Κασσελάκης: Πώς βλέπουν στην κυβέρνηση την δυναμική του

Νέα καταλυτική παράμετρος στους πολιτικούς συσχετισμούς φέρνει η πρωτιά του Στέφανου Κασσελάκη στις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ - Τι εκτιμούν στο Μέγαρο Μαξίμου

Με ενδιαφέρον – αν μη τι άλλο – παρακολουθούν στο Μέγαρο Μαξίμου την εξέλιξη με τις εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ, θεωρώντας δεδομένο ότι η πρώτη νίκη του Στέφανου Κασσελάκη και η πιθανολογούμενη επικράτησή του στην κούρσα ηγεσίας, προσθέτει μία νέα, πιθανώς καταλυτική παράμετρο στους πολιτικούς συσχετισμούς.

Παρά ταύτα όμως, κανείς δεν βλέπει αυτή τη στιγμή δραματικές και ευρύτερες ανατροπές.

Το τι θα συμβεί στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης διαφαίνεται ότι θα απαιτήσει χρόνο και πιθανώς… θα φέρει πόνο. Τα υψηλά ποσοστά του Στέφανου Κασσελάκη και της Έφης Αχτσιόγλου, οι πολιτικές τους διαφορές και τα όσα προηγήθηκαν στην εσωκομματική αντιπαράθεση κρύβουν κατά πάσα βεβαιότητα πολλές εκπλήξεις, με τη διάσπαση να προβάλλει ως μία σοβαρή πιθανότητα.

Σε κάθε περίπτωση, στην κυβέρνηση αντιλαμβάνονται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βγαίνει από τον μετεκλογικό λήθαργο και ξεπερνά το σοκ της ήττας, με ένα νέο σοκ. Αναμένουν όμως προφανώς τα πρώτα ουσιαστικά δείγματα γραφής της νέας ηγεσίας, το αν θα διαμορφωθούν άλλου τύπου δυναμικές, αλλά και το κατά πόσον το σοκ αυτό στο χώρο της Αριστεράς θα επηρεάσει και το ΠαΣοΚ.

Υπό αυτό το πρίσμα, στο περιβάλλον του Κυριάκου Μητσοτάκη εκτιμούν ότι η «μπάλα» εξακολουθεί να βρίσκεται στα πόδια και στο γήπεδο της κυβέρνησης και θεωρούν ότι η παρουσία του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ στη συγκεκριμένη συγκυρία, ήταν μία ευκαιρία επανεκκίνησης και, πρωτίστως, επίσπευσης των μεταρρυθμίσεων και της υλοποίησης των προεκλογικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης και της αντιμετώπισης των προβλημάτων που παρουσιάστηκαν στη συνέχεια.

Ως προς τους κύριους σταθμούς της προσεχούς περιόδου, οι οποίοι θα επηρεάσουν την πολιτική ατμόσφαιρα και τους συσχετισμούς, ο πρώτος είναι οι επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές και το αν σε αυτές θα εκδηλωθεί κάποια λιγότερο ή περισσότερο έντονη δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση.

Ο δεύτερος και πιο σημαντικός είναι οι ευρωεκλογές της προσεχούς άνοιξης. Εκεί θα φανεί εκ των πραγμάτων αν ο ΣΥΡΙΖΑ, με όποια μορφή, έχει δυνατότητες πολιτικής ανάκαμψης και το αν οι παράμετροι του πολιτικού παιχνιδιού θα έχουν αλλάξει.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.