Την Τρίτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης γύρισε από το Στρασβούργο στην Ελλάδα με 2,25 δισ. από την Ευρώπη, με την υπόσχεση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για γρήγορη κινητοποίηση των διαθέσιμων πόρων αλλά και την επιθυμία να κλείσει το ζήτημα ενός ενδεχόμενου ανασχηματισμού, τουλάχιστον αυτή την στιγμή, το οποίο άνοιξε με τη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη «όλοι κρινόμαστε συνεχώς».

Χαρακτηριστικό είναι ότι από την ορκωμοσία της πριν από δύο περίπου μήνες, η κυβέρνηση ήδη μετράει τις απώλειες του Νότη Μηταράκη και του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, γεγονός που θαμπώνει την εικόνα της ισχυρής εντολής που πήρε στις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Εντούτοις, όπως και στην προηγούμενη τετραετία ο Πρωθυπουργός φαίνεται να προτιμά περισσότερο μικρές παρά δομικές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.

Το τέλος του ανασχηματισμού

Την Τρίτη,επίσης, έλαβε χώρα η συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον Βασίλη Κικίλια. Μια συνάντηση με έντονο συμβολισμό αφού ήταν αυτή που έβαλε «τέλος» στις φήμες περί αντικατάστασης του υπουργού. Πάντως, η τακτική του Πρωθυπουργού να μην αντιδράσει σπασμωδικά στην καταστροφή που συντελέστηκε στη Θεσσαλία από την κακοκαιρία Daniel, ενδέχεται να οφείλεται στο γεγονός ότι επί του παρόντος η καταγραφή των ζημιών βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη.

Το ακριβές μέγεθος της καταστροφής δεν έχει ακόμα αποσαφηνιστεί. Ενδεχομένως ο ανασχηματισμός να αποτελεί και έναν άσσο που θα «τραβηχτεί» σε περίπτωση που ο τελικός λογαριασμός της καταστροφής ανέβει σε όλα τα επίπεδα.

Είναι και οι αυτοδιοικητικές εκλογές τον Οκτώβριο που αναμένεται να σφυγμομετρήσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στη ΝΔ. Θα εκφραστεί στην κάλπη και ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα η δυσαρέσκεια που υπάρχει στην κοινωνία για την εικόνα ανημποριάς του κρατικού μηχανισμού στις φωτιές και τις πλημμύρες;

Αυξάνει την πίεση η Αντιπολίτευση

Την ίδια στιγμή η αντιπολίτευση αυξάνει την πίεση στον Πρωθυπουργό, καθώς ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, κατέθεσε ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων προς τον πρωθυπουργό, σχετικά με τις ενέργειες που έχει κάνει η κυβέρνηση για την εξασφάλιση πόρων από την ΕΕ για την αποκατάσταση των καταστροφών.

Μάλιστα, ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει και αίτημα για διεξαγωγή συζήτησης σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.

Στο ίδιο πλαίσιο το ΠαΣοΚ και ο Νίκος Ανδρουλάκης, που θα είναι και ο πολιτικός αρχηγός που θα «ανοίξει τον χορό» των ομιλιών στη ΔΕΘ, ανεβάζει τους αντιπολιτευτικούς τόνους. Από το βήμα της ΔΕΘ την Παρασκευή, ο Πρόεδρος του ΠαΣοΚ αναμένεται να ανακοινώσει «ένα πλαίσιο αντιμετώπισης όλων των σημαντικών επιπτώσεων» στη Θεσσαλία, προπορευόμενος του Πρωθυπουργού για πρώτη φορά στην Ιστορία της έκθεσης. Έπειτα, το μετά την ολοκλήρωση της παρουσίας του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη το Σαββατοκύριακο, ο κ. Ανδρουλάκης θα πραγματοποιήσει συνέντευξη Τύπου στην οποία αναμένεται να απαντήσει και να αναλύσει τις εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκης.

Η καταστροφή άλλαξε το καλάθι της ΔΕΘ

Πάντως, η κακοκαιρία επηρέασε άμεσα τα μέτρα στήριξης που θα ανακοινώνονταν κατά την διάρκεια της ΔΕΘ, δεδομένου ότι η κυβέρνηση καλείται να στηρίξει τους χιλιάδες πολίτες που έχουν χάσει σπίτια, καλλιέργειες και επιχειρήσεις, την ώρα που ο κρατικός μηχανισμός πρέπει να αποκαταστήσει και τις υποδομές που καταστράφηκαν.

Έτσι, όπως ανακοίνωσε και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, το Market Pass δεν θα επεκταθεί για τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, ενώ παράλληλα το έκτακτο επίδομα που σχεδιαζόταν να δοθεί στους συνταξιούχους τον Δεκέμβριο, δηλαδή την περίοδο των Χριστουγέννων, θα πάει για τον Ιανουάριο προκειμένου να εγγραφεί ως έξοδο στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους. Ενώ, κατά πληροφορίες, στο κάδρο βρίσκεται και η επιβολή ενός ειδικού τέλους για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών από το 2024.

Η παρέμβαση του Αρείου Πάγου

Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και η παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη για τις πλημμύρες, η οποία παρήγγειλε έρευνα για τις ενδεχόμενες ευθύνες και παραλείψεις περιφερειακών και δημοτικών αρχών, ως προς την διάθεση πόρων και κονδυλίων για την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων και υποδομών στη Θεσσαλία.

Με τις πιέσεις να έρχονται από πολλά πεδία και με τις παροχές που μπορεί να διαθέσει η κυβέρνηση για τον κατευνασμό της δυσαρέσκειας των πολιτών, ενδέχεται να φανούν σε σύντομο χρονικό διάστημα οι επιπτώσεις των τελευταίων φυσικών καταστροφών στα ποσοστά της Πειραιώς, με πρώτο κρασ τεστ τις επικείμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.