Ασύλληπτες εικόνες έχει αφήσει πίσω της η κακοκαιρία Daniel σε Θεσσαλία και Μαγνησία με τους κατοίκους -για όσους έχουν καταφέρει να προσεγγίσουν τα σπίτια τους μετά από μέρες- να να γίνονται μάρτυρες της απόλυτης καταστροφής.

Σε κάθε σημείο αντικρίζει κανείς σκουπίδια, φερτά υλικά, λάσπες αλλά και νεκρά ζώα, ενώ ανυπολόγιστες είναι οι καταστροφές σε σπίτια και επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τις νεότερες εκτιμήσεις ένα εκατομμύριο στρέμματα έχουν καταστραφεί, 10.000 ζώα έχουν πνιγεί ενώ τουλάχιστον 5.000 επιχειρήσεις έχουν πληγεί.

Υγειονομική «βόμβα» στην Καρδίτσα

Στον δήμο Παλαμά Καρδίτσας 7 στα 10 σπίτια έχουν υποστεί σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή. Έμεναν σε αυτό το σπίτι πάνω από 15 χρόνια μαζί με την κόρη και το εγγόνι τους. Στις πλάτες σήκωσε η κυρία Βασιλική την 9χρονη εγγονή της, Μαρίνα, όταν μέσα στην νύχτα πνίγηκαν μέσα στο νερό. Η σημερινή εικόνα αποκαρδιωτική. Απλωμένα όσα ρουχαλάκια της μικρής σώθηκαν με τα παιδικά παιχνίδια να βρίσκονται μέσα σε λάσπες.

Απελπισμένος ένας κάτοικος του Παλαμά δείχνει στην απεσταλμένη του MEGA τι απέμεινε από το σπίτι του. Η κυρία Ελένη έφυγε στο παρά πέντε με τρακτέρ καθώς το νερό είχε φτάσει ως τη μέση. Σήμερα επέστρεψε να μαζέψει ό,τι σώζεται με τη δυσοσμία από τα πνιγμένα ζώα και τα λιμνάζοντα νερό να είναι αποπνικτική. «Δυσοσμία γιατί ήταν μαντριά εδώ. Έχει ψόφια πρόβατα ακόμα εδώ».

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά μετά τις πλημμύρες, οι κάτοικοι βρίσκονται αντιμέτωποι με το κίνδυνο μολυσματικών ασθενειών εξαιτίας των νεκρών ζώων, των σωρών από σκουπίδια που θέλουν πέταμα αλλά και άλλων επιβλαβών υλικών που παρέσυραν τα ορμητικά νερά. Οι κάτοικοι αδειάζουν τα σπίτια τους από την κατεστραμμένη οικοσκευή τους. Τα νερά σάπισαν τα πάντα στα περισσότερα σπίτια του Δήμου Παλαμά, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να αναγκαστούν να πετάξουν σχεδόν όλα τους τα υπάρχοντα.

Αρκετά φαρμακεία δεν έχουν βασικά φάρμακα. Παράλληλα έχουν καταγραφεί  36 περιστατικά γαστρεντερίτιδας μέχρι σήμερα  με την Αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη να προειδοποιεί πως το νερό δεν είναι ούτε πόσιμο ούτε κατάλληλο για προσωπική υγιεινή ή μαγείρεμα.

Μια χώρα κομμένη στα δυο

Η Ελλάδα για πολλοστή ημέρα είναι μια χώρα κομμένη στα δυο. Η Εθνική οδός Αθηνών-Θεσσαλονίκης θα παραμείνει κλειστή για τουλάχιστον άλλες 48 ώρες.

Δύτες στον Πλατανιά Πηλίου λαμβάνουν οδηγίες από τους λιμενικούς και βουτούν στην θάλασσα εκεί όπου ο βυθός είναι γεμάτος αυτοκίνητα που παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά. Υπήρχαν πολλά αυτοκίνητα που επέπλεαν και τώρα είναι στον βυθό. Μόλις χτες ήρθε το ρεύμα στο σπίτι μίας γυναίκας μετά από 7 ημέρες που ήταν βυθισμένο στο σκοτάδι.

Την ίδια ώρα χωρίς οδική πρόσβαση 7 χωριά. Σε Πηνειάδα, Κεραμίδι, Βλοχό, Μεταμόρφωση, Μάραθο, Κόρδα και Κοσκινά ο δρόμος παραμένει απροσπέλαστος καθώς τα νερά δεν έχουν υποχωρήσει.

Ένας από τους κατοίκους του Μουζακίου απευθύνει έκκληση καθώς για 8η μέρα βρίσκονται χωρίς ρεύμα. «Ευτυχώς φίλος έφερε γεννήτρια με κατάκοιτο άνθρωπο». Ηλικιωμένοι μετά τη θεομηνία φορτώνονται με βαλίτσες και φεύγουν από τον τόπο τους απηυδισμένοι, καθώς δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς νερό για 8η μέρα.

Απελπιστική εικόνα στη Φαρκαδόνα Τρικάλων

Η στάθμη των νερών έχει κατέβει στη Φαρκαδόνα από τα δύο και τα τρία μέτρα που έφτασαν, αλλά όχι τελείως. Οι κάτοικοι φιλοξενούνται σε αντίσκηνα που στήθηκαν από το στρατό και σε δομές, στο κέντρο υγείας, σε σχολεία. Δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους και καθημερινά ανακύπτουν κι άλλα προβλήματα όπως η έλλειψη σε φάρμακα και σε ζωοτροφές. Έντονη είναι η δυσοσμία από τα νεκρά ζώα ενώ το νερό είναι ακατάλληλο για πόση αλλά και προσωπική χρήση.

«Βομβαρδισμένη» η Λάρισα

Μια βδομάδα σχεδόν, μετά το χτύπημα της κακοκαιρίας η Λάρισα στις παραποτάμιες συνοικίες της μοιάζει «βομβαρδισμένη» πόλη. Μέρα και νύχτα συνεχίζονται οι προσπάθειες για την απάντληση των υδάτων, ωστόσο ο μεγάλος κίνδυνος δείχνει να πέρασε. Στον Άγιο Θωμά, οι κάτοικοι παλεύουν με τις λάσπες για να προσεγγίσουν τα σπίτια τους και να αντικρίσουν την απόλυτη καταστροφή.