Αντιδράσεις έχει προκαλέσει, όπως και η ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του, το νέο προεκλογικό σποτ του Στέφανου Κασσελάκη από τη Μακρόνησο, το οποίο στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ το χαρακτηρίζουν ως «επικοινωνιακό σόου» και «μια προσπάθεια του ίδιου να συνδεθεί με την αριστερά». Την ίδια στιγμή, συζητήσεις προκαλεί η αναφορά της Όλγας Γεροβασίλη «ότι καμμία φορά δεν είναι κακές οι διασπάσεις».
Σε κάθε περίπτωση το κλίμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ 4 + 1 μέρες μέχρι να στηθούν οι κάλπες, μυρίζει μπαρούτι. Είναι χαρακτηριστικό, ότι οι αντιμαχόμενες πλευρές επιδόθηκαν σε έναν πόλεμο χαρακωμάτων για τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων που βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Αυτή την στιγμή, όλα δείχνουν ότι η κούρσα για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, είναι κούρσα για δυο. Οι εκτιμήσεις στο εσωτερικό του κόμματος δίνουν και παίρνουν. Στις συζητήσεις μεταξύ στελεχών και βουλευτών, υπάρχει άποψη ότι η κυρία Αχτσιόγλου, ως μια «ασφαλής επιλογή», έχει το προβάδισμα. Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα φαίνεται να κερδίζει έδαφος η εκτίμηση ότι στην παρούσα φάση το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, «χρειάζεται» κάτι καινούριο και απρόβλεπτο.
Το μεγάλο στοίχημα, είναι η συμμετοχή στην διαδικασία, δηλαδή το μέγεθος του εκλογικού σώματος που θα δώσει την νομιμοποίηση στον νέο αρχηγό. Η Κουμουνδούρου φαίνεται να κατεβάζει τον πήχη της συμμετοχής καθώς το πολεμικό σκηνικό στον ΣΥΡΙΖΑ, δείχνει να απωθεί τους πολίτες από την εκλογική διαδικασία. Η κυρίαρχη εκτίμηση είναι ότι το ύψος της συμμετοχής, αν δηλαδή το εκλογικό σώμα αποτελείται από τον στενό πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ είτε θα εμπλουτιστεί με την συμμετοχή νέων δυνάμεων από την κοινωνία, θα καθορίσει την δυναμική των υποψηφιοτήτων. Όλα πάντως δείχνουν ότι θα χρειαστεί δεύτερο γύρος και ότι ο νέος αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ θα χρειαστεί χρόνο, υπομονή και προσπάθεια να κρατήσει το κόμμα ενωμένο.
Το νέο προεκλογικό σποτ Κασσελάκη
Χθες, ο υποψήφιος Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης ανέβασε στα Social Media ένα νέο προεκλογικό σποτ διάρκειας περίπου 2 λεπτών στο οποίο εμφανίζεται ο ίδιος στη Μακρόνησο, συνοδευόμενος από τον πρώην αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Ευάγγελο Αποστολάκη, η παρουσία του οποίου επίσης σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως, κυρίως ως μια κίνηση που έχει σκοπό να κατευνάσει τις αντιδράσεις όσον αφορά την κατάργηση της υποχρεωτικής θητείας στον στρατό.
Στο μήνυμά του, ο κ. Κασσελάκης αναφέρει πως «εδώ, στη Μακρόνησο, απέναντι από την Αττική, κόπηκε η Ελλάδα στα δύο. Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς με τις πληγές μας. Γιατί μόνο τότε μπορούμε να τις επουλώσουμε», σημειώνοντας πως «σ’ αυτή την άνυδρη γη μεταφέρθηκαν χιλιάδες άνθρωποι που επέμεναν να είναι Αριστεροί. Για να ‘διορθωθούν’ με ξύλο και βασανιστήρια. Για να γίνουν καλοί πολίτες για το κράτος της Δεξιάς. Όμως δεν πρόδωσαν τις ιδέες τους».
«Ανάμεσά τους: Γιάννης Ρίτσος, Μίκης Θεοδωράκης, Τάσος Λειβαδίτης, Νίκος Κούνδουρος, Μάνος Κατράκης, Μενέλαος Λουντέμης, Νίκος Καρούζος, Τίτος Πατρίκιος. Και τόσοι ακόμη… Λέτε να συμφωνούσαν όλοι;», τονίζει ο υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Όσον αφορά τις εσωκομματικές διαδικασίες, ο ίδιος υπογραμμίζει πως «λέτε να μην είχαν διαφωνίες, διαφορετικές προσεγγίσεις; Όμως στάθηκαν ο ένας δίπλα στον άλλον. Κουβάλησαν κυριολεκτικά ο ένας τον άλλον. Οραματίστηκαν έναν κόσμο στον οποίο όλοι θα έχουν μερίδιο στο φως. Αυτό πρέπει να κάνουμε κι εμείς σήμερα», για να προσθέσει ότι «οι εκλογές είναι μία ανταγωνιστική διαδικασία. Αυτό μας κάνει πολλές φορές να ξεχνάμε ποιοι είμαστε, από πού ερχόμαστε και τι θέλουμε να πετύχουμε. Συλλογικά ως κόμμα και όχι ατομικά ως υποψήφιοι. Γιατί το συλλογικό είναι πιο μεγάλο από τον καθένα μόνο του».
«Γι’ αυτό θα είμαστε όλοι μαζί, με μία λέξη: Αλληλεγγύη. Αλληλεγγύη μεταξύ μας. Για να φτιάξουμε στη συνέχεια ένα κράτος αλληλεγγύης για όλους τους πολίτες», αναφέρει ο κ. Κασσελάκης.
Μπίτσης, Κόκκαλης και Καραγιαννίδης κατά Κασσελάκη
Σφοδρή ήταν η αντίδραση του Νίκου Μπίστη, μέλους του Πολιτικού Συμβουλίου ΣΥΡΙΖΑ, που με ανάρτησή του στο Facebook, ο οποίος αφήνει αιχμές αναφορικά με την σοβαρότητα της υποψηφιότητας Κασσελάκη για την Προεδρία του κόμματος, ο ίδιος χαρακτηριστικά αναφέρει πως «η ιστορική μνήμη δεν προωθείται με μια επ ευκαιρία επίσκεψη στην Μακρόνησο ούτε βέβαια με εναγκαλισμό εθνικής συμφιλίωσης με τον ναύαρχο Αποστολάκη. Είναι πολυ σοβαρά πράγματα αυτά για να τα εντάσσεις στην προεκλογική σου καμπάνια» λέγοντας πως «την Κυριακή, λοιπόν, ψηφίζουμε πέραν των άλλων και για την σοβαρότητα του κόμματος μας».
Στο ίδιο πλαίσιο και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρος Κόκκαλης, «πιάστηκε» από τη φράση του σποτ «κόπηκε η Ελλάδα στα δύο», λέγοντας ότι «η Ελλάδα είναι κομμένη στα δύο επειδή είναι πλημμυρισμένη η Εθνική Οδός μία εβδομάδα μετά το φαινόμενο» για να προσθέσει «από μένα είναι όχι».
Μάλιστα, ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Καραγιαννίδης, τον χαρακτήρισε «τουρίστα της Αριστεράς». Αντίθετα, ο Παύλος Πολάκης συνεχάρη για την «πρωτοβουλία» τον κ. Κασσελάκη.
Αξίζει να αναφερθεί ότι, η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, Δέσποινα Κουτσούμπα, αναφέρθηκε σε ανάρτησή της στο θέμα της άδειας που χρειάζεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού για την «οποιαδήποτε επαγγελματική βιντεοσκόπηση», με την ίδια να «ελπίζει» ότι ο Στέφανος Κασσελάκης «έχει ζητήσει τις απαιτούμενες άδειες και να είναι λάθος η πληροφόρησή μου».
Η «μυστήρια» αναφορά της Γεροβασίλη
Σίγουρα όμως, η δήλωση της κα. Γεροβασίλη είναι αυτή που έχει τραβήξει τα βλέμματα, καθώς σε ερώτηση στο ioanninatv αναφορικά με το εάν η υποψηφιότητα Κασσελάκη διαμορφώνει σκηνικό διάσπασης στον ΣΥΡΙΖΑ, η Αντιπρόεδρος της Βουλής απάντησε πως «καμιά φορά δεν είναι κακές οι διασπάσεις», κάνοντας αναφορά σε εκείνη που έγινε το 2015 μετά την υπογραφή από τον Τσίπρα του 3ου μνημονίου: «Το 2015 υπήρξε μια διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ και τα πράγματα προχώρησαν μπροστά». Μάλιστα, σχολίασε πως οι χωρισμοί «πολλές φορές δεν είναι κακό πράγμα».