Νέα δεδομένα όχι μόνο στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά σε ολόκληρο το πολιτικό σύστημα δημιουργεί ο Στέφανος Κασσελάκης που συγκεντρώνει πλέον πολλές πιθανότητες να είναι από την ερχόμενη Κυριακή ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το «φαινόμενο Κασσελάκης» έχει μπει στο μικροσκόπιο των επικοινωνιολόγων και των πολιτικών αναλυτών που προσπαθούν να ερμηνεύσουν τους λόγους και τις αιτίες που το εκλογικό σώμα κινήθηκε υπέρ μιας επιλογής που έμοιαζε τουλάχιστον αντισυμβατική, ιδιαίτερα για ένα κόμμα της Αριστεράς.

ΑπογοήτευσηΑποδοκιμασία, Αναζήτηση. Αυτές είναι τρεις λέξεις «κλειδιά» που εξηγούν το χθεσινό αποτέλεσμα των εσωκομματικών εκλογών στον ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με τον Λευτέρη Κουσούλη.

Μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στην ΕΡΤ ο πολιτικός επιστήμονας εξήγησε ότι το απογοητευμένο εκλογικό σώμα του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμάει ότι το νέο πρόσωπο μπορεί να αποτελέσει μια νέα ελπίδα για το χώρο.

Ακόμη, σημείωσε ότι τα παραδοσιακά στελέχη αποδοκιμάστηκαν και υπογράμμισε ότι «στο πρόσωπό του κ. Κασσελάκη οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ ψάχνουν μια διέξοδο που δεν συνοδεύεται και από πολλές πολιτικές απαιτήσεις, δηλαδή από πολιτικό περιεχόμενο». Και όπως επισήμανε, ο «κ. Κασσελάκης κερδίζει τις εντυπώσεις και κερδίζει και στην κάλπη».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ που γνωρίζαμε δεν υπάρχει πλέον»

Κάνοντας τη διαπίστωση ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ που γνωρίζαμε δεν υπάρχει πλέον» ο κ. Κουσουλής υποστήριξε ότι «υπάρχει μια μεταβολή. Η χώρα βρίσκεται σε ένα πολιτικό κενό, σε μια πολιτική κρίση, με την έννοια ότι βρισκόμαστε σε μια μεταβατική περίοδο και θα δούμε αν η πολιτική ηττηθεί οριστικά ή ανακτήσει το ρόλο της».

Σχολιάζοντας την πολιτική καμπάνια του κ. Κασσελάκη που έγινε με βίντεο και αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο πολιτικός επιστήμονας τόνισε ότι στην εποχή που ζούμε η εικόνα ασφαλώς έχει έναν κυριαρχικό ρόλο. Ωστόσο, όπως είπε, υπάρχει μια απαίτηση πολιτικής.

«Όταν κάποιος πάρει την εξουσία υποχρεωτικά θα προχωρήσει σε πολιτικές αποφάσεις. Χρειάζεται ένα πολιτικό πρόγραμμα, ένα κυβερνητικό πρόγραμμα και αν δεν το καταλαβαίνει αυτό, έρχονται τα γεγονότα να του το επιβάλλουν», σημείωσε ο κ. Κουσούλης

Ερωτηθείς για το εάν τίθεται θέμα της διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε ότι κάτι τέτοιο είναι πολύ πιθανό καθώς «είναι πάρα πολύ δύσκολο οι άνθρωποι αυτοί να συνυπάρξουν, να συγκατοικήσουν πολιτικά».

Στους λόγους που ο Στέφανος Κασσελάκης κατάφερε -έχοντας εμφανιστεί στο προσκήνιο ως υποψήφιος μόλις πριν από έναν μήνα- να πάρει την πρωτιά στον α’ γύρο των εκλογών για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρθηκε ο επικοινωνιολόγος Ευτύχης Βαρδουλάκης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.

