Την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου παραχωρεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην 87η ΔΕΘ σήμερα Κυριακή (17/9).
Μετά την ομιλία του Σαββάτου (16/9) και την προαναγγελία μέτρων για την Οικονομία, την πάταξη της Φοροδιαφυγής, την ενίσχυση της Οικογένειας, τη Δημόσια Υγεία και τη Δημόσια Ασφάλεια, ο Πρωθυπουργός απαντά αυτή την ώρα στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων για όλα τα θέματα της πολιτικής επικαιρότητας.
Στις πρώτες του απαντήσεις ο κ.Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι δεν έχει πρόθεση να κάνει ανασχηματισμό στην παρούσα φάση. Επιπλέον, αναφέρθηκε στη συγκρότηση του οργανισμού για τη Θεσσαλία λέγοντας ότι θα επιδιώξει διακομματική συναίνεση για την σύνθεσή του, ενώ για τον καλύτερο συντονισμό σε θέματα κλιματικής κρίσης ανέφερε ότι η ΕΜΥ και το Εθνικό Αστεροσκοπείο θα περάσουν υπό την την «ομπρέλα» της Πολιτικής Προστασία.
Ακόμη, υπεραμύνθηκε της λειτουργίας του επιτελικού κράτους ενώ ανέφερε ότι είναι «ψέμα ότι ο στρατός άργησε να επέμβει».
Σχετικά με τα ελληνοτουρκικά ανέφερε ότι η προσφυγή στη Χάγη είναι ακόμη μακριά ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι δεν είναι διατεθειμένος να συζητήσει με την Τουρκία ζητήματα εθνικής κυριαρχίας.
Αναφορικά με την ακρίβεια παραδέχτηκε ότι «το σούπερ μάρκετ είναι ακριβό» και χαρακτήρισε «επιδερμικό» τρόπο αντιμετώπισης τα βοηθήματα που δίνει η κυβέρνηση εστιάζοντας σε πιο δοκιμές λύσεις και μόνιμου χαρακτήρα όπως θα είναι η αύξηση των μισθών και των συντάξεων και ο έλεγχος της αγοράς για την πάταξη της αισχροκέρδειας. «Δεν είναι εύκολο, χρειάζονται συγκρούσεις και πρόστιμα και είμαι αποφασισμένος αυτή τη μάχη να τη δώσω με όλα τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας».
Για την αξιολόγηση των υπουργών σημείωσε ότι «κανείς υπουργός δεν είναι αμετακίνητος». «Όλοι κρίνονται σε δύο επίπεδα την αποτελεσματικότητα και την συμπεριφορά. Στην αποτελεσματικότητα δίνω χρόνο αλλά στην συμπεριφορά η κρίση μου μπορεί να είναι να είναι στιγμιαία και ακαριαία» είπε.
Σε ερώτηση για τον ΣΥΡΙΖΑ: «Προβλέπω σε μια αντιπολίτευση που θα προσβλέπει στην ουσία και όχι στην τοξικότητα».
Για τον εκλογικό νόμο απάντησε ότι για τις εθνικές εκλογές δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή ωστόσο ανέφερε ότι οι ευρωεκλογές θα διεξαχθούν με σταυρό χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Για την Τουρκία ανέφερε ότι είναι καλοδεχούμενη η κανονικοποίηση των διαύλων επικοινωνίας. «Σε μια διαπραγμάτευση δεν μπορεί κανείς να πετύχει το 100% των διεκδικήσεων του. Ο όρος υποχωρήσεις δεν είναι δόκιμος, οι κινήσεις είναι αυτονόητες να διερευνήσουμε αν μπορούμε να πετύχουμε συμφωνία στο θέμα των θαλασσίων ζωνών -ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα. Η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να συζητήσει θέματα που αφορούν την κυριαρχία της. Η συζήτηση αυτή δεν είναι απλή, 40 χρόνια συζητάμε με την Τουρκία για το ζήτημα αυτό. Δεν είμαι αφελής, δεν αλλάζουν οι θέσεις των χωρών από τη μια μέρα στην άλλη. Πρέπει να διερευνήσω το παράθυρο ευκαιρίας που υπάρχει. Ακόμα και να μην συμφωνήσουμε αυτό δεν μας υποχρεώνει να είμαστε συνέχεια »στα κόκκινα».»
