Για την Αττική Οδό η πλήρης ενσωμάτωση των αρχών της Βιώσιμης Ανάπτυξης στον πυρήνα της λειτουργίας της είναι στρατηγική επιλογή και ο ασφαλέστερος δρόμος στην πορεία για ένα καλύτερο αύριο. Στο πλαίσιο αυτό, ο σεβασμός στο περιβάλλον και η υιοθέτηση πρακτικών για την ελαχιστοποίηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος αποτελούν σημαντική παράμετρο σε κάθε έκφανση του έργου.
Είναι δε χαρακτηριστικό ότι έχει αξιοποιηθεί κυριολεκτικά και η τελευταία σπιθαμή πρασίνου στον αυτοκινητόδρομο, με εξειδικευμένο προσωπικό να απασχολείται σε μόνιμη βάση για τη φροντίδα των 800.000 δέντρων και θάμνων και των 78.000 τ.μ. χλοοτάπητα.
Υπεύθυνα για το περιβάλλον
Το 2022 η «Αττική Οδός Α.Ε.» και η «Αττικές Διαδρομές Α.Ε.», οι εταιρείες που βρίσκονται πίσω από το έργο, μείωσαν τη συνολική κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης και λειτουργίας ηλεκτρογεννητριών κατά 16% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, ενώ ανακυκλώθηκαν 8.190 κιλά πλαστικού, 1.200 κιλά ελαστικών και 23.910 κιλά σιδήρου.
Επιπλέον, για τη μείωση του θορύβου στον αυτοκινητόδρομο έχει πραγματοποιηθεί σχετική μελέτη και εφαρμόζονται αντιθορυβικά μέτρα, σε συνάρτηση με την εδαφική διαμόρφωση και τις ανάγκες της κάθε περιοχής. Το 2022 πραγματοποιήθηκαν 127 24ωρες μετρήσεις με κινητές μονάδες μέτρησης θορύβου, ενώ όλα αυτά τα χρόνια έχουν τοποθετηθεί συνολικά 20 χλμ. ηχοπετασμάτων.
Μέριμνα για την τοπική πανίδα και τα αδέσποτα ζώα
Με στόχο την προστασία της τοπικής πανίδας υπάρχουν ειδικά αυτοκόλλητα στα ηχοπετάσματα, βάσει διεθνών προδιαγραφών, ώστε να μην προσκρούουν σε αυτά τα διερχόμενα πουλιά. Οι δύο εταιρείες συνεργάζονται με τον Σύλλογο Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής ΑΝΙΜΑ για τη φροντίδα άγριων ζώων και πουλιών που τυχαίνει να εισέλθουν στον αυτοκινητόδρομο. Επίσης, εδώ και χρόνια, διατηρούν συνεργασία με την Ελληνική Φιλοζωική Εταιρεία για την υποστήριξη της οργάνωσης στην περισυλλογή και προστασία των αδέσποτων και εγκαταλελειμμένων ζώων, στην περίθαλψη τραυματισμένων ζώων καθώς και στη μέριμνα για τη στείρωση και την υιοθεσία τους.
Η Αττική Οδός θα συνεχίσει να συνυπάρχει σε αρμονία με το περιβάλλον και να εξελίσσεται σταθερά πάνω στις ράγες της Βιώσιμης Ανάπτυξης.
Περισσότερες πληροφορίες στο www.aodos.gr