«Το ένα είναι, ότι είναι ο μόνος που έκανε καμπάνια, κινήθηκε σοβαρά επαγγελματικά, μεθοδικά βγήκε στον κόσμο και είπε κάποια πράγματα για το πώς πρέπει να προχωρήσει το κόμμα. Οι υπόλοιποι υποψήφιοι πήγαιναν μέχρι τότε εξαιρετικά υποτονικά, οπότε αυτός έδωσε την αίσθηση ότι πραγματικά μπορεί να ξαναδώσει στο κόμμα ένα δυναμισμό και μια φρεσκάδα την οποία χρειαζόταν ένα κόμμα το οποίο προερχόταν από βαριά ήττα», επισήμανε αρχικά.

«Τα πρόσωπα των υπόλοιπων διεκδικητών είχαν ταυτιστεί με τις μέρες παρακμής του ΣΥΡΙΖΑ»

«Το δεύτερο είναι ότι οι ήττες που έχει υποστεί ο ΣΥΡΙΖΑ το τελευταίο διάστημα είχαν τραυματίσει όλο το πολιτικό προσωπικό που το είχε σημαδέψει την προηγούμενη περίοδο. Τα πρόσωπα των υπόλοιπων διεκδικητών είχαν λίγο ταυτιστεί με τις μέρες παρακμής του ΣΥΡΙΖΑ, τις ήττες του. Και ο Κασσελάκης ήρθε και μίλησε και φάνηκε ότι είπαν κάποιοι είπαν, ας το δοκιμάσουμε και αυτό βρε παιδί μου, να δούμε», προσέθεσε ο κ. Βαρδουλάκης.

Το τρίτο στοιχείο, που διαπιστώνει ο επικοινωνιολόγος, είναι ότι «αντί να το παίξει αμυντικά ή να πάει λίγο φοβικά, πήγε κατευθείαν πάρα πολύ επιθετικά και είπε ότι εγώ μπορώ να κερδίσω».

«Απευθύνθηκε στην ψυχολογία του κόσμου, ο οποίος μετά από αρκετές ήττες ήθελε κάποιον που μπορούσε να τον φανταστεί να κερδίζει εκλογές. Όλοι το λέγανε ότι μπορούν να κερδίσουν στις εκλογές, αλλά αυτός δημιούργησε σε κάποιους την αίσθηση ότι μπορεί να το κάνει, επειδή ακριβώς ήταν διαφορετικός από τους υπόλοιπους υποψηφίους», συμπλήρωσε ο κ. Βαρδουλάκης.

«Έχει κάνει τα πρώτα σωστά βήματα για να πετύχει»

Από την πλευρά του ο πολιτικός αναλυτής και επικοινωνιολόγος Γιάννης Λούλης ανέφερε πως ο Στέφανος Κασσελάκης «έχει κάνει τα πρώτα σωστά βήματα για να πετύχει». Χαρακτήρισε επίσης τη χθεσινή νίκη του Στέφανου Κασσελάκη ως «μεγάλη επιτυχία».

Για τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ, την «εποχή Τσίπρα» και τι ακολουθεί, ανέφερε πως «η Αριστερά και την εποχή του Τσίπρα κάλυπτε και ένα χώρο της Κεντροαριστεράς. Σήμερα πια κάποιοι το συνειδητοποιούν στον ΣΥΡΙΖΑ, ότι πρέπει να γίνει μια στροφή στην Κεντροαριστερά. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως κυρίαρχος αυτή τη στιγμή, από την άλλη πλευρά, έχει αντιτάξει την Κεντροδεξιά. Η μάχη για τον μεσαίο χώρο που είχα μιλήσει κάποτε, είναι ξεκάθαρη. Όποιος δεν το κατανοήσει αυτό είναι χαμένος από χέρι».

Ο Γιάννης Λούλης ρωτήθηκε αν ο Στέφανος Κασσελάκης θα μπορούσε να είναι αντίπαλος ο Κυριάκου Μητσοτάκη: «Έχει κάνει τα πρώτα σωστά βήματα για να το πετύχει αυτό. Σε αυτή την πρώτη φάση δεν είχε πολλά περιθώρια να οργανώσει πράγματα. Κυρίως πρόβαλε τις αντιλήψεις του και την εικόνα του, η οποία ήταν καταιγιστική, ευφυής και κάτι καινούριο, το οποίο τράβηξε την προσοχή. Έχουμε ξαφνικά ένα σκηνικό που ζωντάνεψε και το οφείλουμε σε αυτόν κυρίως».