Ανασχηματισμός ή διορθωτικές κινήσεις;

Επειδή πάλι φούντωσαν οι πληροφορίες για ανασχηματισμό ρώτησα ευθέως συνεργάτες του Πρωθυπουργού εάν όντως ισχύει κάτι τέτοιο μετά την παραίτηση ή «καρατόμηση» (πείτε το όπως θέλετε) δύο υπουργών (Μηταράκη και Βαρβιτσιώτη). Παραιτήσεις που έγιναν μέσα σε δύο μήνες, πριν καλά- καλά λειτουργήσει το… rotation με βάση το οποίο σχηματίστηκε η κυβέρνηση μετά τις εκλογές. Μου είπαν λοιπόν ότι ο Πρωθυπουργός αποφεύγει τους ανασχηματισμούς, ποιος ξέρει όμως γιατί; Ίσως επειδή μπορούν να δημιουργήσουν περισσότερα προβλήματα παρά να λύσουν. Άλλωστε κατά τη διάρκεια της προηγούμενης κυβέρνησης δεν υπήρξαν δομικοί ή μεγάλης κλίμακας ανασχηματισμοί. Ωστόσο προτιμά, αυτό που ονομάζουν οι συνεργάτες του, «διορθωτικές κινήσεις», τις οποίες μπορεί να τις κάνει, όποτε διαπιστώσει πώς ένας υπουργός ή υφυπουργός υποπέσει σε λάθη.

Οι διορθωτικές κινήσεις μπορεί να γίνουν από τον κ. Μητσοτάκη ακόμα και παραμονές εκλογών, αδιαφορώντας για το πολιτικό κόστος. Έως εδώ καλά θα πείτε, αλλά οι συνεργάτες του πρωθυπουργού υπενθύμισαν, με εκείνο το μυστηριώδες ύφος που έχουν όταν θέλουν να μην αποκαλύψουν κάτι πως «οι ανασχηματισμοί και η προκήρυξη πρόωρων εκλογών, δεν ανακοινώνονται» και μας άφησαν πάλι με την απορία. Ήταν, βλέπετε και το μήνυμα του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη για νέες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα με το «όλοι κρινόμαστε συνεχώς» που μπέρδεψε περισσότερα τα πράγματα… Αλλά τι θα γίνει όταν υποχωρήσουν τα νερά στον Κάμπο; Θα περιοριστεί σε μία μόνον αλλαγή (διάβαζε Βαρβιτσιώτης) ή θα υπάρξουν και άλλες διορθωτικές κινήσεις;

***

Πότε και γιατί ο Στυλιανίδης αποφάσισε να πάει στο Ναυτιλίας

Από την περασμένη Παρασκευή, μαθαίνω πως προτάθηκε στον Χρήστο Στυλιανίδη να ξανά- εισέλθει στην κυβέρνηση και συγκεκριμένα στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιώτικης Πολιτικής. Πράγμα που σημαίνει ότι από την Παρασκευή ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αποφασίσει την απομάκρυνση του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη. Για όσους είχαν αμφιβολία ας σταθούν στη φράση του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι η «παραίτηση» ήταν αναπόφευκτη.

Ο κ. Στυλιανίδης στην αρχή αρνήθηκε τη θέση, αλλά, όπως μαθαίνω η πίεση ήταν μεγάλη, αφού ως πρώην επίτροπος στην ΕΕ, είχε ισχυρές γνωριμίες με τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς και τον θεωρούσαν «χρήσιμο» όσον αφορά τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών, που τώρα τελευταίως αυξήθηκαν. Αλλά ποιο λόγο επικαλέστηκε ο κ. Στυλιανίδης για τον οποίο αρνείτο να εισέλθει στην κυβέρνηση; Μαθαίνω ότι εξέταζε τούτη την περίοδο διαδοχικές προτάσεις για διδασκαλία σε μεγάλα πανεπιστήμια. Την Δευτέρα το πρωί όμως μετά το τελευταίο τηλεφώνημα που δέχτηκε από τον Πρωθυπουργό, απάντησε «όπως και όπου θέλετε εσείς κύριε Πρόεδρε». Εδώ υπάρχει μια μικρολεπτομέρεια που ίσως έχει τη σημασία της. Δεν υπήρξε καμία πρόθεση εκ μέρους του κ. Στυλιανίδη να δεχθεί το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας (εάν βεβαίως του γινόταν πρόταση). Και τούτο γιατί θεωρούσε μέγα λάθος να ξαναπάει σε ένα υπουργείο το οποίο υπηρέτησε και τη στιγμή που ο Πρωθυπουργός το εμπιστεύθηκε σε άλλο πρόσωπο.

