Η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια «σοβαρή κρίση δημόσιας υγείας», με σχεδόν όλους τους κατοίκους της ηπείρου να ζουν σε περιοχές με επικίνδυνα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, σύμφωνα με έρευνα του Guardian, , η οποία επιβεβαιώνεται και από τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ανάλυση των δεδομένων που συγκεντρώθηκαν, χρησιμοποιώντας μεθοδολογία αιχμής – συμπεριλαμβανομένων λεπτομερών δορυφορικών εικόνων και μετρήσεων από περισσότερους από 1.400 σταθμούς παρακολούθησης εδάφους – αποκαλύπτει μια δεινή εικόνα του βρώμικου αέρα, με το 98% των ανθρώπων να ζουν σε περιοχές με εξαιρετικά επιβλαβή σωματιδιακή ρύπανση που υπερβαίνει τις οδηγίες του Παγκόσμου Οργανισμού Υγείας.
Μάλιστα, η χώρα που έχει πληγεί περισσότερο από το ζήτημα αυτό είναι η Βόρεια Μακεδονία, όπου τα δύο τρίτα του πληθυσμού εισπνέουν αέρα που υπερβαίνει το όριο του ΠΟΥ κατά τέσσερις φορές. Η πρωτεύουσα, Σκόπια, είναι μια από τις τέσσερις περιοχές της χώρας όπου τα επίπεδα είναι εξαπλάσια του ορίου.
Η Ανατολική Ευρώπη είναι σε σημαντικά χειρότερη κατάσταση από τη Δυτική Ευρώπη, εκτός βέβαια από την Ιταλία, όπου περισσότερο από το ένα τρίτο των ανθρώπων που ζουν στην Κοιλάδα του Πάδου και τις γύρω περιοχές στα βόρεια της χώρας αναπνέουν αέρα που περιέχει ποσοστό αιωρούμενων σωματιδίων τετραπλάσιο από από το προβλεπόμενο.
Ανάγκη αυστηροποίησης
Η μελέτη, η οποία εξέτασε μετρήσεις από δορυφόρους και 1.400 επίγειους σταθμούς για το έτος 2019, βρίσκεται σε συμφωνία με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος για το 2020.
«Το 96% του αστικού πληθυσμού [στην ΕΕ το 2020] ήταν εκτεθειμένο σε μικροσωματίδια (PM2,5) σε ποσοστό μεγαλύτερο του ετήσιου μέσου όρου των 5 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο που συνιστά ο ΠΟΥ» είχε αναφέρει τότε ο οργανισμός.
Οι ευρωπαϊκοί κανόνες είναι ωστόσο λιγότερο αυστηροί και έχουν οριστεί στα 25 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο.
Την περασμένη εβδομάδα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της υιοθέτησης των κατευθυντήριων γραμμών του ΠΟΥ, ωστόσο το μέτρο δεν έχει ακόμα εγκριθεί από τις χώρες-μέλη.
Η έρευνα για λογαριασμό του Guardian έδειξε επίσης ότι οι φτωχότεροι πολίτες είναι πιθανότερο να ζουν σε περιοχές με υψηλά επίπεδα ρύπανσης, ένα εύρημα που βρίσκεται σε συμφωνία με ανάλογες μελέτες στις ΗΠΑ.