Ανατροπές στον σχεδιασμό της κυβέρνησης φέρνει η ανυπολόγιστη καταστροφή στον θεσσαλικό κάμπο εξαιτίας των πλημμυρών. Το καλάθι του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ «αδειάζει» καθώς η κυβέρνηση καλείται να στηρίξει τους χιλιάδες πολίτες που έχουν χάσει σπίτια, καλλιέργειες και επιχειρήσεις, την ώρα που ο κρατικός μηχανισμός πρέπει να αποκαταστήσει και τις υποδομές που καταστράφηκαν.
Έτσι, τα ορμητικά νερά του Daniel «έπνιξαν» την επέκταση του Market Pass ενώ παράλληλα το έκτακτο επίδομα που σχεδιαζόταν να δοθεί στους συνταξιούχους τον Δεκέμβριο, δηλαδή την περίοδο των Χριστουγέννων, θα πάει για τον Ιανουάριο προκειμένου να εγγραφεί ως έξοδο στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους.
Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει στην ΔΕΘ ένα ειδικό τέλος για τις φυσικές καταστροφές. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν θα είναι καθολικός φόρος, ενώ στο τραπέζι μπαίνουν τα υπερκέρδη των επιχειρήσεων.
Συμπληρωματικός προϋπολογισμός 600 εκατομμυρίων
Εντός των προσεχών ημερών θα κατατεθεί από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών συμπληρωματικός προϋπολογισμός ύψους περίπου 600 εκατ. ευρώ για να αντιμετωπιστούν σε πρώτη φάση οι συνέπειες της πρόσφατης κακοκαιρίας. Από αυτά τα 450 εκατομμύρια θα χρησιμοποιηθούν για την κρατική αρωγή και τα 150 εκατομμύρια για την κάλυψη αγροτών μέσω του ΕΛΓΑ.
Ανησυχία υπάρχει και για την εφοδιαστική αλυσίδα καθώς στον θεσσαλικό κάμπο παράγεται πάνω από το 1/3 του ελληνικού βαμβακιού, το 70% των ζαχαρότευτλων, το 60% της βιομηχανικής ντομάτας, πάνω από το 30% του κριθαριού, κηπευτικά, πάνω από το 50% σημαντικών οσπρίων, αλλά και σχεδόν το 20% των κτηνοτροφικών φυτών για σανό. Σημαντική επίσης είναι η παραγωγή σε χοιρινό και πρόβειο κρέας (16% και 36% της συνολικής παραγωγής στην Ελλάδα, αντιστοίχως), ενώ στη Θεσσαλία παράγεται και πάνω από το 20% του πρόβειου γάλακτος, το οποίο χρησιμοποιείται για την παρασκευή φέτας και άλλων τυροκομικών προϊόντων.
Ήδη, σύμφωνα με το ρεπορτάζ παρατηρούνται ελλείψεις στην αγορά αλλά και ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά ειδικά στις πληγείσες περιοχές.
«Φρένο» στα σενάρια ανασχηματισμού
Με το μέτωπο της οικονομίας λοιπόν να «καίει» ο πρωθυπουργός θέλει να ανέβει στη Θεσσαλονίκη έχοντας κλείσει, επί του παρόντος τουλάχιστον, το ζήτημα ενός ενδεχόμενου ανασχηματισμού.
Την Τρίτη ο Βασίλης Κικίλιας έβαλε φρένο στα περί παραίτησής του και μια μέρα αργότερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε μαζί του στο Μέγαρο Μαξίμου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον κ. Κικίλια είχε ως στόχο να «παγώσει» τις φήμες περί αντικατάστασης του υπουργού σε έναν επικείμενο ανασχηματισμό της κυβέρνησης, ο οποίος δεν θα γίνει άμεσα όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, παρά τα σχετικά σενάρια που «φούντωσαν» τις τελευταίες ημέρες.