Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που πλήττουν τον πλανήτη αναμένεται να επηρεάσουν και την παγκόσμια βιομηχανία της μόδας, με τέσσερις από τις κορυφαίες χώρες παραγωγής ρούχων στον κόσμο να κινδυνεύουν να χάσουν κέρδη 65 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι το 2030.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για το Μπαγκλαντές, το Πακιστάν, το Βιετνάμ και την Καμπότζη.
Σύμφωνα με μελέτη του πανεπιστημίου Κορνέλ και του διαχειριστή επενδύσεων Schroders, οι 4 αυτές χώρες θεωρούνται ότι κινδυνεύουν ιδιαίτερα από τις ακραίες καιρικές συνθήκες, ενώ μπορεί να δουν ακόμα και μια πτώση 22% στις εξαγωγές του μέχρι το τέλος της δεκαετίας.
Οι κορυφαίες μάρκες μόδας που προμηθεύονται σε μεγάλο βαθμό ρούχα από αυτές τις χώρες θα πρέπει αρχικά να αλλάξουν τα ωράρια εργασίας και να διασφαλίσουν ότι οι εργαζόμενοι εκεί θα ξεκουράζονται και θα ενυδατώνονται επαρκώς, ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουμε τα ακραία καιρικά φαινόμενα όπως ο καύσωνας, αναφέρουν οι ερευνητές της Schroders και του παγκόσμιου ινστιτούτου εργασίας του Κορνέλ.
Οι τέσσερις ασιατικές χώρες επιλέχθηκαν για τη συγκεκριμένη μελέτη λόγω του ρόλου τους ως βιομηχανικά κέντρα παραγωγής ρούχων. Είναι χαρακτηριστικό ότι μαζί αντιπροσωπεύουν το 18% των παγκόσμιων εξαγωγών ενδυμάτων, διαθέτουν περίπου 10.000 εργοστάσια ένδυσης και υπόδησης και απασχολούν περισσότερους από 10,6 εκατομμύρια εργαζόμενους.
Ωστόσο, κάποιες πόλεις στις οποίες εδρεύουν τα εργοστάσια, όπως η Ντάκα, η Πνομ Πενχ, το Καράτσι, το Χο Τσι Μινχ και το Ανόι, αντιμετωπίζουν ήδη ακραία ζέστη και υγρασία. Παράλληλα, είναι επίσης πιθανό να αντιμετωπίσουν πλημμυρικά φαινόμενα.
Η ομάδα των ερευνητών δήλωσε ότι οι εκτιμήσεις της για την απώλεια των 65 δισεκατομμυρίων δολαρίων έως το 2030 βασίστηκαν στο σενάριο ότι οι ιδιοκτήτες αυτών των βιομηχανιών δεν θα λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση ακραίων φαινομένων.