Σκηνικό ολικής καταστροφής κι απελπισίας στο μεγαλύτερο μέρος της πόλης Ντέρνα της Λιβύης, τόσο από τη μία όσο και από την άλλη πλευρά του ρέματος που τη διασχίζει. Περίπου 3.000 είναι οι νεκροί αλλά οι αγνοούμενοι είναι πολλοί περισσότεροι, «τουλάχιστον 10.000» και δυστυχώς δεν υπάρχουν πλέον ελπίδες ότι θα βρεθούν ζωντανοί.

Η Ντέρνα μοιάζει λες και έχει χτυπηθεί από μεγάλο σεισμό, διαπίστωσε φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου. Οι κατακλυσμιαίες βροχές της κακοκαιρίας Daniel τη νύχτα της περασμένης Κυριακής προς Δευτέρα, έξι ημέρες πριν, οδήγησαν χιλιάδες στο θάνατο όταν προκλήθηκαν ρήγματα στα δύο φράγματα της Ντέρνα. Τραγικό αποτέλεσμα η διαμόρφωση τέτοιων τεράστιων όγκων νερού  που θα μπορούσαν να συγκριθούν με τσουνάμι, οι οποίοι παρέσυραν ότι βρήκαν μπροστά τους.

Ολόκληρα κτίρια παρασύρθηκαν από τα νερά, άλλα καταστράφηκαν ολοσχερώς ενώ πολλά αυτοκίνητα διακρίνονται να έχουν σμπαραλιαστεί πάνω σε τοίχους.

Χωρίς ταυτοποίηση θάβονται οι νεκροί

«Τα περισσότερα θύματα θάβονται (…) τόσο σε νεκροταφεία όσο και σε ομαδικούς τάφους», ωστόσο «πολλά» δεν έχουν αναγνωριστεί, κυρίως αυτά που ξεβράζονται «κατά μεγάλους αριθμούς από τη θάλασσα», σημείωσε. Αυτοί που τα βρίσκουν «τα θάβουν κατευθείαν» περιγράφει η Μανοέλ Καρτόν, ιατρική συντονίστρια ομάδας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (Médecins sans frontières, MSF). Η γιατρός μετέβη στην περιοχή πριν από τρεις ημέρες και περιγράφει για «χαοτική» κατάσταση η οποία εμποδίζει τη σωστή καταγραφή και ταυτοποίηση των θυμάτων.

«Επιτόπου βρίσκονται πολλοί εθελοντές από όλη τη Λιβύη και το εξωτερικό. Επείγει ο συντονισμός της βοήθειας», επέμεινε η Καρτόν.

38.000 εκτοπισμένοι

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) κάνει λόγο για πάνω από 38.000 εκτοπισμένους, 30.000 μόνο στη Ντέρνα, στο ανατολικό τμήμα της, υπό πολιτικής κρίση, χώρας.

Οι ομάδες έρευνας και διάσωσης παρεμποδίζεται από το πολιτικό χάρος που επικρατεί στη Λιβύη, σύμφωνα με το CNN. Όπως αναφέρει μετά την εξέγερση, την ανατροπή του καθεστώτος και τον θάνατο του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι το 2011, στη Λιβύη υπάρχουν δυο αντίπαλες κυβερνήσεις, μια στην Τρίπολη (δυτικά), που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ και έχει επικεφαλής τον πρωθυπουργό Αμπντελχαμίντ Ντμπάιμπα, η άλλη στην ανατολή, που συνδέεται με τον ισχυρό στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ.

«Η καταστροφή συνέπεια των πολιτικών διενέξεων και της κατασπατάλησης κεφαλαίων»

Ο εκπρόσωπος του στρατάρχη Χάφταρ, ο Άχμαντ αλ Μισμάρι, έκανε λόγο για «τεράστιες ανάγκες για την ανοικοδόμηση» κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου χθες Παρασκευή το βράδυ στη Βεγγάζη, μεγάλη πόλη της ανατολικής Λιβύης και λίκνο της εξέγερσης του 2011.

Αν και η τραγωδία εκτυλίχτηκε σε περιοχή υπό τον έλεγχο του στρατοπέδου της ανατολικής Λιβύης, ο κ. Ντμπάιμπα παρενέβη, σχολιάζοντας πως η έλλειψη επαρκών αναπτυξιακών σχεδίων και «η φθορά του χρόνου» είχαν συμβολή στην καταστροφή.

«Είναι μια από τις συνέπειες των διενέξεων, των πολέμων και της κατασπατάλησης κεφαλαίων», έκρινε.

Αίτηση που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο και συγκέντρωσε κάπου 2.000 υπογραφές μέσα σε 24 ώρες, καλεί να ζητηθεί η βοήθεια της Διεθνούς Κοινότητας και να συγκροτηθεί «διεθνής ανεξάρτητη επιτροπή έρευνας» που θα ρίξει φως στις περιστάσεις της καταστροφής και θα εντοπίσει τους υπεύθυνους προκειμένου να προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης.

Εκκληση για επείγουσα διεθνή παρέμβαση

Η Στέφανι Γουίλιαμς, αμερικανίδα διπλωμάτης και πρώην επιτετραμμένη του ΟΗΕ στη Λιβύη, κάλεσε να υπάρξει επείγουσα διεθνής παρέμβαση.

«Η ηθική επιταγή (…) της προστασίας (σ.σ. των αμάχων), η οποία ήταν το κίνητρο της (στρατιωτικής) επέμβασης (εναντίον του καθεστώτος Καντάφι) πρέπει και τώρα να καθοδηγήσει τις ενέργειες της διεθνούς κοινότητας μετά τις πλημμύρες που προκάλεσαν τεράστια καταστροφή στην ανατολική Λιβύη και τον θάνατο χιλιάδων αθώων Λίβυων και εκπατρισμένων», ανέφερε μέσω X (πρώην Twitter).

Πρότεινε τη δημιουργία «Κοινού Εθνικού/Διεθνούς Μηχανισμού για να επιβλέψει τα κεφάλαια» της βοήθειας, καταφερόμενη εναντίον της πολιτικής τάξης «αρπακτικών» που κατ’ αυτήν θα επιδείξει την τάση να «χρησιμοποιήσει το πρόσχημα της Εθνικής Κυριαρχίας» για να κατευθύνει τις επιχειρήσεις αρωγής «ανάλογα με τα συμφέροντά της».