Σπαρτιάτες εναντίον… Αθηναίων;

Ουδείς, εξαρχής, αμφέβαλλε ότι ο Ηλίας Κασιδιάρης ήταν ο αρχηγός των Σπαρτιατών και ο Βασίλης Στίγκας ήταν… παροδικός, όμως, τα κόμματα στην Ελλάδα είναι αρχηγικά και ο Βασίλης Στίγκας παίζει τον ρόλο του.

Ενώ… «ο κόσμος καίγεται» στην κυριολεξία, κωμικοτραγικές σκηνές εκτυλίσσονται στο ελληνικό Κοινοβούλιο με τους βουλευτές του κόμματος των Σπαρτιατών να σφάζονται μεταξύ τους.

Συμβολική είναι άραγε η επιλογή της ονομασίας του κόμματος αυτού; Δεν επιχειρούν βέβαια νίκη εναντίον των Αθηναίων, όπως στο παρελθόν στον πόλεμο μεταξύ τους, που ο βαθύτερος λόγος του, από πολιτική άποψη, ήταν η ιδεολογική και πολιτειακή διαφορά ανάμεσα στην δημοκρατική Αθήνα και την ολιγαρχική Σπάρτη, με αποτέλεσμα καταστροφικό για ολόκληρη την Ελλάδα, καθώς και σημαντική κατάρρευση των ηθικών αξιών στις ανθρώπινες σχέσεις. Ομως, και στη σύγχρονη Ελλάδα, ο φυλακισμένος Σπαρτιάτης «απειλεί» την Αθήνα με την υποψηφιότητά του! Χαρακτηριστικά ο ΚΥΡ με το ανεξάντλητο χιούμορ του σχολιάζει: οι Σπαρτιάτες εγκατέλειψαν τον αρχηγό τους και παίρνουν εντολές από τον …Ξέρξη. Ουδείς, εξαρχής, αμφέβαλλε ότι ο Ηλίας Κασιδιάρης ήταν ο αρχηγός των Σπαρτιατών και ο Βασίλης Στίγκας ήταν… παροδικός, όμως, τα κόμματα στην Ελλάδα είναι αρχηγικά και ο Βασίλης Στίγκας παίζει τον ρόλο του. Ισχυρίζεται ότι η μάχη για τον έλεγχο του κόμματος από «αντάρτες» με αφανή πρωταγωνιστή τον Ηλία Κασιδιάρη δεν έχει μόνον πολιτική διάσταση αλλά και οικονομική, εξαιτίας διεκδίκησης της παχυλής κρατικής χρηματοδότησης των Σπαρτιατών. Μιλά για εκβιασμούς ελληνικής Μαφίας με μεθόδους Δον Κορλεόνε, και βάζει μάλιστα νομική διάσταση στο θέμα, δηλώνοντας συγχρόνως ότι για τον ίδιο είναι υπεραρκετή η βουλευτική αποζημίωση… Παράλληλα οι βουλευτές του κατηγορούν τον αρχηγό για παρόμοιες ενέργειες και αποχωρούν… και ο αριθμός των ολίγων βουλευτών έχει σοβαρές συνέπειες για το κόμμα. Η πλήρης σύγχυση!

Είχα και σε προηγούμενο άρθρο μου επισημάνει ότι η έλλειψη ικανής δημοκρατικής αντιπολίτευσης και η παράλληλη άνοδος των φασιστικών μορφωμάτων, σε μια κοινωνία που ταλανίζεται καθημερινά, εγκυμονεί κινδύνους. Η Ελλάδα μάλιστα υστερεί ως προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου παρόμοιες παρατάξεις εκπροσωπούνται από προσωπικότητες, όπως της Λεπέν και της Μελόνι.

Η Βουλή αδύναμη, παρατηρεί τις διαμάχες και ο πολίτης διερωτάται αν ούτε το Σύνταγμα μπορεί να την προστατεύσει. Ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας επεσήμανε ότι το προδιαγεγραμμένο τέλος της Κ.Ο. των Σπαρτιατών έχει και θεσμικές διαστάσεις, και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι υπάρχουν κοινοβουλευτικές επιπτώσεις για όλα όσα ακούστηκαν στη Βουλή. Η αναβολή, όμως, λήψης αποφάσεων και η ανοχή θα οδηγήσουν σε αδιέξοδο. Δεν είναι λογικό να γνωρίζουν τον κίνδυνο και να αδιαφορούν, όπως ακριβώς συνέβη και με τις προβλέψεις για τον κίνδυνο των πρόσφατων καταστροφικών πυρκαγιών. Είναι αδιανόητο μια δημοκρατική πολιτεία να αδυνατεί να σταματήσει την πρωτοφανή αυτή εξέλιξη. Εως πότε ο φυλακισμένος θα απειλεί τη δημοκρατία. Στο τέλος θα χάσει αυτός την υπομονή του… και ποιος τους σώζει!

Οι πολιτικοί μας γνωρίζουν καλά ότι στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Ποιον εξυπηρετεί η καθυστέρηση; Ας προχωρήσουν επιτέλους!

Η κυρία Στέλλα Πριόβολου είναι ομότιμη καθηγήτρια, πρόεδρος Σώματος Ομοτίμων Καθηγητών ΕΚΠΑ, κοσμήτορας Δημοτικού Λαϊκού Πανεπιστημίου Αγίας Παρασκευής.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.