Η συμμετοχή είναι αυτή που θα κρίνει την εκλογή του ή της προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και όλα τα στοιχεία και οι εκτιμήσεις που υπάρχουν δείχνουν ότι την προσεχή Κυριακή δεν θα υπάρξει «λευκός καπνός» και θα χρειαστεί και δεύτερος γύρος στις 24 Σεπτεμβρίου.

Η προεκλογική εκστρατεία των υποψηφίων αρχηγών, της Έφης Αχτσιόγλου, του Στέφανου Κασσελάκη, του Νίκου Παππά, του Στέφανου Τζουμάκα και του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ολοκληρώνεται αύριο το βράδυ μέσα σε κλίμα τοξικότητας. Παράλληλα έκδηλη είναι η αγωνία πολλών για την ενότητα του χώρου την επόμενη μέρα και κατά πόσο πιθανή είναι μια διάσπαση.

Τα τρία εκ διαμέτρου αντίθετα σχέδια για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία αναδείχθηκαν διαφορετικές προσεγγίσεις για το πως εννοεί ο κάθε υποψήφιος το αύριο του κόμματος και ήταν σαφές ότι ουσιαστικά μιλάμε για τουλάχιστον τρία εκ διαμέτρου αντίθετα σχέδια για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Μεγάλο μειονέκτημα της συγκεκριμένης διαδικασίας ήταν το γεγονός, όπως πολύ σωστά ειπώθηκε δημόσια από τον Ν. Παππά, ότι δεν έγινε ουσιαστική συζήτηση μεταξύ των υποψηφίων και επίσης δεν ακούστηκαν θέσεις και προτάσεις και κρίσιμα ζητήματα, όπως πχ. για τα ελληνοτουρκικά.

Η επόμενη ημέρα των εκλογών

Η επόμενη μέρα των εκλογών θα δείξει κατά πόσο το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης θα παραμείνει ενωμένο και εάν θα μπει ξανά σε τροχιά εξουσίας. Όλα θα εξαρτηθούν και από τα ποσοστά των υποψηφίων και κατά πόσο αυτοί θα μπορούν να συνεννοηθούν την επόμενη μέρα και κυρίως να συνυπάρξουν.

Ζητούμενο η ενότητα

Δύσκολο στοίχημα για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε μια πρωτόγνωρη φάση της διαδρομής του καθώς η 15ετής αρχηγία του Αλέξη Τσίπρα διασφάλιζε και την ενότητα και την συνοχή που πλέον είναι ζητούμενα από εδώ και πέρα.

Ο φόβος της διάσπασης είναι υπαρκτός και είναι πολλά τα σενάρια που συζητούνται και τα οποία θα δούμε την επομένη των εκλογών να εξωτερικεύονται από διάφορα στελέχη. Και μάλιστα όταν γίνεται και δημόσια αναφορά από κεντρικά στελέχη στον όρο διάσπαση, όπως π.χ. από την Όλγα Γεροβασίλη ή τον βουλευτή Επικρατείας και επίτιμο αρχηγό ΓΕΕΘΑ, ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη, κατανοεί κανείς ότι η κατάσταση είναι σοβαρή όσο και κάποιοι να θέλουν να την ωραιοποιήσουν ή να δίνουν όρκους για ενότητα.