Η απόλυτη καταστροφή στη Λιβύη μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel, που έχει αφήσει πίσω της χιλιάδες νεκρούς και τους φόβους καθημερινά να εντείνονται ότι τα θύματα θα γίνουν σύντομα εκατοντάδες χιλιάδες.

Γιατί όμως οι νεκροί είναι τόσοι πολλοί, κυρίως στην Ντέρνα; Η πόλη, σύμφωνα με γαλλικά μέσα, αριθμεί πάνω από 3.800 νεκρούς, μεταξύ των οποίων και 400 ξένοι, κυρίως από το Σουδάν και την Αίγυπτο.

Οι ερειπωμένες υποδομές, οι κατασκευές -κατά παραβίαση- των κανόνων αστικής δόμησης κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας και η έλλειψη προετοιμασίας απέναντι σε αυτού του είδους τις καταστροφές μεταμόρφωσαν την πόλη σε ανοικτό νεκροταφείο.

Τα στοιχεία για τον αριθμό των νεκρών κυμαίνονται από περίπου 6.000 έως 11.000 και με χιλιάδες ακόμα αγνοούμενους ο δήμαρχος της πόλης λέει ότι ο συνολικός αριθμός μπορεί να φτάσει τους 20.000 σύμφωνα με το BBC.

Από την πλευρά του ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός του ΟΗΕ επισημαίνει ότι οι περισσότεροι από τους θανάτους θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί εάν είχαν εκδοθεί προειδοποιήσεις.

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) αναφέρει ότι 30.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους στην Ντέρνα, 3.000 στην αλ-Μπάιντα και περισσότεροι από 2.000 στην Βεγγάζη. Σύμφωνα με τον ΔΟΜ 884.000 άνθρωποι έχουν πληγεί άμεσα από την καταστροφή.

Τι συνέβη

Το απόγευμα της Κυριακής η καταιγίδα έφθασε στις ανατολικές ακτές της Λιβύης, πλήττοντας την Βεγγάζη πριν κατευθυνθεί ανατολικ΄προς τις πόλεις Σαχάτ (Κυρήνη), Αλ-Μαρτζ, αλ-Μπάιντα και Σούδα (Απολλωνία). Αλλά κυρίως προς την Ντέρνα, που μετρούσε 100.000 κατοίκους πριν από την καταστροφή.

Τα δύο φράγματα του Ουάντι Ντέρνα, που κρατούν τα ύδατα του ποταμού που διασχίζει την Ντέρνα, υποχώρησαν. Ισχυρά ρεύματα νερού κατέστρεψαν τις γέφυρες και παρέσυραν ολόκληρες συνοικίες μαζί με τους κατοίκους τους στις δύο όχθες του ποταμού για να καταλήξουν στην θάλασσα. Πολλοί δρόμοι έχουν καταστραφεί και η πρόσβαση στις πληγείσες περιοχές είναι δύσκολη.

Η βοήθεια

Από την Δευτέρα το πρωί φάλαγγες από την Τριπολίτιδα στη δυτική Λιβύη κατευθύνθηκαν προς την Ντέρνα. Η υπό τον Αμπντελχαμίντ Ντμπέιμπα κυβέρνηση ανακοίνωσε την αποστολή δύο εναέριων ασθενοφόρων και ενός ελικοπτέρου, 87 γιατρών και μίας ομάδας έρευνας και διάσωσης, καθώς και τεχνικούς της Εθνικής Εταιρίας Ηλεκτρισμού για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης.

Την Τετάρτη η Υπηρεσία Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών εκταμίευσε δέκα εκατομμύρια δολάρια από ταμείο για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων, δηλώνοντας ότι ο ΟΗΕ έχει αναπτύξει στον τόπο της καταστροφής μία ομάδα για την «υποστήριξη και την χρηματοδότηση της διεθνούς βοήθειας».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την αποστολή βοήθειας από την Γερμανία, την Ρουμανία και την Φινλανδία στο πλαίσιο του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της Ευρωπαϊκή Ένωσης, με σκηνές, κρεβάτια εκστρατείας, κουβέρτες, γεννήτριες και είδη διατροφής.

Από την πλευρά του το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε την παροχή σίτισης σε 5.000 οικογένειες διευκρινίζοντας ότι και χιλιάδες άλλες στην Ντέρνα είναι χωρίς τρόφιμα και καταφύγιο. Ο ΟΗΕ, οι Ηνωμένες Πολιτείες και πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής και της βόρειας Αφρικής έχουν επίσης υποσχεθεί αποστολή βοήθειας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP