Τον Νοέμβριο του 2020 «ΤΟ ΒΗΜΑ» μια από τις ιστορικότερες και επιδραστικότερες εφημερίδες στην Ελλάδα, ξεκίνησε έναν πρωτοποριακό θεσμό: Την έκδοση Μαθητικών Εφημερίδων. Η ιστορική εφημερίδα άνοιξε τις σελίδες της στα σχολεία της χώρας επιλέγοντας ένα Γυμνάσιο ή Λύκειο από διαφορετική πόλη κάθε μήνα για να δώσει φωνή στους μαθητές και τις μαθήτριες με το να δημιουργήσουν την δική τους εφημερίδα.

Εδώ και δυόμισι χρόνια εκατοντάδες μαθητές ανταποκρίθηκαν αμέσως, σε αυτή την πρωτοβουλία του «ΒΗΜΑΤΟΣ» γεγονός που αποτελεί μια ένδειξη για την ανάγκη των παιδιών για καινοτομία και για διαφορετικές διαδικασίες μάθησης με βάση το τρίπτυχο «ερευνώ, συγγράφω, δημοσιεύω» που ακολουθεί κάθε επιστήμονας στη ζωή του.

Μέχρι στιγμής 33 Μαθητικές Εφημερίδες έχουν κυκλοφορήσει ως ένθετα με «ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ» οι οποίες είναι διαθέσιμες και σε ηλεκτρονική μορφή στην ομώνυμη ενότητα του ψηφιακού «ΒΗΜΑΤΟΣ»

«ΤΟ ΒΗΜΑ» του Ευόσμου, μαθητική έκδοση

«Education Leaders Awards»

Η σημασία του προγράμματος, που συνεχίζεται φέτος για τρίτη χρονιά, με στόχο να επεκταθεί και σε άλλες πόλεις, καθίσταται σαφέστερη όταν λάβουμε υπόψη μας τόσο το ψηφιακό περιβάλλον στο οποίο έχουν μεγαλώσει αυτές οι γενιές, όσο και τη συνάφεια της δημοσιογραφικής έρευνας, με εκείνη που ήδη καλούνται να κάνουν στο πλαίσιο της εκπαίδευσής  τους.

Στις 3 Ιουλίου 2023 σε ειδική τελετή στο πλαίσιο των βραβείων «Education Leaders Awards» απονεμήθηκε Τιμητικό Βραβείο στον θεσμό που έδωσε φωνή σε εκατοντάδες μαθητές από όλη την Ελλάδα.

Η Πρόεδρος  της  Κριτικής Επιτροπής, κυρία Άννα Διαμαντοπούλου, εξήρε τη σημασία και την προσφορά των Μαθητικών Εφημερίδων στο σύνολο της εκπαίδευσης στη χώρα μας,  γεγονός  για  το οποίο ομόφωνα συμφώνησαν και τα υπόλοιπα εκλεκτά μέλη της Επιτροπής,  που απαρτιζόταν από διακεκριμένους καθηγητές πανεπιστημίου, εκπαιδευτικούς, εκπροσώπους φορέων από τον χώρο της ιδιωτικής και της δημόσιας εκπαίδευσης της χώρας, επιχειρηματίες και εμπειρογνώμονες του εκπαιδευτικού χώρου.

«Η Ελλάδα μέσα από τα μάτια των Μαθητών», εικαστική έκθεση του προγράμματος Μαθητικές Εφημερίδες του «ΒΗΜΑΤΟΣ»

Έκθεση στην Πινακοθήκη Πειραιά

Τα εξώφυλλα των Μαθητικών Εφημερίδων, πραγματικά έργα τέχνης που φιλοτεχνούν εικαστικοί είτε εγνωσμένου κύρους είτε ταλαντούχοι φοιτητές και φοιτήτριες, τελειόφοιτοι και απόφοιτοι της Σχολής Καλών Τεχνών, μαζί με τα πρωτότυπα Έργα Ζωγραφικής (πίνακες) πρόκειται να εκτεθούν στη Δημοτική Πινακοθήκη του Πειραιά, Φίλωνος 29 την χρονική περίοδο 15/09/2023 – 25/09/2023 προκειμένου να έχουν την ευκαιρία να τα επισκεφθούν οι μαθητές, εκπαιδευτικοί αλλά και  εκπρόσωποι της Πνευματικής, Πολιτιστικής και Πολιτικής  Ηγεσίας του Τόπου.

Ο Υπουργός Παιδείας κύριος Κυριάκος Πιερρακάκης επιθυμώντας να στηρίξει τον δημοσιογραφικό θεσμό των Μαθητικών Εφημερίδων του Βήματος έθεσε υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας την Εικαστική Έκθεση με θέμα «Η Ελλάδα μέσα από τα μάτια των Μαθητών» και το θεσμό των Μαθητικών Εφημερίδων.

Θα ήταν ιδιαίτερη τιμή και χαρά για «ΤΟ ΒΗΜΑ» να επισκεφθούν την έκθεση οι μεγάλοι πρωταγωνιστές της εκπαίδευσης, που δεν είναι άλλοι από τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς.

«ΤΟ ΒΗΜΑ» της Λήμνου, μαθητική εφημερίδα.

Επίσημη εκδήλωση

Την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2023, στις 19:00, στον χώρο της έκθεσης, διοργανώνεται εκδήλωση στην οποία κεντρικός ομιλητής θα είναι  ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κυριάκος Πιερακάκης. Επίσης χαιρετισμό θα απευθύνουν η υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Δόμνα – Μαρία Μιχαηλίδου, ο δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, ο Πρυτανης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθήνων, Γεράσιμος Σιάσος, ο καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης, Εμμανουήλ Μαυρομμάτης και ο διευθυντής της εφημερίδας  «ΤΟ ΒΗΜΑ», Γιώργος Μαντέλας.

Εκδήλωση για την έκθεση: «Η Ελλάδα μέσα από τα μάτια των Μαθητών» του προγράμματος Μαθητικές Εφημερίδες