Δεκάδες είναι τα ερωτήματα μετά το τροχαίο δυστύχημα στη Λιβύη, που οδήγησε στον θάνατο πέντε άτομα (τρία στελέχη των Ενόπλων δυνάμεων, μέλη της ελληνικής αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας, και δύο αδέρφια – διερμηνείς) και τραυμάτισε άλλους 14.

Όπως είπε ο πρώην αρχηγός ΓΕΣ, στρατηγός Γεώργιος Καμπάς υπήρξαν λάθη και μη σωστός σχεδιασμός της ανθρωπιστικής αποστολής. Η Λιβύη, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, είπε ο κ. Καμπάς, έχει ανακοινωθεί ότι είναι μια μη ασφαλής χώρα, σπαράσσεται εδώ και πάρα πολλά χρόνια από έναν εμφύλιο πόλεμο και πρόσκειται προς την τουρκική επιρροή.

«Όλα αυτά με οδηγούν στην άποψη ότι θα έπρεπε μια τέτοια αποστολή ενός συντεταγμένου τμήματος, ένστολη των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας εκεί, να είναι πολύ πιο προσεκτικά σχεδιασμένη όσον αφορά τις παραμέτρους που  πιθανώς να αντιμετώπιζε εκεί. ‘Εχει να κάνει και με την απόσταση στην οποία προσγειώθηκε το αεροπλάνο από τον τόπο που έπρεπε να πάει. Δεν έπρεπε να πάει το τμήμα, να γυρίσουν πίσω και να στείλουν μόνο τα υλικά» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καμπάς.

«Θα το σχεδίαζα καλύτερα»

Ο πρώην αρχηγός ΓΕΣ επισήμανε: «Δεν μπορώ να αφήσω ένα τμήμα το οποίο ήταν από νοσοκόμους, νοσηλεύτριες, διερμηνείς, γιατρούς με στολές, οπότε κάνουν μπαμ, είναι στόχος, να κινούνται με τουριστικό λεωφορείο. Είναι ερωτηματικό εάν είχαν τελικά μπροστά και πίσω έστω αυτό το πρωτόκολλο ασφαλείας που προβλέπει δύο οχήματα να το συνοδεύουν. Εγώ θα το σχεδίαζα καλύτερα».

Τόνισε πως: «Ασφαλώς και θα πήγαινα. Πρέπει γεωπολιτικά και καλά κάνουμε και προσπαθούμε να μπούμε σε αυτή την περιοχή πάλι, διότι ήμασταν στο παρελθόν. Ξέρουμε πως υπάρχει πίεση από την Τουρκία να μην πάμε εμείς. Ξέρουμε πως υπάρχουν συμμαχίες και με την Αίγυπτο. Υπάρχει ένα γεωπολιτικό παιχνίδι. Κάτι τέτοιο πρέπει να έχει πολύ σημαντική προετοιμασία, προσωπικό, να πάει τμήμα να τους παρακολουθεί. Σαν επιχείρηση δεν σχεδιάστηκε σε βάθος».

Το υπουργείο Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας διεξάγουν έρευνες για το τραγικό τροχαίο δυστύχημα, ενώ και η ΕΥΠ επί του παρόντος συνδράμει σε πληροφοριακό επίπεδο.

Το γραφείο ενημέρωσης του ΓΕΕΘΑ και η διασταύρωση της είδησης

Εντύπωση προκάλεσε η ανακοίνωση του συνήθως προσεκτικού γραφείου ενημέρωσης του ΓΕΕΘΑ, που έκανε λόγο αρχικά για τέσσερις τραυματίες. Μετέδωσε μια είδηση, που δεν ίσχυε, βασιζόμενη σε αναξιόπιστες πηγές, τη στιγμή που τα ειδησεογραφικά πρακτορεία και τα σάιτς έδιναν άλλη (τραγική) εικόνα αναφέρει ο Βηματοδότης.

Σε τέτοιες περιπτώσεις χρειάζεται αυξημένη προσοχή, διασταύρωση της είδησης από ανεξάρτητες πηγές, ή ακόμα από τους Έλληνες στρατιωτικούς που βρίσκονταν στη Λιβύη, πριν από την μετάδοσή της. Σημασία έχει η αξιοπιστία και όχι η ταχύτητα της είδησης, ωσάν το γραφείο ενημέρωσης να συναγωνίζεται τα σάιτς (κυρίως όταν μια τέτοια είδηση είναι τόσο τραγική).

Γεωργιάδης: Πρέπει να μάθουμε τι ακριβώς έγινε

Τα συλλυπητήριά του στις Ένοπλες Δυνάμεις και στον πρόεδρο της ελληνικής κοινότητας στη Βεγγάζη, που έχασε τα δύο του παιδιά εξέφρασε, μιλώντας το πρωί στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης. «Θυμίζει ελληνική τραγωδία, λυγίζεις όταν το σκέφτεσαι» είπε για τον χαμό των δύο νέων παιδιών.

«Η αστοχία με την αρχική ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ και η καθυστέρηση πολύ χρόνο μετά τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης για την ανακοίνωση των θυμάτων είναι ένα σημείο που πρέπει να ερευνηθεί από τον κ. υπουργό. Πρέπει να μάθουμε τι ακριβώς έγινε, είναι ένα πολύ λυπηρό περιστατικό» τόνισε.

Στην ερώτηση αν μπορεί να υπάρχει και πολιτική ευθύνη, ο Άδωνις Γεωργιάδης απάντησε ότι «δεν θέλω να υποβιβάσω ένα πάρα πολύ σοβαρό θέμα σε παραπολιτική συζήτηση. Μιλάω τελείως θεσμικά είμαι βέβαιος πως ο ίδιος ο υπουργός είναι από πάνω και το χειρίζεται. Δεν είναι ένα απλό θέμα».