Το πρώτο στοίχημα το κέρδισε ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με την αυξημένη συμμετοχή που ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Ουδείς, από τα επιτελεία των υποψηφίων, εκτός από του Στέφανου Κασσελάκη που πίστευε στην αυξημένη συμμετοχή, θεωρούσε ότι θα προσέλθουν στις κάλπες περισσότερα από 60.000 μέλη, συμπεριλαμβανομένων και όσων θα ήθελαν να εγγραφούν την ημέρα της ψηφοφορίας.

Αυτή η εντυπωσιακή συμμετοχή που ξεπερνά τις 140.000 προσεγγίζει τον αριθμό όσων ψήφισαν την πρώτη φορά που εφαρμόστηκε το συγκεκριμένο μοντέλο ψηφοφορίας από την κομματική βάση το 2022, οπότε και εξελέγη ο Αλέξης πρόεδρος με 99,5%, έδειξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ «είναι εδώ».

Είναι βέβαια πολύ νωρίς να προβλέψει κανείς πως θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ την επόμενη μέρα των εκλογών, αλλά εστιάζοντας μόνο στον αριθμό των ψηφισάντων, δύναται να πει ότι το πρώτο δείγμα είναι θετικό. Και αυτό διότι 150.000 μέλη ψήφισαν το 2022 όταν υποψήφιος ήταν ο Αλ. Τσίπρας που αποτελούσε και τον «μαγνήτη».

Επίσης, το ενθαρρυντικό για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι περίπου 30% των ψηφισάντων είναι νέα μέλη και μένει να φανεί κατά πόσο θα παραμείνουν στο κόμμα και θα συμμετέχουν στις διαδικασίες και δεν είναι «μέλη μιας χρήσης» για την συγκεκριμένη εκλογική διαδικασία.