«Είναι επικίνδυνα για την κοινωνία, ιδιαίτερα για τα παιδιά μας». Με αυτήν την – εμμέσως πλην σαφώς τρομολαγνική – φράση ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Ρίσι Σούνακ, ανακοίνωσε την απαγόρευση κατοχής σκύλου ράτσας American XL Bully σε όλη τη βρετανική επικράτεια, διότι αποτελούν απειλή.
«Μοιράζομαι τη φρίκη των πολιτών από τα πρόσφατα βίντεο που είδαμε όλοι», συμπλήρωσε υποστηρίζοντας ότι «πρόκειται ξεκάθαρα για μια χούφτα κακομαθημένα σκυλιά και ένα τέτοιο πρότυπο συμπεριφοράς δεν μπορεί να συνεχιστεί».
Για να επιχειρηματολογήσει επί της απόφασης που ελήφθη και η οποία θα επιβληθεί βάσει νόμου ως το τέλος του 2023, ο Ρίσι Σούνακ χρησιμοποίησε τα παραδείγματα πρόσφατων επιθέσεων που κατέληξαν σε θάνατο ανθρώπων διαφόρων ηλικιών. «Αυτά τα σκυλιά αποτελούν απειλή και διαβεβαιώνω ότι θα κάνουμε όλα τα απαραίτητα βήματα για να κρατήσουμε τους πολίτες ασφαλείς», είπε ακόμα.
Σε ανάλογο μήκος κύματος και οι απόψεις της Υπουργού Εσωτερικών, Σούελα Μπρέιβερμαν, καλώντας μάλιστα την Αστυνομία «να χρησιμοποιήσει όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις για να προστατεύσει το κοινό απ’ αυτά τα θηρία»!
Τα συμβάντα της τελευταίας διετίας
Βάσει των περιπτώσεων, το 50% των θανάτων σε συμβάντα με σκύλους την τελευταία διετία προήλθαν από American XL Bully. Η τελευταία θανατηφόρα επίθεση καταγράφηκε στην πόλη Γουόλσολ. Μετά απ’ αυτήν ο Πρωθυπουργός έκρινε προτιμότερο να κλείσει τις πόρτες σε αυτού του είδους τα ζώα παρά να θεσπίσει αυστηρότερους κανόνες εκπαίδευσης και συμπεριφοράς.
Σύμφωνα με τον BBC, είχε προηγηθεί μια σειρά από περιστατικά που αύξησαν την πίεση στο κυβερνητικό σχήμα. Μια 65χρονη είχε χάσει τη ζωή της στο Λίβερπουλ όταν επιχείρησε να σταματήσει τον καβγά δύο American XL Bully, ένα 17 μηνών βρέφος είχε δεχθεί δολοφονική επίθεση από τέτοιο σκύλο μια εβδομάδα μετά την απόκτησή του από την οικογένεια, ενώ ένας 10χρονος στην Ουαλία απεβίωσε από σοβαρά τραύματα στον αυχένα.
Ανάλογους νόμους απαγόρευσης της εν λόγω ράτσας έχουν επιβάλλει οι κυβερνήσεις στην Τουρκία και στα Εμιράτα. Στην Ιρλανδία, απλώς, οι ιδιοκτήτες οφείλουν να τοποθετούν φίμωτρο στο ζώο και να χρησιμοποιούν λουρί όχι μεγαλύτερο των δύο μέτρων όταν το βγάζουν βόλτα σε δημόσιους χώρους.
Πώς προέκυψε το American Bully
Το American Bully είναι μια ράτσα σκύλου που προήλθε από διασταύρωση αμερικανικού pit bull terrier με αμερικάνικο Staffordshire Terrier. Σκοπός της ανθρώπινης αυτής παρέμβασης η δημιουργία ενός πιο μυώδους και δυναμικού σκύλου.
Πρωτοεμφανίστηκε το 2004 και ακολούθως αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά από φορέα το 2008.
Ως XL ορίζεται το μεγαλύτερο από τα τέσσερα μεγέθη, καθώς μπορεί να ξεπεράσει τα 60 κιλά. Ζει από 8 ως 13 χρόνια. Τα υπόλοιπα είναι το Standard, το Pocket και το Classic
Είναι πολύ δυνατό και -σε κάποιες περιπτώσεις- επιθετικό. Ταυτόχρονα όμως είναι πανέξυπνο, προσαρμοστικό και πολύ δεκτικό στην εκπαίδευση. Αρκεί αυτή να είναι η κατάλληλη και να μην αποσκοπεί στην ανάπτυξη της αγριότητας που ο εκάστοτε ιδιοκτήτης του επιδιώκει.
Απειλή φυλάκισης ως έξι μήνες και θανάτωση
Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει θεσπίσει νόμο που απαγορεύει τα «εκτός ελέγχου» σκυλιά και τις διασταυρώσεις τους. Σε αυτόν πρόκειται να ενταχθεί το American XL Bully. Αστυνομία και Τοπικές Αρχές έχουν τη δικαιοδοσία να κατασχέσουν απαγορευμένους σκύλους και να τους κρατήσουν ακόμα κι αν δεν έχουν δράσει επικίνδυνα ή δεν έχει γίνει καταγγελία.
Εάν μια υπόθεση καταλήξει στο δικαστήριο, ο ιδιοκτήτης οφείλει να αποδείξει ότι ο σκύλος του δεν είναι απαγορευμένος. Εάν δεν δεν το αποδείξουν ή να παραδεχθούν την ενοχή τους, υπάρχει η δυνατότητα να τους επιβληθεί από πρόστιμο ως και φυλάκιση έξι μηνών. Μάλιστα ο σκύλος τους θα θανατωθεί!