***

Τα πηγαδάκια των γαλάζιων και ο αχαρτογράφητος εφοπλιστικά υπουργός

Πάντως για να ξέρετε ότι αίσθηση προκάλεσε στις τάξεις των βουλευτών της ΝΔ η επιλογή του Χρήστου Στυλιανίδη για τη θέση του νέου υπουργού Ναυτιλίας. Ίσως μάλιστα και μεγαλύτερη κι από την αρχική του τοποθέτηση στην προηγούμενη κυβέρνηση. Όπως έλεγαν οι γαλάζιοι βουλευτές σε χθεσινά πηγαδάκια «σε μια περίοδο συνολικής αμφισβήτησης του μοντέλου πολιτικής προστασίας, η νέα του θέση δείχνει πως το Μαξίμου για τη σημερινή κακή εικόνα με τις φωτιές και τις πλημμύρες χρεώνει τα πάντα στον υπουργό των 60 ημερών Βασίλη Κικίλια». Έκπληξη όμως προκάλεσε η τοποθέτηση αυτή και στη ναυτιλιακή κοινότητα του μεγάλου λιμανιού καθώς ο εκ Κύπρου υπουργός είναι… αχαρτογράφητος εφοπλιστικά.

***

Με τι ασχολείται τώρα ένας παραιτηθείς υπουργός;

Τι κάνουν όμως οι υπουργοί που φεύγουν (έτσι όπως φεύγουν) από το κυβερνητικό σχήμα; Ο Βαρβιτσιώτης έφυγε χθες, αλλά ο Νότης Μηταράκης; Σας πληροφορώ ότι βρίσκεται στην Αγγλία, όπου είχε συναντήσεις, ακόμα και με την Πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής. Ωστόσο επιστρέφει ταχύτατα, όπως μου είπε, στην Ελλάδα για έναν και μόνον λόγο: Για να στηρίξει, όπως μου είπε (προσέξτε όμως πώς μου το είπε) «την επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη για περιφερειάρχη τον στρατηγό Αλκιβιάδη Στεφανή και για να δώσω τη μάχη, παρότι είμαι στεναχωρημένος (που παραιτήθηκε από υπουργός, θα πρόσθετα εγώ). Να σημειώσω όμως και τούτο. Ο πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής σπανίως τελευταίως εμφανίζεται στη Βουλή και επιμένει ότι το μεταναστευτικό κύμα στην Ελλάδα πρόκειται να αυξηθεί.

***

Και υπουργείο Θεσσαλίας;

Α, να μην το ξεχάσω: Μια πρόταση ακούστηκε χθες σε αυτά τα πηγαδάκια των γαλάζιων βουλευτών: Πρότειναν την δημιουργία «υπουργείου Θεσσαλίας» λόγω της επίδρασης της καταστροφής στην περιοχή σε ό,τι αφορά το συνολικό ΑΕΠ της χώρας. Την πατρότητα της πρότασης είχε ο βουλευτής β Πειραιά Δημήτρης Μαρκόπουλος ο οποίος εσχάτως έχει απασφαλίσει (και μάλιστα, όπως το είδατε, από τηλεοράσεως) και κατά του Κώστα Αγοραστού για την επιλογή του να σπεύσει να ζητήσει αναβολή των αυτοδιοικητικών εκλογών.

***

Οι παραιτήσεις υπουργών και το… Predator

Λίγοι το πρόσεξαν, αλλά υπάρχουν βουλευτές της ΝΔ (που μένουν εδώ και χρόνια εκτός κυβερνήσεως) που όχι μόνον το παρατήρησαν αλλά το συζήτησαν κιόλας σε πηγαδάκια χθες στη Βουλή (την ώρα που στην Ολομέλεια υπήρχε ο νομοθετικός έλεγχος) και σας το μεταφέρω, γιατί όντως είναι ενδιαφέρον: Με αφορμή, λοιπόν την παραίτηση του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, ένα στέλεχος της ΝΔ που διετέλεσε μάλιστα υπουργός της προηγούμενης κυβέρνησης και ο οποίος και αυτός δεν συμμετέχει στο νέο κυβερνητικό σχήμα έλεγε σε «πηγαδάκι» γαλάζιων βουλευτών την πικρία του. Ποια δηλαδή; Ό,τι οι υπουργοί που «παραιτούνται», ή που αναγκάζονται σε παραίτηση δεν στοχοποιήθηκαν από το λογισμικό παρακολούθησης. Ακραία άποψη θα πείτε, αλλά, ο πρώην υπουργός είπε πως υπάρχουν παραδείγματα και μάλιστα πρόσφατα: Ούτε ο Νότης Μηταράκης ούτε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, επέμεινε πως ήταν θύματα των υποκλοπών. Αντιθέτως ο Βασίλης Κικίλιας υπήρξε θύμα του Predator. Τα συμπεράσματα δικά σας, αν και όπως ειπώθηκε τα θύματα του Predator έχουν εξασφαλίσει και μια… ασπίδα προστασίας.

