Η επικείμενη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το απόγευμα της Τετάρτης (20/9) στη Νέα Υόρκη, έρχεται ως η καθοριστική συνέχεια εκείνης στο Βίλνιους πριν από 2,5 μήνες.

Στις αρχές Ιουλίου ο Έλληνας Πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος της Τουρκίας είχαν οριοθετήσει τον οδικό χάρτη των διμερών σχέσεων και μαζί τις πρωτοβουλίες που πρέπει να ληφθούν για την αποκλιμάκωση της έντασης των τελευταίων ετών. Μένει απλώς να φανεί αν από τουρκικής πλευράς θα ακολουθηθούν τα βήματα που έχουν συμφωνηθεί σε αυτήν την κατεύθυνση.

Αν και η διπλωματική τακτική της γείτονας είναι να πιέζει καταστάσεις μέσω των μεταναστευτικών ροών, οι δηλώσεις του Τούρκου ηγέτη στο αμερικανικό PBS NewsHour και στη δημοσιογράφο Άμνα Ναουάζ, αποτύπωσαν ξεκάθαρα τη διάθεσή του για συνεννόηση με την ελληνική κυβέρνηση σε βασικούς τομείς.

«Η φιλία μας με την Ελλάδα δεν θα είναι όπως αυτοί θέλουν να φαίνεται»

Κι αυτό διότι «με την Ελλάδα είμαστε φίλοι για πολλές δεκαετίες» και «ποτέ δεν πολεμήσαμε σε αντίπαλα στρατόπεδα», όπως χαρακτηριστικά ισχυρίστηκε. Αντιθέτως επιτέθηκε με όλα τα βέλη του στον γερουσιαστή – πρόεδρο της επιτροπής εξωτερικών σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας Μπομπ Μενέντεζ, υποστηρίζοντας πως η δική του στάση είναι αυτή που πυρπολεί την ομαλή γειτνίαση των δύο χωρών.

«Ο Μενέντεζ φαίνεται πως δεν είναι εξοικειωμένος με την Τουρκία ούτε και με τον Ταγίπ Ερντογάν. Φαίνεται πως έχει υιοθετήσει μια εχθρική προσέγγιση προς την Τουρκία και επιχειρεί να τη σύρει σε ορισμένες συζητήσεις της επιλογής του», αποκρίθηκε στη δημοσιογράφο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν πρόκειται να είμαστε μέρος αυτού».

«Η φιλία μας με την Ελλάδα δεν θα είναι όπως αυτοί θέλουν να φαίνεται», κατέληξε Πρόεδρος της Τουρκίας προαναγγέλλοντας ένα κλίμα συγκαταβατικότητας στη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στο υπόλοιπο της συνέντευξης, ο κ. Ερντογάν διαχώρισε το θέμα της πώλησης των F-16 από τις ΗΠΑ από το αίτημα ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ανέλυσε το ρωσο-ουκρανικό ζήτημα και χαρακτήρισε «τρομοκράτη που προκάλεσε τον θάνατο περισσότερων των 200 ανθρώπων» τον φυλακισμένο πολιτικό – αρχηγό του φιλοκουρδικού κόμματος HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς.

Όλη η συνέντευξη του Ερντογάν