμάνη, επί χρόνια συντάκτη των «ΝΕΩΝ» και την καθημερινή ραδιοφωνική εκπομπή του, «Λαϊκοί Βάρδοι»: οι συνομιλίες του με ξεχασμένους ήρωες του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού έχουν γράψει ραδιοφωνική ιστορία διότι αναβίωσαν τις αξίες μιας εποχής για πάντα χαμένης.

Θα προβληθούν επίσης ντοκιμαντέρ για τον Νικ Κέιβ (The Birthday Party: Ανταρσία στον Παράδεισο) και την Τζόαν Μπαέζ (Τζόαν Μπαέζ :Ακούστε την φωνή μου), ενώ ντοκιμαντέρ για θρυλικές προσωπικότητες που έχουν χαράξει την δική τους πορεία στην 7η Τέχνη εμπεριέχονται στο τμήμα στο τμήμα «Icons»: ένα ντοκιμαντέρ για τον Γερμανό σκηνοθέτη Βέρνερ Χέρτσογκ, ένα για τον θρύλο της Κίνας Μπρους Λι και ένα για τον ηθοποιό Ροκ Χάντσον αναμένεται και αυτά να κινήσουν το ενδιαφέρον.

Τζόαν Μπαέζ :Ακούστε την φωνή μου

Ποιοι θα δώσουν το παρόν

Κατά την διάρκεια της διοργάνωσης, συντελεστές των ταινιών, κυρίως σκηνοθέτες, θα δώσουν το παρόν. Ανάμεσά τους, η Μόλι Μάνινγκ Γουόκερ βραβευμένη σεναριογράφος, σκηνοθέτιδα και διευθύντρια φωτογραφίας, δημιουργός της ταινίας «How to have sex» (βραβείο Ένα Κάποιο Βλέμμα στις Κάννες), η Άνια Γκαλντανόβα σκηνοθέτιδα της ταινίας «Queendom».

Επίσης, την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου, ο τουρκικής καταγωγής Γερμανός σκηνοθέτης Φατίχ Ακίν, συχνός επισκέπτης στην χώρα μας την οποία αγαπά πολύ, θα δώσει masterclass στο Ινστιτούτο Γκέτε με θέμα τη συμβουλευτική καθοδήγηση σε θέματα σκηνοθεσίας (filmmaking) για νέους κινηματογραφιστές.

Ο σκηνοθέτης Φατίχ Ακίν θα παραχωρήσει masterclass στο Ινστιτούτο Γκαίτε

Ελληνικές ταινίες στο διαγωνιστικό τμήμα

Το 29ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας, περιλαμβάνει επίσης διαγωνιστικό τμήμα με ελληνικές ταινίες μικρού μήκους, 47 στο σύνολό τους. Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής εδώ θα είναι ο σκηνοθέτης Άγγελος Φραντζής. Πολλές από αυτές τις ταινίες έχουν ήδη παιχτεί στο φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους Δράμας και κάποιες έχουν βραβευτεί.

Ενδιαφέρον επίσης προκαλεί το αφιέρωμα στον arthouse λονδρέζικο κινηματογράφο Scala που στην δεκαετία του 1980 υπήρξε στέκι εκατοντάδων σινεφίλ καθώς και μετέπειτα σκηνοθετών όπως ο Κρίστοφερ Νόλαν και ο Μάρτιν Μακ Ντόνα. Το αφιέρωμα περιλαμβάνει αρκετές «εναλλακτικές» ταινίες που παίχθηκαν στo Scala (από τους «Διχασμένους» του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ, ως τον «Ενοικο» του Ρόμαν Πολάνσκι, αλλά και ένα ντοκιμαντέρ, το «Scala!» που αφορά την ιστορία της εν λόγω αίθουσας. Το συνσκηνοθέτησαν οι Τζέιν Τζάιλς – Άλι Κάτερολ και η Τζάιλς, που υπήρξε υπεύθυνη προγράμματος στο Scala είναι επίσης η συγγραφέας του βιβλίου «Scala Cinema (1978-1993)».

Να σημειωθεί ότι  οι 29ες Νύχτες Πρεμιέρας  συμμετέχουν και στον παγκόσμιο εορτασμό των 100 χρόνων της Disney με μια σειρά προβολών ανάμεσα στις οποίες οι «Alices Wonderland» (1923), «Trolley Troubles» (1927), «Steamboat Willie» (1928), «Lambert the Sheepish Lion» (1952) και «Going Home» (2021)

Εκτός από το Αστορ και το Παλλάς, οι αίθουσες που θα φιλοξενήσουν τις προβολές είναι οι Δαναός (1, 2), Ιντεάλ, Αστυ, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.