***

Γιατί η Ευρώπη πρέπει να ασκήσει πίεση στην Τουρκία

Ίσως με όλα αυτά τα τραγικά που συμβαίνουν στον θεσσαλικό κάμπο να μην δόθηκε η πρέπουσα σημασία αλλά το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε δημοσιεύτηκε συνέντευξή του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Καιρίδη στην πιο μεγάλη γερμανική εφημερίδα, τη Bild. Στην ερώτηση τι προτίθεται να κάνει η Ελλάδα για τις ροές μεταναστών προς τη Γερμανία, απάντησε ότι το πρωταρχικό πρόβλημα είναι οι παράνομες ροές από την Τουρκία στην Ελλάδα και πως η Γερμανία, μαζί με την υπόλοιπη Ευρώπη, θα πρέπει να ασκήσει την επιρροή της στην Τουρκία για μια συμφωνία στο μεταναστευτικό προς όφελος όλων των πλευρών. Μαθαίνω ότι η συνέντευξη, που έθεσε επί τάπητος το πραγματικό πρόβλημα, που είναι η μετατροπή της Τουρκίας σε διεθνή κόμβο παράνομης μετανάστευσης προς την Ευρώπη, αναπαράχθηκε από τα μεγαλύτερα τουρκικά ΜΜΕ, καθώς στην Τουρκία παρακολουθούν με μεγάλη προσοχή τον ξένο Τύπο, ιδίως μιας χώρας, όπως η Γερμανία, στην οποία ζουν εκατομμύρια Τούρκοι.

REUTERS/Γιάννης Κούρτογλου

***

Το κλειδί της συμμετοχής στον ΣΥΡΙΖΑ

Το ερώτημα που απασχολεί όχι μόνον τους υποψήφιους για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τα απλά μέλη (ακόμα και τους ψηφοφόρους του) είναι, όπως μου διαμηνύουν από την Κουμουνδούρου το εξής: Θα προσέλθουν ή όχι στις κάλπες όσοι είχαν έλθει στην εκλογή του Αλέξη Τσίπρα το 2022 (150 χιλιάδες); Εξόχως δύσκολο, επιμένουν οι γνωρίζοντες την πραγματική κατάσταση που επικρατεί στο κόμμα. Οι δύο διαδοχικές ήττες στις εθνικές εκλογές του Μάη – Ιούνη και η υπαρξιακή κρίση του κόμματος, μαζί με την αποχώρηση του πρώην προέδρου δεν διαμορφώνουν μια τέτοια εικόνα. Μάλιστα, μέχρι την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Στέφανου Κασσελάκη, τα πράγματα ήταν ακόμη πιο υποτονικά. Κι όμως η συμμετοχή είναι κρίσιμη για ορισμένους προφανείς ή μη λόγους. Για παράδειγμα, πάνω στο νούμερο που θα καταγραφεί στις 17 του μηνός (αν στο μεταξύ δεν αναβληθούν και πάλι οι εκλογές), θα είναι και το εύρος της νομιμοποιητικής βάσης του νέου προέδρου – παρεμπιπτόντως όσοι ψηφίσουν στις 17 θα έχουν δικαίωμα και μόνον να ψηφίσουν στις 24.

***

Στην Λεωφόρο Αμαλίας ο Τσίπρας

Από Λεωφόρο σε Λεωφόρο ο Αλέξης Τσίπρας. Αλλά αυτή τη φορά όχι στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας για να δει τον αγαπημένο του Παναθηναϊκό (σ.σ. εκεί που τον έψαχναν προ ημερών βρέθηκε στο ΟΑΚΑ με τα παιδιά του δίπλα στον Γιώργο Βαρδινογιάννη και τον Μπισμπίκη για να δει την ρεβάνς με την Μπράγκα), αλλά στη Λεωφόρο Αμαλίας. Σε απόσταση αναπνοής από το Κοινοβούλιο θα βρίσκεται το στρατηγείο του. Εκεί θα είναι το πολιτικό γραφείο που μίσθωσε και θα το έχει ουσιαστικά ως έδρα, εκτός βέβαια από τον χώρο που του παραχωρεί η Βουλή.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.