Στο Στρασβούργο βρίσκεται σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να συναντηθεί με την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα αλλά και με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Θέμα και των δύο συζητήσεων θα αποτελέσει η στήριξη της χώρας μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση των μεγάλων καταστροφών που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel, κυρίως στην περιοχή της Θεσσαλίας.
Οι κοινοτικοί πόροι που θα αποδεσμευθούν για την Ελλάδα αναμένεται να χρησιμοποιηθούν τόσο για την ανακούφιση του πληθυσμού όσο και για τα αναγκαία έργα υποδομής τα οποία πρέπει να προχωρήσουν άμεσα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στοχεύουν στο Ταμείο Αλληλεγγύης για την παροχή οικονομικών ενισχύσεων και αποζημιώσεων στους κατοίκους της Θεσσαλίας αλλά και στο Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ.
Ιδίως ως προς τα δύο κοινοτικά προγράμματα η κυβέρνηση θα ζητήσει την αναγκαία ευελιξία ώστε να μεταφερθούν πόροι από επιχειρησιακά προγράμματα σε άλλα που σχετίζονται με έργα οδοποιίας, αντιπλημμυρικά και έργα υποδομών και σιδηροδρόμων.
Οι διευρυμένες συνομιλίες
Τις σημερινές συναντήσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τις κ.κ. Μέτσολα και φον ντερ Λάιεν θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες στις οποίες από την πλευρά της κυβέρνησης θα συμμετάσχουν ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης και ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς.
«Απαιτείται η Ευρώπη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων», ανέφερε ο Πρωθυπουργός σχετικά με τη συνάντηση που θα έχει με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κάτι το οποίο είναι αναγκαίο για να μην πληρώσει το βάρος των καταστροφών ο Έλληνας φορολογούμενος.
Άλλωστε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε χαρακτηριστικά για τις συναντήσεις που θα έχει σήμερα:«Είμαι σίγουρος ότι η Ευρώπη θα στηρίξει την πατρίδα μας, ώστε να μην επωμισθεί ο Έλληνας φορολογούμενος το κόστος των ζημιών που άφησε πίσω του η κακοκαιρία».
Πάνω από €4 δισ. οι καταστροφές
Όσον αφορά τις φετινές φυσικές καταστροφές, κυβερνητικές πηγές δεν αποκλείουν το συνολικό κόστος, λόγω πυρκαγιών και πλημμυρών, να ξεπεράσει κατά πολύ τα 4 δισ. ευρώ. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί ακόμη να υπολογίσει με ακρίβεια πού μπορεί να φτάσει ο τελικός λογαριασμός, στον οποίο θα πρέπει να συνυπολογιστούν η κατεστραμμένη αγροτική παραγωγή, οι ζημιές σε σπίτια και επιχειρήσεις, οι ισοπεδωμένες υποδομές (δρόμοι, γέφυρες, υδραγωγεία, αντλιοστάσια κ.ά.), τα χαμένα αυτοκίνητα, αλλά και οι αποζημιώσεις του Δημοσίου.
Μόνο και μόνο όσον αφορά τις καταστροφές από την κακοκαιρία Daniel oι πρώτες εκτιμήσεις για την καταστροφή που έχει συμβεί είναι σχεδόν τριπλάσια του Ιανού και εάν βάλουμε κάτω τους αριθμούς μιλάμε για ένα ποσό που υπερβαίνει τα 2,1 δισ. ευρώ.
Ανάγκη για κοινοτική βοήθεια – Το βάρος στον Έλληνα φορολογούμενο αν δεν έρθει
Η ανάγκη για εκταμίευση των απαραίτητων ευρωπαϊκών κονδυλίων για την ανοικοδόμηση της χώρας είναι πολύ μεγάλη καθώς αν κάτι τέτοιο δεν συμβεί θα επιβαρυνθεί ιδιαίτερα ο Έλληνας φορολογούμενος. Ο προϋπολογισμός διαθέτει το ποσό του 1 δισ. € ως αποθεματικό για έκτακτες ανάγκες το οποίο βέβαια δεν φτάνει κιόλας για την αποκατάσταση των καταστροφών. Και βέβαια εάν χρησιμοποιηθεί εξ ολοκλήρου σημαίνει πως δεν περισσεύει και τίποτα για τους μέχρι τώρα σχεδιασμούς που υπήρχαν για περαιτέρω μέτρα στήριξης.
Η ανοικοδόμηση της Θεσσαλίας και βεβαίως μην ξεχνάμε και του Έβρου μπορεί να οδηγήσει την κυβέρνηση να ανοίξει το πουγκί των ταμειακών διαθεσίμων ώστε να στηριχθούν οι πληγείσες περιοχές. Υπενθυμίζεται πως τα ταμειακά διαθέσιμα ξεπερνούν σε πάγια βάση τα 35 δισ. ευρώ.