Διαμαρτυρίες ξέσπασαν τη Δευτέρα στη λιβυκή πόλη Ντέρνα, με εκατοντάδες ανθρώπους να βγάζουν την οργή τους εναντίον των αρχών και να ζητούν λογοδοσία, μία εβδομάδα μετά την πλημμύρα που σκότωσε χιλιάδες κατοίκους και κατέστρεψε ολόκληρες γειτονιές.
Αργότερα το βράδυ, εξαγριωμένοι διαδηλωτές έβαλαν φωτιά στο σπίτι του δημάρχου της Ντέρνα, του Αμπντουλμενάμ αλ-Γκαϊτί, όπως δήλωσε στο Reuters ο διευθυντής του γραφείου του.
Ο Hichem Abu Chkiouat, υπουργός στην κυβέρνηση της ανατολικής Λιβύης, δήλωσε ότι ο Ghaithi έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα.
Η διαμαρτυρία της Δευτέρας σηματοδοτεί την πρώτη μεγάλη διαδήλωση μετά την πλημμύρα, η οποία σάρωσε τη Ντέρνα όταν δύο φράγματα στους λόφους έξω από την πόλη κατέρρευσαν κατά τη διάρκεια ισχυρής καταιγίδας εξαιτίας της κακοκαιρίας Daniel, εξαπολύοντας έναν καταστροφικό χείμαρρο.
Οι διαδηλωτές έβαλαν επίσης στο στόχαστρο αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής του λιβυκού κοινοβουλίου που εδρεύει στην ανατολική Λιβύη, Αγκουίλα Σάλεχ, κατά τη διάρκεια διαδήλωσης έξω από το τζαμί Σαχάμπα. Ορισμένοι κάθισαν στην οροφή μπροστά από τον χρυσό τρούλο του, ορόσημο της Ντέρνα.
Ο Σάλεχ προσπάθησε την περασμένη εβδομάδα να αποσείσει την ευθύνη από τις αρχές, περιγράφοντας την πλημμύρα ως «πρωτοφανή φυσική καταστροφή» λέγοντας ότι ο κόσμος δεν πρέπει να εστιάζει στο τι θα μπορούσε ή έπρεπε να είχε γίνει.
Ωστόσο, οι σχολιαστές επέστησαν την προσοχή στις προειδοποιήσεις που είχαν δοθεί εκ των προτέρων, συμπεριλαμβανομένης μιας ακαδημαϊκής εργασίας που δημοσιεύθηκε πέρυσι από έναν υδρολόγο και περιέγραφε την ευπάθεια της πόλης στις πλημμύρες και την επείγουσα ανάγκη να συντηρηθούν τα φράγματα που την προστάτευαν.
Η κυβέρνηση της ανατολικής Λιβύης δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός Ουσάμα Χαμάντ απέπεμψε όλα τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου της Ντέρνα και τα παρέπεμψε για έρευνα.
Ενότητα ζητούν οι διαδηλωτές
«Αγκουίλα δεν σε θέλουμε. Όλοι οι Λίβυοι είναι αδέλφια», φώναζαν οι διαδηλωτές, ζητώντας εθνική ενότητα σε μια χώρα που έχει μείνει πολιτικά κατακερματισμένη από μια δεκαετία και πλέον συγκρούσεων και χάους.
Η Ντέρνα βρίσκεται στην ανατολική Λιβύη η οποία ελέγχεται από τον στρατιωτικό διοικητή Χαλίφα Χάφταρ και εποπτεύεται από μια κυβέρνηση που έχει συσταθεί παράλληλα με τη διεθνώς αναγνωρισμένη διοίκηση στην Τρίπολη, στα δυτικά.
Ο Μανσούρ, φοιτητής που συμμετείχε στη διαμαρτυρία, δήλωσε στον Guardian ότι επιθυμεί επείγουσα έρευνα για την κατάρρευση των φραγμάτων, η οποία «μας έκανε να χάσουμε χιλιάδες αγαπημένους μας ανθρώπους».
«Οι κυβερνήσεις απέτυχαν να διαχειριστούν την κρίση»
Ένας άλλος διαδηλωτής, ο Taha Miftah, δήλωσε, επίσης στο Guardian, ότι η διαδήλωση ήταν ένα μήνυμα ότι «οι κυβερνήσεις απέτυχαν να διαχειριστούν την κρίση», προσθέτοντας ότι το κοινοβούλιο ήταν ιδιαίτερα υπεύθυνο. Ζήτησε διεθνή έρευνα για την καταστροφή και «ανοικοδόμηση υπό διεθνή εποπτεία».
Ο πλήρης αριθμός των νεκρών δεν έχει ακόμη καταγραφεί καθώς οι αγνοούμενοι είναι πολλοί και οι αξιωματούχοι έχουν δώσει πολύ διαφορετικούς αριθμούς νεκρών. Η λιβυκή Ερυθρά Ημισέληνος δήλωσε ότι τουλάχιστον 11.300 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 10.000 αγνοούνται. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει επιβεβαιώσει 3.922 θανάτους.