Η Πολωνία θα μπορούσε να επιβάλει απαγορεύσεις στις εισαγωγές και άλλων ουκρανικών τροφίμων, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός, ενώ προειδοποίησε το Κίεβο να μην κλιμακώνει τη διαμάχη αναφορικά με τις εισαγωγές σιτηρών καθώς η Βαρσοβία σκληραίνει τη στάση της ενόψει των εκλογών του Οκτωβρίου.
Η Πολωνία είναι μια από τους πιο πιστούς συμμάχους της Ουκρανίας από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στη χώρα το 2022, αλλά οι δύο χώρες εμπλέκονται τώρα σε διαμάχη για τις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από τότε που η Πολωνία, μαζί με την Ουγγαρία και τη Σλοβακία, παρέτεινε την απαγόρευση για τις εισαγωγές σιτηρών από την εμπόλεμη γείτονα χώρα.
Εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου επιβεβαίωσε χθες, Τρίτη, ότι η Ουκρανία έκανε το πρώτο βήμα στο πλαίσιο μιας εμπορικής διαμάχης με την προσφυγή της στον Οργανισμό. Ο εκπρόσωπος δεν κατονόμασε τις χώρες, αν και το Κίεβο έχει ήδη δηλώσει ότι η προσφυγή στοχοθετεί την Πολωνία, τη Σλοβακία και την Ουγγαρία.
Επίσης χθες, η Ουκρανία δήλωσε ότι θα επιβάλει ως αντίποινα περιορισμούς στις εισαγωγές ορισμένων προϊόντων από την Πολωνία και την Ουγγαρία, εάν δεν προχωρήσουν σε άρση των μονομερών τους απαγορεύσεων, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση του πρωθυπουργού Ματέους Μοραβιέτσκι.
«Προειδοποιώ τις ουκρανικές αρχές, διότι εάν κλιμακώσουν αυτή τη διαμάχη με αυτόν τον τρόπο, θα προσθέσουμε περισσότερα προϊόντα στην απαγόρευση για εισαγωγή στο έδαφος της Δημοκρατίας της Πολωνίας», δήλωσε ο Μοραβιέτσκι στο δίκτυο Polsat.
Η Πολωνία, η Σλοβακία και η Ουγγαρία ανακοίνωσαν περιορισμούς στις εισαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία την Παρασκευή αφού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να μην παρατείνει την απαγόρευση στις πωλήσεις σε πέντε ευρωπαϊκές γειτονικές χώρες της Ουκρανίας, που επίσης περιλαμβάνουν τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία.
Η απαγόρευση έγινε για να προστατευθούν οι αγρότες εκεί από την αύξηση των εισαγωγών δημητριακών και τροφίμων από την Ουκρανία, καθώς η εισβολή έχει σε μεγάλο βαθμό αποκλείσει τις προτιμητέες διόδους μέσω των λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας.
«Πολιτικό θέατρο»
Η Πολωνία θα έχει βουλευτικές εκλογές στις 15 Οκτωβρίου και το κυβερνών εθνικιστικό κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) βρίσκεται αντιμέτωπο με την πρόκληση της ακροδεξιάς, η οποία το κατηγορεί ότι τηρεί πολύ ήπια στάση απέναντι στην Ουκρανία.
Χθες Τρίτη, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σε ομιλία του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ότι το Κίεβο «εργάζεται σκληρά για να διατηρήσει τις χερσαίες διαδρομές για τις εξαγωγές σιτηρών» και ότι «το πολιτικό θέατρο» αναφορικά με τις εισαγωγές σιτηρών βοηθά μόνο τη Μόσχα.
Η Βαρσοβία δεν αντέδρασε θετικά στα σχόλιά του.
«Ο πρόεδρος Ζελένσκι το παράκανε με κάποιες δηλώσεις», δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών Μάριους Καμίνσκι στον ραδιοφωνικό σταθμό Radio Zet.
Ο Μοραβιέτσκι δήλωσε μέσω Facebook ότι η Βαρσοβία είναι έτοιμη να βοηθήσει το Κίεβο, αλλά «όχι με τίμημα την αποσταθεροποίηση της πολωνικής αγοράς».
Στην ουκρανική πλευρά, ο εκπρόσωπος για θέματα Εμπορίου Τάρας Κάτσκα φάνηκε να προσπαθεί να αποκλιμακώσει την ένταση, δηλώνοντας στον πολωνικό ραδιοφωνικό σταθμό RMF FM πως δεν πιστεύει ότι το Κίεβο θα προχωρήσει σε εμπάργκο πολωνικών μήλων και λαχανικών.
Ο Πολωνός υπουργός Γεωργίας Ρόμπερτ Τέλους δήλωσε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων PAP ότι θεωρεί πως τα σχόλια του Κάτσκα είναι ένας τρόπος για να «ηρεμήσει το κλίμα που δημιουργείται εδώ και δύο-τρεις ημέρες».