Δύο νοσηλεύτριες και ένας υπαξιωματικός ήταν τα τρία στελέχη των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων που έχασαν τη ζωή τους στο τροχαίο δυστύχημα που συνέβη στη Λιβύη.
Απαντώντας στις φήμες που κυκλοφορούσαν στα social media ότι πιθανότατα το δυστύχημα δεν οφείλεται σε τροχαίο, οι ίδιες πηγές, αποκλείουν το ενδεχόμενο τρομοκρατικού χτυπήματος. Μάλιστα, όπως λένε, ο Λίβυος οδηγός του φορτηγού που συγκρούστηκε μετωπικά με το λεωφορείο της ελληνικής αποστολής είχε μαζί του πέντε μέλη της οικογένειας του. Από τους έξι επιβαίνοντες στο φορτηγό σκοτώθηκαν οι τρεις.
Πώς συνέβη το πολύνεκρο τροχαίο
Στην περιοχή που έγινε το δυστύχημα δεν λειτουργούσε δίκτυο κινητής τηλεφωνίας. Γι αυτό οι τραυματίες Έλληνες στρατιωτικοί δεν μπορούσαν να επικοινωνήσουν και να ενημερώσουν την Αθήνα για το δυστύχημα. Τα δορυφορικά τηλέφωνα που είχαν μαζί τους καταστράφηκαν μετά τη σύγκρουση απο την έκρηξη και τη φωτιά
Το λεωφορείο με τους Έλληνες στρατιωτικούς ήταν μέρος μικρής φάλαγγας με ένα τζιπ να προπορεύεται και ένα να ακολουθεί το πούλμαν με τους 19. Άγνωστο πώς κατάφερε και έσπασε τον σχηματισμό ο οδηγός του φορτηγου
Οι άλλοι δύο νεκροί της ελληνικής αποστολής, όπως έγινε γνωστό ήταν διερμηνείς και παιδιά του προέδρου της ελληνικής κοινότητας Βεγγάζης.
Μητσοτάκης: Όλη η χώρα πενθεί – Οι σκέψεις μας με τις οικογένειες των θυμάτων
«Είναι διπλά οδυνηρό να θρηνούμε ζωές που χάθηκαν σώζοντας ζωές. Και ταυτόχρονα να αγωνιούμε για την υγεία ανθρώπων μας, που θέλησαν να απαλύνουν την αγωνία άλλων ανθρώπων. Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που ταξίδεψαν στη Λιβύη για να βοηθήσουν μετά το χτύπημα της φύσης που πλήγωσε και τη δική μας χώρα», αναφέρει σε ανάρτησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Σε ένα τραγικό δυστύχημα θρηνούμε, δυστυχώς, 5 μέλη της ελληνικής αποστολής. Ένα δράμα που συνέβη, ενώ εκτελούσαν το ευγενές καθήκον του ανθρωπισμού και της διεθνούς αλληλεγγύης.
Όλη η χώρα πενθεί. Η σκέψη μου είναι με τις οικογένειες των θυμάτων και στους 10 τραυματίες μας. Η Πολιτεία θα σταθεί στο πλευρό τους», ανέφερε σε ανάρτησή του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Σακελλαροπούλου: «Η τραγικότητα του συμβάντος μας συγκλονίζει όλους»
Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου σε δήλωση της ανέφερε: «Είναι βαθύτατη η θλίψη μου για τον αδόκητο θάνατο τριών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και δύο πολιτών σε δυστύχημα, ενώ βρίσκονταν στη Λιβύη, μετέχοντας στην αποστολή της ελληνικής ανθρωπιστικής βοήθειας. Η τραγικότητα ενός τέτοιου συμβάντος εν ώρα εκπλήρωσης του ανθρωπιστικού τους καθήκοντος, η απώλεια της ζωής τους ενόσω επιχειρούσαν να προσφέρουν τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη τους προς τον δοκιμαζόμενο λιβυκό λαό, μας συγκλονίζει όλους. Εκφράζω τα βαθιά συλλυπητήριά μου προς τις οικογένειές τους και εύχομαι οι τραυματίες σύντομα να αναρρώσουν».
Ανδρουλάκης: «Τα θερμά μου συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων»
Τα θερμά του συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων του τροχαίου δυστυχήματος εξέφρασε και ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, θίγοντας παράλληλα το «κενό πληροφόρησης εκ μέρους των αρμοδίων αρχών».
Αναλυτικά η δήλωση του Νίκου Ανδρουλάκη:
«Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων της ελληνικής αποστολής στη Λιβύη και εύχομαι ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες. Αναμένουμε πλήρη ενημέρωση για τις συνθήκες του τροχαίου δυστυχήματος αλλά και το κενό πληροφόρησης, που παρατηρήθηκε εκ μέρους των αρμοδίων αρχών».
Παύλος Μαρινάκης: Θα διερευνηθούν τα αίτια του δυστυχήματος
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα αίτια του δυστυχήματος και το εάν τηρήθηκαν οι κανόνες ασφαλείας κατά τη μετακίνηση της ελληνικής αποστολής, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ανέφερε «θα διερευνηθούν τα αίτια του δυστυχήματος. Οι πρώτες πληροφορίες μιλάνε για ένα τραγικό αυτοκινητιστικό δυστύχημα, αλλά δεν μπορούμε να πούμε τίποτα με βεβαιότητα πριν γίνει η σχετική έρευνα και δοθούν οι επίσημες απαντήσεις από το υπουργείο Άμυνας».
Πηγές ΓΕΕΘΑ για την λανθασμένη ανακοίνωση που δεν ανέφερε νεκρούς: «Αυτή την ενημέρωση είχαμε από τις αρχές της Λιβύης»
Όσον αφορά τη λανθασμένη αρχική ενημέρωση εκ μέρους του ΓΕΕΘΑ, η οποία έκανε λόγο για ελαφρά τραυματισμένους και δεν ανέφερε νεκρούς, πηγές κοντά στην ηγεσία του διευκρινίζουν πως η αρχική πληροφόρηση βασιζόταν στην ενημέρωση που παρείχαν οι αρχές της Λιβύης προς τις αρμόδιες αρχές της Ελλάδας, στην οποία αναφερόταν κατηγορηματικά ότι δεν υπήρχαν θύματα μεταξύ των μελών της ελληνικής αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας.
Αργότερα, σύμφωνα πάντα με της πηγές του ΓΕΕΘΑ, οι αρχές της Λιβύης, δια του Υπουργείου Υγείας της χώρας, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση της ελληνικής πλευράς, προχώρησαν σε ανακοίνωση στην οποία συμπεριλαμβάνονταν μέλη της ελληνικής αποστολής στα θύματα.
Οι στρατιωτικές πηγές αναφέρουν επίσης πως πριν εκδοθεί διορθωτική ανακοίνωση έπρεπε να ειδοποιηθούν οι συγγενείς τους από τις στρατιωτικές αρχές, και να μην πληροφορηθούν τη θλιβερή είδηση από τα ΜΜΕ. Όταν όλα αυτά έγιναν, ενημέρωσε και το ΓΕΕΘΑ για νεκρούς.