Σε ερώτηση για τον Ηλία Κασιδιάρη είπε ότι κρίνει πως δεν χρειάζεται αντίστοιχη ρύθμιση με εκείνη των βουλευτικών εκλογών για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. «Υπάρχει πρόβλεψη πως αυτόματα τίθεται σε αργία αν είναι πρωτόδικα καταδικασμένος συνεπώς ακόμα και αν εκλεγεί δεν θα μπορεί να ασκήσει τα καθήκοντά του».
«Είναι δύσκολο να συνομιλώ με το παράλογο. Ταυτότητες από το 1962 δεν μπορεί να είναι σήμερα ένα σύγχρονο ταξιδιωτικό μέσο όπως μας ζητάει η Ευρώπη. Το θέμα θα προχωρήσει, είναι διοικητικό και δεν χρειάζεται περαιτέρω διαβούλευση με την κοινωνία», είπε ο πρωθυπουργός για τις νέες ταυτότητες. «Το καλοκαίρι του 2026 δεν θα ισχύουν οι παλιές ταυτότητες, να μην σπεύσουν οι πολίτες επιβαρύνοντας τα αστυνομικά τμήματα».
«Δεν πάω πουθενά, εδώ θα μείνω» απάντησε σε ερώτηση εάν θα επεδίωκε να μετακινηθεί σε κάποιο ευρωπαϊκό αξίωμα. Πρόσθεσε πως θα τιμήσει την εμπιστοσύνη που του έδωσε ο λαός για την επόμενη τετραετία.
Για τις σχέσεις Ελλάδος-Αλβανίας ανέφερε ότι η υπόθεση Μπελέρη δημιουργεί σοβαρά προβλήματα και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Αλβανία μέσω μιας διοικητικής πράξης θα έπρεπε να δώσει τη δυνατότητα στον Φρέντι Μπελέρη έσω μέσα από την φυλακή να οριστεί δήμαρχος. «Δεν μιλάω για απόφαση της δικαιοσύνης. Θα ήταν απρεπές άλλωστε εκ μέρους μου».
Για τον γάμο ΛΟΑΤΚΙ+ σημείωσε ότι η ισότητα στο γάμο είναι στα σχέδια της κυβέρνησης γι’ αυτή την τετραετία. «Ο χρόνος που θα επιλέξουμε να φέρουμε προς ψήφιση τη ρύθμιση, είναι μια δική μου απόφαση όμως ισχύει στο ακέραιο αυτό που είπα και προεκλογικά και μετεκλογικά, είναι ένα ζήτημα που αυτή η κυβέρνηση θα επιλύσει μέσα στην τετραετία».
Δείτε τη συνέντευξη Τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη
Οι εξαγγελίες, οι μεταρρυθμίσεις και τα μηνύματα
Εμφανώς επηρεασμένη από τη συγκυρία, σε σχετικά χαμηλούς τόνους και με εξαγγελίες περισσότερο διορθωτικού, παρά οραματικού χαρακτήρα, ήταν η ομιλία του Πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ το βράδυ του Σαββάτου.
Αναφερόμενος στις πρόσφατες καταστροφές στη Θεσσαλία και στον Έβρο μίλησε για «ριζικό επανασχεδιασμό για το αύριο», επισημαίνοντας ότι αυτό θα γίνει «χωρίς τα λάθη του παρελθόντος».
Με το σύνθημα «Μεγάλες αλλαγές τώρα» να δεσπόζει στις γιγαντοοθόνες του Βελλίδειου, η βασική είδηση στο οικονομικό πεδίο ήταν το ξεπάγωμα των 3ετιών και κάθε επιδόματος προϋπηρεσίας στον ιδιωτικό τομέα και η νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό από τον Απρίλιο. Όλες πάντως οι οικονομικές εξαγγελίες, λιγότερο ή περισσότερο αναμενόμενες, συνοδεύτηκαν από την διαβεβαίωση, προς το εσωτερικό και το εξωτερικό ότι δεν θα τεθεί «ποτέ σε κίνδυνο η δημοσιονομική σταθερότητα».
Με εμφανή την προσπάθεια μετριασμού των πιέσεων που η κυβέρνηση δέχεται λόγω των αλλεπάλληλων κρίσεων και αστοχιών του καλοκαιριού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλησε να στείλει ένα μήνυμα και στο εσωτερικό της κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι «το 41% δεν είναι διαβατήριο εφησυχασμού και άλλοθι αλαζονείας».