Τραγική κατάληξη είχε για μια 32χρονη Ελληνίδα που διαμένει μόνιμα στη Γαλλία η επίσκεψη σε γνωστό εστιατόριο της γαλλικής πόλης Μπορντό.
Όπως μετέδωσαν σχετικά τα γαλλικά Μέσα, η νεαρή γυναίκα κατέληξε 1,5 ημέρα μετά το γεύμα της, παρέα με φίλους. Όπως έγινε γνωστό προσεβλήθη από τη (σοβαρή παραλυτική νόσο) αλλαντίαση κι έχασε τη ζωή της εξαιτίας της τοξίνης που αυτή παράγει ύστερα από την κατανάλωση σαρδελών που είχαν παρασκευαστεί απρόσεχτα από την επιχείρηση.
Ο σύζυγος της Ελληνίδας νοσηλεύεται ακόμη στην εντατική κλινικής, αλλά φαίνεται πως έχει διαφύγει τον κίνδυνο και θα μεταφερθεί εντός των επόμενων ωρών σε δωμάτιο, ενώ ένας φίλος – επισκέπτης από τη Βαρκελώνη έχει εισαχθεί σε τοπικό νοσοκομείο για ν’ αντιμετωπιστεί η κατάστασή του.
Συνολικά είναι περισσότερα από δέκα τα άτομα που -σύμφωνα με τους Γάλλους- δηλητηριάστηκαν με τον ίδιο τρόπο. Τα επτά εξ αυτών περιθάλπονται στην εντατική και πέντε δέχονται αναπνευστική θεραπεία.
Όλες οι περιπτώσεις κατεγράφησαν στο φημισμένο wine bar «Tchin Tchin» μεταξύ της Δευτέρας και Κυριακής, 4 με 10 Σεπτεμβρίου.
Οι γονείς της 32χρονης στο Live News
Αποκλειστικά στο Live News του Mega μίλησαν το απόγευμα της Πέμπτης οι γονείς της 32χρονης Ελληνίδας, η οποία τόσο ξαφνικά και απρόοπτα έφυγε από τη ζωή.
«Πήγαμε στο συγκεκριμένο εστιατόριο και φαίνεται ότι από αυτό εστιατόριο κολλήσαμε αλλαντίαση περίπου είκοσι άτομα. Ο σύζυγός της είναι στην εντατική κι αύριο θα βγει από αυτήν. Από την παρέα της, γιατί ήταν μόνιμος κάτοικος, αρρώστησε η κοπέλα, ο άντρας της και ένας τρίτος της παρέας που νοσηλεύτηκε στη Βαρκελώνη σε κρίσιμη κατάσταση.
Φάγανε θαλασσινά και σαρδέλες από ένα εστιατόριο πεντάστερο και φημισμένο στη Γαλλία. Από την Κυριακή (η 32χρονη) είχε συμπτώματα και ζήτησε ιατρική βοήθεια και περίθαλψη. Αυτή την στιγμή διεξάγεται προανάκριση από την εισαγγελέα του Μπορντό και την τοπική αστυνομία».
Η αλλαντίαση από επικίνδυνη τροφή
Προφανώς η άτυχη κοπέλα νόσησε από την τροφιμογενή μορφή της αλλαντίασης, η οποία προκύπτει όταν το Clostridium botulinum αναπτύσσεται και παράγει τοξίνη σε τρόφιμο το οποίο στη συνέχεια καταναλώνεται χωρίς να προηγηθεί κατάλληλο μαγείρεμά του ώστε να καταστραφεί η τοξίνη.
Η τοξίνη παράγεται συνήθως σε τρόφιμα ακατάλληλα παρασκευασμένα ή κονσερβοποιημένα, χαμηλής περιεκτικότητας σε αλάτι ή ζάχαρη, χαμηλής οξύτητας, καθώς και σε παστεριωμένα ή ελαφρώς μαγειρεμένα τρόφιμα που δεν έχουν καταψυχθεί, ειδικά σε αυτά σε αεροστεγή συσκευασία (π.χ καπνιστά ψάρια, προϊόντα κρέατος, σάλτσες κ.α).
Η τοξίνη καταστρέφεται με το βρασμό (85°C για 5 λεπτά ή περισσότερο), ενώ τα σπόρια απαιτούν περισσότερο χρόνο για να καταστραφούν (120Τ για 10 λεπτά ή περισσότερο).
Αρχικά οι ασθενείς παρουσιάζουν αδυναμία, ίλιγγο, θαμπή όραση, ξηροστομία, δυσκολία στην κατάποση και την ομιλία, λόγω της προσβολής των κρανιακών νεύρων από την αλλαντική τοξίνη. Τα νευρολογικά συμπτώματα είναι αποτέλεσμα της μυϊκής παράλυσης που προκαλείται από την αλλαντική τοξίνη και περιγράφονται ως «χαλαρή συμμετρική κατιούσα παράλυση».
Η παράλυση των αναπνευστικών μυών μπορεί να είναι θανατηφόρα αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως με μηχανική υποστήριξη της αναπνοής. Δεν παρατηρείται πυρετός ή απώλεια συνείδησης. Μπορεί να συνυπάρχουν γαστρεντερικές διαταραχές, όπως ναυτία, έμετος, δυσκοιλιότητα ή σπανιότερα διάρροια.